Vučić: Erdogan dovodi 150 privrednika u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Istanbulu, nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu. Napominje da će Erdogan u Srbiju dovesti 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima. Dvojica predsednika razgovarala su i o gasovodu "Turski tok".

Aleksandar Vučić je rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

"Predsednik Erdogan mi je rekao da će sa sobom dovesti iz svih različitih sektora najmanje 150 biznismena u dva aviona, da prvo oni rade sektorski sa našom privredom, da se uspostave ljudski i privredni kontakti, a da se mi njima obratimo da bismo ih još dodatno podstakli da sarađujemo", rekao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti. Spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje su prošle godine povećale za 13,7 odsto.

"Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas, kaže, od velikog značaja.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koje su najvažnije za punu regionalnu stabilnost i mir.

"Mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države", zaključio je Vučić.

Predsednik je, takođe, rekao da je Erdoganu čestitao na izvanrednim rezultatima koje je postigla turska ekonomija. 

Sastanak u Istanbulu je bio prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske.

"Srbija će biti i tranzitna zemlja za gas"

Predsednik Vučić je izjavio da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.

"To je za nas od ogromnog značaja", rekao je predsednik Srbije, koji je objasnio da ne samo što ćemo imati značajne svote novca koji ćemo moći da koristimo u narednom periodu za najvažnije infrastrukturne projekte već je to i bitno za razvoj privrede.

"Čuli ste i predsednika Erdogana i Alijeva i Borisova – gde svi očekuju dvostruko povećanje trošenja i zahteva za gasom. Mi želimo da i Srbija ima 40 odsto rast potražnje za gasom, što vam industrija ide brže, više napreduje, to vam je i više gas potreban", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bez tog energetskog umrežavanja, "a sve lidere ste videli ovde", ne možemo da idemo napred.

Podvukao je da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, "od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi".

"To je projekat za budućnost, to je projekat za našu decu i mislimo što pre da ga završavamo. Ovde će TANAP biti u funkciji već sledeće godine, očekuje se već za nepune dve godine da profunkcioniše 'Turski tok', njihova direktna veza sa Istanbulom, a onda je sve na nama kojom brzinom i kako možemo od Bugara da preuzimamo taj gas", dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, na srpsku teritoriju treba da dođe nepunih deset milijardi kubnih metara gasa.

"Onoliko koliko mi uzmemo, onoliko koliko damo za RS i BiH, onoliko koliko damo ako budu želeli Hrvati, ako bude neko drugi želeo u regionu, ako Priština bude želela to od nas – nikakav problem, mi završavamo i dovodimo određene količine gasa do mađarske granice, odakle Mađari sa zadovoljstvom preuzimaju od nas", rekao je Vučić i u tom smislu zahvalio mađarskim prijateljima.

Predsednik je upozorio da se, ako 2019. godinu ne dočekamo sasvim pripremljeni, postavlja pitanje šta ćemo moći sa gasom da radimo i da li ćemo ga imati dovoljno... 

"Onda nema industrije, onda nema napretka, onda nema ničega i zato moramo da nastavimo da gradimo i naše skladišne kapacitete", dodao je i naglasio da je to potrebno kako bismo imali garanciju uvek ukoliko dođe do nestašice ili političkih problema u budućnosti sa snabdevanjem gasom.

Naveo je da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu i da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu. 

Plan je da gasovod "Turski tok" bude završen 2019. što je bitno, jer Rusija najavljuje da će tada zatvoriti transport preko Ukrajine. Dogovor je da već do kraja godine Bugarska, Srbija i Mađarska preciziraju detalje svojih trasa tog gasovoda.

Ranije danas, predsednik se u Istanbulu sastao sa predstavnicima kompanije "Taj grupa", koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji. 

Predsednik Vučić je uoči odlaska u Istanbul, gde, na Erdoganov poziv, takođe učestvuje na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, najavio da će sa turskim liderom razgovarati o "Turskom toku", odnosno o mogućnosti da jedan krak tog gasovoda ide preko Srbije.

Erdogan bi, inače, na jesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Srpski ambasador u Ankari Danilo Vučetić je, u intervjuu za tursku agenciju Anadolija, rekao da je cilj te posete da se "što pre istraže mogućnosti ekonomske saradnje" dveju zemalja i dodao da će sa Erdoganom u Srbiju stići i grupa poslovnih ljudi.

Vučetić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv Erdogana, doputovao u Istanbul gde prisustvuje Svetskom naftnom kongresu, koji traje do 13. jula.

"Poseta predsednika Vučića još jedan je znak koji pokazuje da su dve strane spremne da puno rade na popravljanju ekonomskih veza", rekao je Vučetić.

Redžep Tajip Erdogan posetio je Srbiju jula 2010. godine, kada je bio premijer. On je tada razgovarao sa srpskim državnim vrhom i obišao Novi Pazar.

Tokom te posete potpisano je više memoranduma o razumevanju u vezi sa izgradnjom puteva.

broj komentara 32 pošalji komentar
(utorak, 11. jul 2017, 08:20) - anonymous [neregistrovani]

Vucic;Erdogan dovodi 150 privrednika u Srbiju

Posto je Evropa pobjegla od Erdogana Vucic je jedva doceka da ga prigrli

(ponedeljak, 10. jul 2017, 23:42) - maki [neregistrovani]

napredak

Od izuizetnog značaja je susret predsednika Vučića sa predsednikom Erdoganom. Sve teme kojih su se dotakli su važne za Srbiju, od dolaska turskih investitora, razvoja tekstilne industrije do turskog gasovoda. Činjenisa je da pitanje gasa mora pod hitno da se reši, prvenstveno zbog naše industrije, a i sam tranzit gasa kroz Srbiju bi nam doneo veliku korist.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 23:40) - anonymous [neregistrovani]

Turska

A zašto Vučić ne odvede 50 naših privrednika da investiraju u Tursku?

(ponedeljak, 10. jul 2017, 22:11) - Dario [neregistrovani]

Bravo

Ovo je odlicna vest i logicna posledica Vuciceve uporne pomirljive politike koja kao osnovu svakog razvoja vidi mir i stabilnost u regionu, kao i voojnu neutralnost Srbije!

(ponedeljak, 10. jul 2017, 20:36) - Хигија [neregistrovani]

Турски ток

"То је пројекат за будућност, то је пројекат за нашу децу и мислимо што пре да га завршавамо. Овде ће ТАНАП бити у функцији већ следеће године, очекује се већ за непуне две године да профункционише 'Турски ток'. То је пројекат врло важан за регион. Србија је на правом путу развоја и напретка.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Ne bih ni ja bolje formulisala! Banje niko nije prodao, vec propale drzavne objekte, banjsku vodu i dalje svi slobodno koriste.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Ako smo pametni taj novac od tranzita pretvarati u zelenu energiju !!!

Odma vetro parkovi bez odlaganja kao i infrastruktura u selima da se njima i vratimo meni je grada puna kapa.
Dosta nas bi se iz gradova iselilo kada bi seoska infrastruktura bila dobra ali na zalost nije .Mi nemamo pojma kako da iskoristimo nasa sela nasa domacinstva pojma nemamo dok drugi ulazu cak dele imanja samo da bi bilo nastanjeno ,eno primera Italija gradonacelnik placa da ljudi budu nastanjeni sto znaci da je od velikog znacaja pogotovo pogranicne zone se moraju gusto naseljavati..

(ponedeljak, 10. jul 2017, 18:39) - fuad BG [neregistrovani]

Pametna odluka

Opekao prste Edogan na zapadu i okrece se polako Rusiji i Aziji. Posto mi imamo dobre odnose sa Rusijom u nama vidi dobru odskocnu dasku za EU. Transportni troskovi turske robe prema EU bice upola manji ako se proizvodi u Srbiji. Sta reci nego obostrana korist.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Kakve ce

Kakve ce tek Turci da daju plate u svojim poduzecima, kad Fijat daje 38 000 :). Da mi je znati sta Kinezi rade u Zelezari :) ?

(ponedeljak, 10. jul 2017, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

predsednik

Od ogromnog značaja je krak gasovoda Turski tok, koji će nama doneti višestruku dobit i ekonomski prihod.