Performans SNS-a

Ispred zgrade RTS-a omladina SNS-a izvela performans "Stvarnost je malo drugačija", kojim je zatražila od javnog servisa objektivno i istinito informisanje. Vučićevu kritiku medijskih sloboda DS ocenjuje kao vrhunac licemerja. DSS kritikuje RTS i Studio B.

Omladina Srpske napredne stranke izvela je danas ispred zgrade Radio-televizije Srbije performans "Stvarnost je malo drugačija", kojim je zatražila od javnog servisa da objektivno i istinito informiše građane o svemu što se dešava u Srbiji.

Član predsedništva SNS Nebojša Stefanović je novinarima izjavio da ta stranka ne želi da uputi nijednu tešku reč ili ličnu uvredu, već želi da ukaže na diskriminaciju u informativnim emisijama RTS-a.

Kao "poslednji primer diskriminacije" Nebojša Stefanović naveo je obeležavanje slave SNS za koju, prema njegovim rečima, "RTS nije mogao da odvoji ni jedan jedini sekund, dok je za slavu vladajuće Demokratske stranke odvojio više od 180 sekundi, odnosno tri minuta u udarnom dnevniku".

Stefanović je rekao da predstavnici SNS, kao građani koji redovno plaćaju televizijsku pretplatu, žele da ih javni servis informiše objektivno i istinito.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Radio-televizije Srbije Nenad Lj. Stefanović saopštio je sinoć da zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić prozivanjem RTS za "medijski mrak" nije u sukobu sa tom medijskom kućom, već sa njenim gledaocima.

"Aleksandar Vučić je u više navrata pokušao da svoje teze o takozvanom medijskom mraku u Srbiji, dokaže i tvrdnjama o navodno neprofesionalnom i pristrasnom radu informativnog programa RTS", rekao je Stefanović, ističući da takve tvrdnje demantuje statistika o prisutnosti stranačkih stavova u emisijama Informativnog programa.

Zamenik predsednika SNS izjavio je ranije da će ta stranka krajem novembra ili početkom decembra organizovati "Nedelju borbe protiv medijskog mraka" u Srbiji.

Vučić je rekao da je jedino čime se vlast bavi "potpuna uzurpacija i zloupotreba javnih medija u Srbiji" i dodao da, ako nemaju pravo da kritikuju privatne medije koji su "u potpunosti stavljeni pod kontrolu Vlade Srbije i savetnika u kabinetu predsednika", imaju pravo da kritikuju medije koje svi plaćaju.

DS: Istinska nezavisnost medija  

Demokratska stranka smatra vrhuncem licemerja da Aleksandar Vučić govori o medijskom mraku u Srbiji i kritikuje nivo medijskih sloboda s obzirom na to da je upravo on, kao ministar informisanja, bio kreator politike drakonskih kazni za medije koje su dovodile do njihovog gašenja i progona novinara.

Neumesno je da ljudi koji su organizovali skupove na kojima su prebijali novinare i snimatelje danas govore o pritiscima na novinare i slobodu štampe, navodi se u saopštenju DS-a.

U Srbiji danas sve političke opcije, više nego ikad, imaju mogućnost da javno iznose svoje ideje i preko medija zastupaju svoje stavove. Za razliku od vremena kada opozicija nije imala mogućnost da se putem medija oglasi, kada je vlada u potpunosti kontrolisala uređivačku i kadrovsku politiku u medijima u kojima ima vlasničkog udela, danas je Srbija zemlja u kojoj postoji istinska nezavisnost medija.

Demokratska stranka smatra da je zato neumesno i neprihvatljivo da se kreatori medijskog mraka, iz perioda devedesetih i posle 2000. godine, danas pojavljuju kao zastupnici medijskih sloboda.

Srbija je demokratska zemlja u kojoj se poštuje sloboda misli i izražavanja što relevantne međunarodne organizacije u svojim izveštajima i potvrđuju.

Demokratska stranka saopštava da će se aktivno zalagati da ti demokratski standardi nikada ne budu dovedeni u pitanje niti ugroženi, ali i da Srbija bude zemlja u kojoj niko nije iznad zakona već zakoni važe za sve.

DSS o RTS-u i Studiju B 

Demokratska stranka Srbije uputila je pismo Radio-televiziji Srbije i Studiju B u kome se navodi da su u poslednjih nekoliko meseci opozicione parlamentarne stranke potpuno medijski marginalizovane u centralnim informativnim emisijama tih medijskih kuća.

U pismu DSS navodi se da takva uređivačka politika može da dovede do toga da polovina biračkog tela u Srbiji više nema pravo da čuje stavove političkih stranaka za koje su glasali, kao i da u državnim medijima budu ugrožene tekovine demokratskih promena iz 2000. godine.

U toj stranci ocenjuju da marginalizacija opozicionih stranaka može da dovede do ponavljanja medijske politike koja je u u prošlosti izazvala opasne društvene tenzije i izbacila politiku iz legitimnih državnih institucija.

DSS smatra da je neophodno da se zarad opšteg interesa omogući prisustvo opozicionih političkih stranaka u emisijama i ostalim političkim programima televizija koje se finansiraju novcem svih građana, navedeno je u pismu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво