Vučić: Očekujem pomoć EU, SAD i Rusije povodom kosovske vojske

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije saglasio sa formiranjem kosovske vojske i istakao da tu očekuje pomoć EU, SAD, Rusije, navodeći da su to veoma krupne stvari da bi se neko sa tim igrao.

Vučić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, upitan o sinoćnjem razgovoru sa Tačijem, rekao da se nisu saglasili oko ključnih pitanja, pre svega formiranja kosovske vojske, koje bi, kaže, bilo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, ali i suprotno kosovskom ustavu.

Premijer kaže da će Srbija dati sve od sebe da utiče politički i diplomatskim sredstvima, jer je to način na koji može da utiče, ističući da, po Briselskom sporazumu, postoje garancije NATO-a da oružane snage Kosova ne smeju da kroče na sever pokrajine bez odluke NATO-a i lokalnog stanovništva.

"Nadam se da neki dobro razumeju koliko i šta Srbija čini da bi sačuvala mir i stabilnost, a koliko je pritiskaju sa različitih strana", rekao je Vučić i poručio Srbima na Kosovu da ostanu na svojim ognjištima i da ne budu u strahu.

Upitan da li je o formiranju kosovske vojske razgovarao sa predstavnicima EU, Vučić je rekao da je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kao i Tačiju, rekao šta misli o tome. 

"Moram da priznam da ne razumem mnoge stvari koje se zbivaju na Balkanu, ni u Makedoniji ne razumem šta su stvarni razlozi za to, ne razumem ni sve ono što dolazi iz BiH, ni ovo iz Prištine, ali morate da se borite s tim i da gledate kako da sačuvate mir, bezbednost i stabilnost Srbije. To je naš posao", rekao je Vučić.

Upitan šta mu je rekla Mogerinijeva, Vučić ističe da taj razgovor nije bio lak, jer postoji jedno pitanje koje joj je javno postavio, a na koje nije imala odgovor.

"A šta bi bilo da sam ja rekao posle tužbe za genocid da Srbi uzmu stvar u svoje ruke u BiH. Niko nije u međunarodnoj zajednici reagovao na to kad su se oni mešali u stvari drugih zemalja. To govori o dvostrukim aršinima i različitim merilima. Ali svejedno, mi moramo da sačuvamo mir i guramo napred", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da se nada da Tači to ne radi zbog neke predizborne kampanje i glasova građana.

"Ne razumem da li planiraju da imaju interne izbore u maju, pa to rade zbog toga, ali suviše su to krupne stvari da bi se neko igrao sa tim. Danas sam ja mogao da ispljujem nekoga u regionu i ljudi bi ovde bili oduševljeni, ali je moj posao da čuvam mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da se neko na Kosovu i u Prištini ne rukovodi tim principima, jer to ne bi bilo dobro.

Govoreći o proveri operativnih sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, koja je počela juče, kaže da je ta provera uobičajena i da se sprovodi u skladu sa planovima.

"To je potpuno normalno i ništa više od toga", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na Kopaoniku.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво