Nikolić: Priština pogazila sporazume iz Brisela, Albanci želeli rat

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše. Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, rekao je Nikolić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Predmet dijaloga u Briselu sada treba da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, istakao je Nikolić.

Sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se sve obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić novinarima, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije izjavio je da će se svaki sledeći pokušj privremenih institucija u Prišini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše.

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić i ocenio da je pojavljivanje ROSU na severu Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podsetio da je Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put", poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.

Nikolić je ukazao da je jučerašnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na ivici sukoba.

"Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci želi rat", rekao je Nikolić. On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je juče bio premijer i on odlučili da zaustave "jedan putnički voz koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini", a "sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas... Bog zna".

"Juče je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Biselu. Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja, da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spreči", rekao je Nikolić.

Ima i tačka, podsetio je predsednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

"Šta je to juče tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija i naše freske", zapitao je šef države.

Onda mi, dodao je Nikolić, ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obeležja i dokumente Kosova.

"Trzaji odlazeće američke administracije, EU nije dala pravi odgovor" 

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocenio je Nikolić ali istakao i da "EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor..." na jučerašnje događaje.

"Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti", primetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Svetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

"Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama. Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran", istakao je Nikolić.

Naša diplomatija ide u mnogo pravaca, mnogo država podržava naš stav, rekao je Nikolić i dodao da očekujemo izjašnjenje EU, i očekujemo da kažu da li Mustafa laže kada kaže da su imali podršku EU i SAD.

"Upozoravam da ne govore o osvajanju teritorija, stupanju njihove policije na teritorije gde nisu mogli da budu ni po jednom sporazumu. Sukob ne želimo, ali postoje situacije i okolnosti u kojima više ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog građanina. U tome smo složi i jedinstveni i neka nas ne izazivaju", zaključio je Nikolić.

Istakao je da su u tom stavu složni svi, policija, vojska, vlada, bezbednosne strukture...

"Juče smo postupili dobro, nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki novi pokušaj završiće se loše a o tome neka razmišljaju oni i njihovi sponzori", zaključio je Nikolić.

"Čemu NATO ako ne ispunjava svoju ulogu"

Ako ne ispunjava svoju ulogu na Kosovu i Metohiji, kao što je u subotu nije ispunio u pogledu događaja vezanih za voz Beograd - Kosovska Mitrovica, NATO je nepotreban na Kosovu i Metohiji, rekao je Nikolić.

Nikolić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Srbija kontaktirala sve zemlje od kojih zavisi budućnost čovečanstva i upozorila šta se dešava, ukazujući na mogućnost sukoba, koji bi inicirala Priština, a koji bi se proširio na ceo zapadni Balkan, a potom ko zna gde...

"Očekujemo intenzivne razgovore velikih sila da vidimo kako dalje - da li Srbija treba da nastavi da pregovara o uokviru jedne Unije, koja neformalno, ali priznaje nezavisnost Kosova, i pod protektoratom velike sile, koja se do sada uvek trudila da pokaže privrženost nezavisnosti KiM", rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajuići na pitanja u vezi pojavljivanja ROSU na severu Kosova, Nikolić je rekao da nismo dobili objašnjenje i dodao: "Ako NATO nije ispunio svoju ulogu, onda je, što se mene tiče, nepotreban na teritoriji KiM...Onda neka se skloni pa ćemo da rešimo samo svoje probleme".

Na pitanje koja je razlika između naših zvaničnika i onih u Prištini, gde i jedni i drugi tvrde da je Kosovo njihovo, te da postoje linije od Kraljeva ka Kosovskoj Mitrovici, Nikolić je rekao da se to ne može spreči tako što će se poslati mineri da pobiju decu.

"Ako je parola Kosovo je Srbija provokacija mi ćemo nastaviti takve provokacije" rekao je Nikolić i zapitao da li to znači da "treba da pobijemo sve one koji govore da je Kosovo nezavisno".

"Taman posla ako bi ratovali zbog manifestacija svojih želja" rekao je Nikolić ali i upozorio da sada zbog svakog poteza treba da vodimo računa da li će Albanci pobiti Srbe.

"U kojoj to državi je neogovorna odluka da se pošalje voz da odveze putnike", dodao je predsednik i rekao da voz nije bio blindiran, niti naoružan.

"Mi se ne gledamo 'preko puške'. Juče je Priština nas prvi put pogledala 'preko nišana'", ukazao je Nikolić. On je dodao da je i inače imao već dogovoren sastanak sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom za utorak i dodao da će verovatno dominantna tema biti ovo što se sada dešava.

"Ne znam razloge zašto je tražio sastanak, to je bilo pre sedam dana", precizirao je predsednik Srbije. On je dodao da više nema dijaloga u Briselu, "dok se ovo ne raščisti".

Kako je rekao, Evropa nam duguje odgovore na mnoga pitanja, a Vlada Srbije je potpuno i spremna i jedinstvena da te odgovore potraži.

"Sve dok budem predsedik, trudiću se da ni sa kim ne ratujemo. Ako to ne bude moguće, kao vrhovni komandat preuzeću odgovornost za svaku svoju odluku. Unapred vam kažem, nećemo da ratujemo, nije nam do rata i ovo još uvek tretiramo kao sitne provokacije. Ali, ako nam Tači preti da će ući u Mitrovicu...", nije završio Nikolić.

Predsednik Srbije je na dalja pitanja novinara rekao da izjavu Ise Mustafe da je sve što se desilo bilo uz saglasnost zapada vidi kao znak da neko Srbiju stavlja pred izbor: "ili ćete sve pihvatiti što se od vas traži ili ćete da ratujete".

"E, pa, ja sam taj predsednik koji neće da prihvati sve što traže", rekao je Nikolić.

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. jan 2017, 00:20) - Milan [neregistrovani]

Zaštita naše pokrajine

Sve je lepo što je predsednik Nikolić rekao, ali samo da ne ostane kao uvek na praznim rečima i obećanjima.

(ponedeljak, 16. jan 2017, 00:02) - jovan [neregistrovani]

lep govor

ali mislim da je ovo samo tresla se gora rodio se mis

(ponedeljak, 16. jan 2017, 00:00) - Dragan [neregistrovani]

M

I eto nama izbora!!

(nedelja, 15. jan 2017, 18:31) - DDanonymous [neregistrovani]

Bice uskoro sasvim druga prica

Poslije 20/01/2017 bice sasvim druga prica u odnosima sa SAD,sa EU a narocito sa Albancima.
Trampovu administraciju niko nece moci kupovati.Sve bude pa prodje,a Kosmet je bio i bice srpski.

(nedelja, 15. jan 2017, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

Pravi govor

E ova je suverena zemlja i to je govor prtsednika,
treba da ucimo od vas. Niko ni je pitao Makedonski narod dali zele priznati KiM jer znaju odgovor 99% biti protiv. Volimo vas i poz od Makedonija.

(nedelja, 15. jan 2017, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Nisam pristalica SNSa, ali svaka cast predsedniku Nikolicu kao i rukovodstvu Srbije u ovoj situaciji.

(nedelja, 15. jan 2017, 16:04) - milan lala [neregistrovani]

Suverenost

Ovako govori suverena drzava i njen predsednik . Ovo jeste poslednja zloba prema Srbiji i Srbima od strane Obama / Klinton administracije i Brisela . Voz neka ponovo krene 21 / januara uz logisticku podrsku sluzbi bezbednosti i Vojske Srbije . Bilo kakav pokusaj zaustavljana voza ili maltretiranja na admistrativnim prelazima ostro zakonski po Ustavu Srbije sankcionisti. Ko su bre oni u Pristini da nas narod u nasoj medjunarodno priznatoj zemlji terorisu dosta je bilo. Vreme´je doslo da Srbija javno pokaze jasno i glasno da vise nece toleristai nepostovanje rezolucije SB-OUN 1244 na KIM. Brisel je po ko zna koji put pokazao svoje lice prema Srbiji. Srbija pod hitno da ukine privilegije o slobodnom kretanju NATO po Srbiji pokazali su kakve su ima namere . Politici ponizavanja i terora nad Srbijom i Srbima mora se stati na kraj. Ako ti sebe sam ne postujes ne ocekuj da ce te neko postovati . 

(nedelja, 15. jan 2017, 15:35) - Горан [neregistrovani]

Вратите преговоре у УН

Вучићу, Дачићу, Николићу, захтевајте да се ЕУ повуче из разговора и да се разговори о КиМ врате у УН. Борис Тадић је направио историјску грешку када је избацио УН из разговора о Косову.

(nedelja, 15. jan 2017, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Rts

Dobar govor presednice ali realnost je drugacije. Jel opasnost postoji od terorista i od albanaca. Oni ne biraju sredsrva ne zele mir. Naša policija vojska dobrovoljci na kosovo. Da kosovo napravimo kao sto je rs i da se vrati pod srbijom

(nedelja, 15. jan 2017, 14:57) - Ja [neregistrovani]

Svaka cast predsednice

Ovakav predsednik treba Srbiji