Joksimović: Dijalogom na najvišem nivou do adekvatnih razultata

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović za RTS kaže da je veoma važno što je nastavljen dijalog na visokom nivou u Briselu i ističe da pojavljivanjem svih aktera dijaloga dovodi do prvobitnog cilja – smirivanja tenzija.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Aleksandra Joksimović je rekla da je za Srbe na Kosovu nastavak dijaloga u Briselu od izuzetnog značaja, jer je praksa pokazala da samo dijalogom na najvišem političkom nivou može doći do adekvatnih rezultata.

Činjenica da su pozvani funkcioneri na najvišem nivou govori da su oni želeli da pokažu da su posvećeni ovakvom formatu dijaloga, a dogovoreno je i da je ovo format koji će ubuduće funkcionisati, istakla je Joksimovićeva.

Naglasila je da je za srpsku stranu najvažnije da se otvori tema Zajednice srpskih opština i da se već duže vreme očekuje da prištinska strana taj deo sporazuma implementira.  

Najava da će sastanci biti održavani redovno, na najvišem nivou, daje nadu da će se neke stvari pokrenuti sa mrtve tačke, rekla je Joksimovićeva.

"Nisu bili očekivani konkretni rezultati, ali uspeh je što je došlo do sastanka", objasnila je Joksimovićeva.

Direktorka Centra za spoljnu politiku rekla je da sada svaka strana obezbeđuje pregovaračku poziciju na najbolji način.

"U najavama ovog sastanka Isa Mustafa je rekao da treba uključiti opoziciju u ovaj format dijaloga u Briselu. Prištinska strana ima ozbiljne unutarpolitičke probleme, i do takvog širenja konteksta razgovora neće doći, ali to je ukazalo na probleme sa kojim se suočava Priština. Mislim da će određena vrsta pritiska, koja će doći kroz činjenicu kontinuiranog dijaloga na najvišem nivou, dovesti do toga da se stvari pokrenu", smatra Joksimovićeva.

Dodaje da ovakva vrsta formata dijaloga povećava odgovornost i da samim pojavljivanjem, premijer i predsednik govore o političkoj volji i odgovornosti koju zvaničnici preuzimaju na sebe.

"Proces pregovaranja sa Briselom i proces evrointegracija teku paralelno sa poglavljem 35 i otvaranjem drugih poglavlja u pregovorima sa EU. Krajem prošle godine otvorili smo dva poglavlja, procenjeno je da je Srbija ostvarila normalizaciju odnosa sa Prištinom, a najavljeno je da će biti otvoreno poglavlje 26 i nekoliko drugih poglavlja. To je kontinuirani proces, a tokom 2017. možemo očekivati da bude nastavljen, uz stalno praćenje poglavlja 35 kao političkog kriterijuma za nastavak procesa", zaključila je Joksimovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво