Mekejn: Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada, izjavio je američki senator Džon Mekejn, koji je nedavno boravio na Balkanu i ocenio da bi u tom regionu Sjedinjene Američke Države trebalo da budu više angažovane.

"Svi znamo da su odnosi Srbije i Rusije stari više vekova. Istovremeno, Srbija učestvuje u vežbama za obuku sa Sjedinjenim Državama, postoji vojna saradnja dveju zemalja", naveo je Mekejn u intervjuu za Glas Amerike.

On je istakao da je Vučić jasno stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO-u, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kada je reč o borbi protiv terorizma.

"Vučić želi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i evropskom zajednicom, ali istovremeno razume da dugo postoje odnosi sa Rusijom. I mislim da će njegove poteze do određenog stepena diktirati naš i evropski angažman u zemlji", naglasio je Mekejn.

Prema njegovim rečima, nije sasvim jasno u kom smeru Srbija ide, naročito u svetlu izbora predsednika Vučića.

Povodom zabrinutosti koja postoji u Srbiji zbog koncentracije vlasti, posle Vučićeve pobede na izborima, Mekejn je rekao da "postoji trend u Istočnoj Evropi – Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj – konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera" i da "postoji rizik od toga u Srbiji".

"Mislim da predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da on kao predsednik jedne demokratije poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše", naglasio je američki senator.

On je rekao da su neka druga pitanja kao što su Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, odvratile pažnju Vašingtona koji nije obraćao pažnju na region, niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan.

Smatra i da je veoma jasno da Rusi pokušavaju da prošire štetan uticaj na Balkanu, pominjući pokušaj puča u Crnoj Gori i očigledan pokušaj pojačanog uticaja na Srbiju, a kako je rekao, tu su lažne vesti, hakovanje koje se stalno odvija, Sputnjik, Raša tudej...

"Takođe postoje tenzije, posebno između Srbije i Kosova, tako da verujem da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva", naglasio je Mekejn.

"Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a poslednjih godina smo izgleda napustili region, i to je još jedan primer gde je američko liderstvo apsolutno neophodno", istakao je Mekejn.

"Treba da budemo više angažovani, trebalo bi da potvrdimo svoju podršku, da ih uključimo u neke od naših zajedničkih vojnih operacija, posebno one koje su članice NATO-a. Njima takođe treba da iskažemo zahvalnost za pomoć u Avganistanu i širom sveta", rekao je Mekejn.

Potrebno je, naglasio je on, daleko više angažovanja, zagovaranja, posredovanja, na primer u veoma dinamičnoj, eksplozivnoj situaciji u Makedoniji.

"Nikome nije u interesu da dođe do raspada Makedonije. Ne smemo nikada zaboraviti da su dva svetska rata započela na mostu u Sarajevu ubistvom prestolonaslednika. Jedan naš filozof rekao je da se istorija ne ponavlja, ali se rimuje", izjavio je Mekejn.

Mekejn je rekao i da Vašington ne može da bude srećan zbog sporazuma Srbije i Rusije o nabavci oružja iz Rusije.

"Možda nisam u pravu, ali verujem da novoizabrani predsednik Vučić pokušava da pažljivo balansira između Rusije i Evrope. Zna da su njegovi građani ovih dana više proevropski nego proruski orjentisani", dodao je.

"Istovremeno, kao što sam rekao, Srbija ima viševekovne odnose sa Rusijom. Ne mislim da želi previše da se približi Rusiji, zato što smatram da većina njegove populacije više prozapadno i provevropski orjentisana nego proruski", rekao je Mekejn.

"Moj razgovor sa njim je bio produktivan. Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo da imamo veću saradnju, više zajedničkih obuka, vežbi, veza koje bi bile dragocene ne samo za zapadne interese već i za region", rekao je Mekejn.

On je ocenio i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo nastaviti i dodao da ga je ohrabrilo to što su obe strane barem prijemčive za tu ideju.

"Moramo da uradimo sve što možemo da podstičemo pomirenje jer ne možete da stare rane držite otvorenim i istovremeno služite narodu tih različitih zemalja, koji zaslužuje budućnost, a ne život u prošlosti", naglasio je Mekejn, koji je predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 10:58) - глас разума [neregistrovani]

Наступ са позиције моћи...

Схватам ја г. Мекејна... али само бих га питао, шта су то САД конкретно учиниле за стабилност региона и због чега би се то Србија требала окренути САД-у. Сенатор је надаље добро приметио да у Србији нисмо антизападно нити антиамерички оријентисани, то чак могу ја да тврдим који себе могу убројати у здраворазумске русофиле. Дакле волимо Русију, али отворени смо за сарадњу са свима. САД су нам дуго били савезници, а Србија никада нике била неко ко би условљавао сарадњу са некаквом дозволом да окупирамо друге. Потребно је толико мало да САД учине за Србију, како би веома оснажили свој утицај и свој углед у Србији, јер савезништво САД и Србије је јако старо и није га Србија својевољно прекинула, једноставно је тешко остати некоме савезник ко вам разара Земљу. Ми јесмо повезани и етнички и верски са Русијом и свакако да не можемо бити ничије оруђе против Русије, али ми нисмо антизападни и не гајимо мржњу чак ни према онима који су нас бомбардовали. Уколико САД мало подрже Србију и омогуће нам нешто више правде и развоја, у Србији ће имати исто тако постојано савезништво које ће гарантовати да неће бити никад напада са наше територије на САД, исто као што данас Русија може бити сигурна да је нико из Србије неће нападати. Играти на српску карту никад није грешка, сетите се тога сенаторе!

(četvrtak, 27. apr 2017, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Principov Most

Dosta je sto ste mi jedan svjetski rat "uvalili", nemojte i drugi. Bice previse za mene.

(četvrtak, 27. apr 2017, 09:39) - Laufer [neregistrovani]

hoće li čuti ?

Pročitao sam dosadašnje sjajne komentare i samo se nadam, da je neko u Američkoj ambasadi zadužen, da ih čita i prosleđuje preko okeana, mada nam ni to verovatno neće pomoći.

(četvrtak, 27. apr 2017, 07:14) - Darko [neregistrovani]

Kompleks više vrijednosti

Znači, po ovom gospodinu, Američki uticaj na Balkanu je "dobar i poželjan" a Ruski "štetan i loš" uticaj!
Ovakva Američka retorika gora je od one kada se mala djeca svađaju!
I što je još gore ovakvim riječima se obraća jednoj zemlji balkana (Srbiji) stavljajući je u položaj dječijeg vrtića, kojoj je potrebno Američko "roditeljsko" starateljstvo a nikako ravnopravan partnerski odnos.
Doduše, tako rade po čitavom Svijetu i sa većim silama od Srbije, zato su toliko i omraženi!

(četvrtak, 27. apr 2017, 06:58) - anonymous [neregistrovani]

Izjava Mek Kejna

Trebala bi Amerika biti vise angazovana u regionu Balkana. A zasto pitam ja?Sta trazite vi ovde 10000 km daleko od vase zemlje? Mi nemamo naftu.Napravili ste krvoprolice ovde pre dvadesatak godina i hocete opet? Dalje prste od Srbije, dosta zla ste vec pocinili.

(četvrtak, 27. apr 2017, 02:56) - anonymous [neregistrovani]

Treba sto hitnije popraviti odnose sa Srbijom!

Americko liderstvo na Balkanu je propusteno onda, kada nije preopoznata prava lider zemlja i vas iskreni saveznik na Balkanu. Kada je u mesto da se pomognu i pojacaju vasi dugogodisnji saveznici Srbi i Srbija, vi ste ih bombardovali bombama i obogacenim uranijumom i ekonomski skoro unistili!? Razlog je bila losa i banalna procena zbog navodnih tkz., Srpskih "veza i osecanja" prema drugom bloku. Izabrali ste tada vrlo pogresne saveznike i to sada vrlo dobro uocavate...Medjutim, bez obzira na veliko nepoverenje i netrpeljivost koja je nastala posle nepotrebnih i ishitrenih poteza prethodne Americke administracije, vasi interesi na Balkanu mogu biti mnogo bolje iskorisceni, samo sa nekoliko jakih poteza nove aadministracije u promeni politike prema Srbiji, jer jos uvek negde tinja osecaj saveznistva sa Amerikom... Ne dajte da se to ugasi daljnjim podrzavanjem vasih losih i kvazi saveznika na Balkanu. Lopta je u vasem dvoristu!

(četvrtak, 27. apr 2017, 01:00) - anonymous [neregistrovani]

Sve super

Ali Nato bombe pod vodstvom SAD ..Necemo i nemozemo.....nisu srpski avioni bombardovali SAD....Nego obrnuto....samo sto je to danas sasvim normalno....ko je sledeci????

(četvrtak, 27. apr 2017, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

e

reko bi ti ja sta da balansiras kad nebi bilo cenzure...

(četvrtak, 27. apr 2017, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

Hm

Ja ne razumem njega, mislim ja njega razumem ali ga ne razumem kako mislim da narod koji je terorisan i bombardovan njihovim osiromasenim bombama i kome je oduzeto zemlja koju 100% stanovnika smatra srcem Srbije i poklonjeno albanskim vandalima, varvarima, i teroristima. Kako on zamislja da neko u Srbiji rasiri ruke i primi amere u zagrljaj. Eto vam dole vasi Albanci koji vam dizu spomenike i imenuju ulice, lizite se sa njima a nas ostavite na miru da gradimo nasu zemlju kako mi zelimo.