Nenad Popović govorio u parlamentu Krima

Predsednik SNP Nenad Popović obratio se parlamentu Krima u Simferopolju, rekavši da bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vekovima u prošlost i da Srbi ne zaboravljaju šta je Rusija učinila za njih.

Nenad Popović je izneo i stav da je pitanje "pitanje Krima rešeno i da njegovo vraćanje na staro stanje nije moguće".

Na Krimu se obeležava trogodišnjica od referenduma kada su građani doneli odluku o pripajanju Rusiji, do čega je potom i došlo. To , međutim, vlasti u Kijevu ne priznaju, kao ni međunarodna zajednica koja je Rusiji uvela sankcije.

Popović kaže da je u srcima ljudi koji žive na Krimu i u Rusiji Krim oduvek bio sastavni i neotuđivi deo Rusije. On je uveren da i u "Srbiji svi sa poštovanjem i divljenjem gledaju na hrabrost i odlučnost građana Krima da se vrate u sastav Rusije".

Dodao je i da "bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vekovima u prošlost".

"Prvi svetski rat je možda najočitiji primer koliko je snažno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda. Rusija je, samo da bi zaštitila Srbiju i sprečila njeno uništenje - ušla u sukob sa Nemačkom i Austrougarskom", podsetio je Popović.

"Srbi to ne zaboravljaju", podvukao je i dodao da je Srbija nakon Oktobarske revolucije "raširenih ruku primila ruske iseljenike".

"Najveći broj njih je put Srbije krenuo upravo odavde, sa obala Krima!", rekao je Popović i podsetio da je ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov, tvorac čuvenog Livadijskog dvorca u Jalti na Krimu, emigrirao u Srbiju, gde je projektovao neke od najlepših građevina u Beogradu.

"Nedavno je jedna od glavnih ulica u Beogradu ponela ime Nikolaja Krasnova", istakao je u svom obraćanju Popović.

On je dodao da između Srbije i Krima postoje ogromni potencijali za razvoj ekonomske saradnje i da je zbog toga i došao na Krim kako bi se razgovaralo o tome kako da se iskoriste ti potencijali i doprinese boljem životu građana Srbije i Krima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 16. mar 2017, 15:26) - milan lala [neregistrovani]

Flota

Iz Beograda Dunavom i preko C. Mora stize se najbrze i najprostije do Krima . Srbija treba da gradi flotu turistickih , trgovackih i teretnih brodova koji ce bez problema moci da plove Dunavom i Crnim Morem povezujuci direkno Srbiju sa Krimom , Beograd sa : Sevastopoljem , Jaltom , Fedosijom. Krim je prelep i turisti iz Srbije imali bi predivnu destinaciju a i Krimcani bi mogli putovati u Srbiju. Krstarenje brodom od Beograda do Jalte bio bi super atrakcija .