Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić susreli su se na mostu koji spaja Ljuboviju i Bratunac sa predsednikom i premijerkom RS, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović. Oni su se zajedno informisali o toku radova. Mostovi su osnov za pristojnu vezu, uslov svih naših uslova, a Balkan neće opstati bez mostova – istakao je Vučić. Ne smemo stati, moramo ići dalje – graditi puteve, mostove, život, poručio je Dodik. Nikolić kaže da je Drina reka koja traži da se stalno grade ćuprije, kako bi spajale narod.

Aleksandar Vučić je posle obilaska radova, obraćajući se prisutnima, rekao da je važno da se spajaju obale i države, srpski narod, ali i Srbi i Bošnjaci. 

"Zidovi ili mostovi? Odgovoriti na to pitanje na reci Drini, koja spaja a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, i odgovoriti na pravi način najveći je dokaz da smo u stanju da položimo ispit na kojem su generacije padale", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, mostovi su osnov za pristojnu vezu, preko njih se upoznajemo i počinjemo da se razumemo i shvatamo koliko smo jedni drugima potrebni. 

"Donose novac, investicije, donose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od nas i nama najvažnijih. Za Ivu Andrića nije postojalo ništa veće od mostova. Možda i zato što je, istražujući za doktorsku disertaciju, našao da su putevi izgrađeni tek polovinom 19. veka, a mostovi su stariji", rekao je premijer.

Istakao je da o ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne treba da govori, te da su vlade Srbije i Srpske uradile više nego ikada pre.

Naglasio je da Balkan neće opstati bez mostova za različite ljude koji imaju jedan cilj – mir, stabilnost i bolji život.

"Graditi ih danas znači da smo razumeli da je to što smo različiti na ovom prostoru naša najveća šansa. Odbaciti to i ne povezati te mogućnosti nije samo greh već i najveća glupost", ukazao je premijer dodajući da se ne sme stati sa gradnjom mostova kojih je, kaže, potrebno hiljadu.

"To su mostovi koji će umnožiti naš kapital i znanje. Oni su uslov svih naših uslova. Pozivam vas da nastavimo da ih gradimo, a ne da kukamo", rekao je Vučić.

Pamet nam je, poručio je, potrebna više nego ikada pre, i to i Ljuboviji i Bratuncu, ali i Srbiji i Srpskoj i BiH.

"Potreban je i rad, zajednički i težak, ali onaj koji generiše i stvara novi rad. Ovde ne smemo da stanemo, ovde je 12. most, a treba nam još 120. Hiljade u Srbiji, BiH, na Balkanu", rekao je Vučić.

Na mostovima poput ovoga možemo sve višedecenijske težnje i želje da pronađemo, rekao je Vučić, a odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji se danas obratio poslednji put na toj funkciji, poručio: "Hvala za sve što je uradio za sve ovo vreme i ove godine, nastavićemo da radimo i imaćemo hrabrosti da se upustimo u svaki problem i da ga rešimo."

"Postoje oni koji su gledali da naprave problem i oni koji su ih rešavali. Srećan sam što smo među onima koji gledaju da ih olakšaju ili reše. Ništa lepše nego kada stupite nogom na neki put, prugu ili most u čijoj ste izgradnji učestvovali", rekao je Vučić, te zaključio da takvi ljudi i narodi imaju budućnost.

Dodik: Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je važno ono što se ostavlja iza sebe. "Ova generacija političara ostavlja most kao dokaz da nismo dane provodili u beznađu, već smo gradili most. Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu. Ovo je dokaz spajanja ljudi, mogućnosti da se brže sretne i dođe i predstavlja zahtev savremenog života", rekao je Dodik.

Ističe da most "Bratoljub" svedoči o specijalnim vezama i da je rezultat dogovora sa aktuelnom vladom i predsednikom Srbije.

"Znam da je ovo bio decenijski zahtev ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije i pogleda na ovu stranu, ovog mosta ne bi bilo, zato je moja zahvalnost Vučiću, Nikoliću i ministrima u Vladi Srbije ogromna. Da nije bilo sinergije i odlučnosti Vučića, danas ovde ne bismo stajali i ne bismo mogli da se pohvalimo ovakvim rezultatima", rekao je Dodik.

Naveo je da Banjaluka i Beograd imaju najbolje odnose od nastanka RS. Dodik je zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću na veoma uspešnoj saradnji.

"Nikolić je nama u RS kad god je bilo teško uputio reči koje su nas ohrabrivale i uvek je bio tu. Moja zahvalnost u ime građana Nikoliću na onome što je učinio ovih godina. Želim i lično da vam se zahvalim", rekao je Dodik.

Ističe da je obaveza svih generacija da se ne stane sa projektima. "Ne smemo stati, moramo ići dalje – graditi puteve, mostove, život", zaključio je Dodik.

Nikolić: Infrastruktura naše duše 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na mostu "Bratoljub", koji spaja Ljuboviju i Bratunac, rekao da je to ćuprija podignuta da ujedinjuje i spoji srpski narod i države.

"'Bratoljub' je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote", rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu.

To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i "našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke".

Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateški važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine.

"Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i kuda ideš pošto će sve biti jedno", poručio je Nikolić.

Podsetio je da su srpskim majkama "nekažnjeno otimali decu, a one su uplakane ostajale na levoj obali Drine", zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju.

"Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje, a mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. 'Bratoljub' nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti", naglasio je on.

Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajedničkog projekta važnog za sve strane, "važnog za našu zajedničku budućnost".

"Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države", zaključio je Nikolić.

Most sa osam stubova 

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova, od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke. 

Preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake. Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine.

Izgradnjom mosta biće skraćen put robe do najbližih carinskih terminala 80 kilometara, napraviće najkraću vezu sa Koridorom 11 i Lukom Bar, zajednički granični prelaz u Bratuncu će skratiti vreme zadržavanja vozila.

Završena je kompletna konstrukcija mosta i Drina je premošćena, na pristupnoj saobraćajnici urađen je prvi sloj asfalta, a izvedeni su i radovi na spoljnim hidrotehničkim instalacijama, osim izrade izlivne građevine na ulivu u reku Drinu.

Ti radovi moraju da sačekaju završetak radova na uređenju korita.

Takođe, završeni su radovi na telekomunikacionoj kanalizaciji i instalacijama, osim jednom na desnoj obali Drine.

Projekat obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra. Srbija je projekat finansirala sa 5,5 miliona, Federacija sa 7,4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica očekuje se 20. septembra 2017. godine.

Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA-Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. 

U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san meštana celog Podrinja da ih reka više ne razdvaja, već spaja.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi. 

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 26. maj 2017, 20:56) - Горан Јанкоски [neregistrovani]

Само слога кучу гради

Најпрво желим да поздравим сва срба у целом свету ми као македонце ближа брача немамо и богу хвала дочиче дан да сви живимо и слога и јединство биќе само по себи а народ нико неможе да заводи јер крв је крв а хлеб је хлеб живела Македонија и Србија живела Република Српска Правда је на вашој страни

(petak, 26. maj 2017, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

EU osnov

Odnosi Banjaluke i Beograda su bolji nego ikada, a to je zahvaljujući slaganju vlada Srpske i Srbije!

(petak, 26. maj 2017, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

T

Srbi iz RS i Srbije su uvek podrska jedni drugima.

(petak, 26. maj 2017, 16:06) - Soko [neregistrovani]

Odluka

Lepa svečanost na mostu koji spaja jedan narod.Bravo.

(petak, 26. maj 2017, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Prošlo je na konkursu inteligencije

Spajaju se Bratunac i Ljubovija, pa ti misli kako je most dobio ime.

(petak, 26. maj 2017, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

kom

Tako se čuva srpsko jedinstvo.

(petak, 26. maj 2017, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

...

Naravno da treba da nastavimo za gradnjom, mostova, puteva.

(petak, 26. maj 2017, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Re: Bratoljub

Брат(унац) + Љуб(овија) = Братољуб. Назив је сјајна игра речи са смислом.

(petak, 26. maj 2017, 14:51) - NIKOLA-LONDON [neregistrovani]

bratoljub

Most ljubavi, Most jednog naroda je mnogo dostojanstvenije, ne zvuci zaostalo kao Bratoljub.
Na kakvom je to konkursu za naziv mosta proslo?

(petak, 26. maj 2017, 14:22) - Nishki [neregistrovani]

Re: Malo skratiti te setnje,

"Drago mi je sto Srbija i Srpska saradjuju punom parom sto je za pohvalu i svaka podrska u tome sa moje strane ali, mora se reci da sve ove setnje za svaku sitnicu samo vuku pare koje se trebaju ulagati u prioritetnijim stvarima, sto ih imamo i te kako, da ih ne nabrajam. Nasi politicari dosta preteruju u tom pogledu, nazalost, a na stetu svakog radnika u zemlji."
ODGOVOR:
Dragi Zare,
Za ovakve susrete nasih drzavnika koje ti nazivas "setnjama", uvek mora biti novca. Sta bi sve dala druga strana da moze imati ovakvu podrsku! Ziveo srpski narod s obe strane Drine I citave planete.
Poz iz CCCCanade.