Biografija Ane Brnabić

Mandatar za novi sastav Vlade Srbije Ana Brnabić je u Nemanjinu 11 ušla prošle godine kao nestranačka ličnost, a jedan je od osnivača NALED-a. Predsednik je obrazlažući odluku rekao da Brnabićeva ima stručne i lične kvalitete i da je uveren da će raditi dobro.

Aleksandar Vučić je predložio dosadašnju ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Ona je 2016. u Vučićevu vladu ušla kao nestranačka ličnost.

Poslednjih mesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabićeva je na pitanje da li bi bila na čelu Vlade, jednom prilikom rekla:

"Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška."

Ranije je izjavila da ko god bude premijer – biće mu teško.

Poslednja sednica Vlade kojoj je predsedavao premijer Aleksandar Vučić za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom na to da premijer, pored velikih uspeha koje je doneo Vladi, uvek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete.

Govorila je i o tome da je njena želja bila da Vučić ostane na mestu premijera, ali da je njegova procena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama.

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u Vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabićeva biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

"Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti, a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna'", rekao je tada Vučić.

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu.

Gotovo svi elektronski mediji u regionu tada su preneli da je mandatar Aleksandar Vučić objavio predlog za sastav nove vlade, a deo medija je akcenat stavio na to da je za ministarku u budućoj vladi predložena Ana Brnabić koja, kako se navodi, ne krije da je homoseksualnog opredeljenja.

Poslovna biografija

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije "Kontinental vind Srbija" (Continental Wind Serbia – CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu. Brnabićeva je i dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse za 2016/2017. godinu.

broj komentara 46 pošalji komentar
(petak, 16. jun 2017, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Никакви резултати, препорука за премијера

Како може бити премијер неко без икаквих државничких и привредних резулатата?

(petak, 16. jun 2017, 11:50) - Slađana [neregistrovani]

Mislim da je izbor loš

Mislim da je izbor Brnabićeve jako loš za budućnost Srbije. Premijer mora biti neko ko ima svoju i čvrstu volju i ko zna kako da se drugima nametne kao autoritet, neko ko će biti duboko poštovan i tertian kao lider. Ipak je premijer, šef svim ministrima, što je jako odgovorna pozicija i podrazumeva mnogo znanja i političke veštine. Mislim da Ana Brnabić ove kvalitete ne poseduje.... Ali biće nam valjda dobro, uz Božiju pomoć.

(petak, 16. jun 2017, 10:27) - Crnogorac [neregistrovani]

@ premijerka

A da bi mi crnogorci izabrali gej premijerku onda bi vi poceli opet: vidi ovi crnogorci te usli u NATO, te izabrali gej premijerku te priznali kosovo, bla bla bla..... a vama sve oprastano..

(petak, 16. jun 2017, 10:24) - Zoran München [neregistrovani]

Čestitke

Sve najlepše čestitke za uspešan rad, zaista impresivan potez Vučića u ovo najlošije vreme postaviti osobu koja je stručna i pametna...bravo sve čestitke.

(petak, 16. jun 2017, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

ko razume svatiće

U par reči sve rečeno.

(petak, 16. jun 2017, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

premijer

Svaka cast ovoj zeni!

(petak, 16. jun 2017, 04:23) - anonymous [neregistrovani]

g

Sve je rečeno, odličan izbor.

(petak, 16. jun 2017, 02:41) - BeliOrao [neregistrovani]

predsednica Vlade Srbije

Neka je sa srecom, verujem da ce profesionalno da obavlja svoj posao.

(petak, 16. jun 2017, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Poštovanje

Ekspert par exelans!

(petak, 16. jun 2017, 00:09) - Milivoje [neregistrovani]

Bravo

Tiha voda breg roni