Vučić: Bolja saradnja Srbije i Indije u budućnosti

Na kraju posete Indiji, tokom koje se sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem, predsednik Vlade Srbije je učestvovao na najvećem poslovnom samitu u tom delu Azije i susreo se s vodećim indijskim privrednicima. Među njima i s prvim čovekom najvećeg indijskog proizvođača traktora i automobila. Njegov dolazak u Srbiju se očekuje do kraja godine, kao i dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

Simboličnim udarcem u gong, premijer Vučić je otvorio Mumbajsku berzu, desetu u svetu, berzu gde se najbrže trguje akcijama. Premijer Vučić je izjavio da to veoma značajno za Srbiju i da predstavlja još jedan korak u saradnji dve zemlje. 

"Biti ovde i otvoriti Berzu Bi-Es-I je velika čast, ne samo za mene već za Srbiju, jer proširujemo bliske veze između dve zemlje – Indije i Srbije. Mislim da ćemo, zahvaljujući našim tradiconalnim vezama iz prošlosti, moći da imamo bolju saradnju u budućnosti. Ne mislim samo na političke veze između Indije i Srbije već i na jače ekonomske veze", rekao je premijer.

Dodaje da je o tome imao važne i dobre razgovore sa premijerom Modijem.

"Zahvaljući njegovoj velikoj energiji, idejama i posvećenosti radu, Indija je otvorila vrata celom svetu. Mi ćemo te mogućnosti iskoristiti da bismo unapredili trgovinsku razmenu, koristeći iskustva Indije. Poslovni ljudi iz Indije uvek su dobrodošli u Srbiju, sa njihovim investicijama. Tradicionalni i moderni pristup i kombinacija to dvoje je nešto čega ću se uvek sećati. Ova berza je veoma značajna i zahvaljujem na svemu što ste mi ovde pokazali", istakao je premijer. 

A jedan od najuticajnijih i najvećih privrednika u Indiji je čovek čiji su proizvodi poznati u Srbiji jer njegove traktore "mahindra" voze mnogi naši poljoprivrednici. Tokom sastanka sa predsednikom "Mahindre", koja je najveći proizvođač traktora na svetu, ali poznata i kao proizvođač automobila, premijer je izneo konkretne predloge za nove, zajedničke poslove. 

"Tu su ideje od električnih skutera, jače proizvodnje traktora, automobila. Mislim i da je Mahindra bio zadovoljan i iznenađen načinom na koji smo razgovarali. Rekao sam mu, koje god uslove da mu neko ponudi – mi ćemo ponuditi bolje, na šta je on rekao da nikad ništa konkretnije i pametnije nije čuo. Kažem: dođite kod nas, ponesite papirče, šta god vam ponudi bilo koja druga zemlja, kod nas ćete dobiti bolje. Mislim da poštenije ne može da bude", smatra Vučić.  

I na sastanku sa predstavnicima najvećih indijskih, ali i multinacionalnih kompanija, premijer je naveo da Srbija ima brojne potencijale za saradnju, ali i mnoge prednosti. Upravo je reč saradnja bila ključna tokom celokupne zvanične posete Indiji.

"Mi treba da budemo "hab" koji će da privlači sve sa istoka i sa zapada u našu zemlju, mislim da to možemo da uradimo. Njih su i mogućnosti izvoza na više različitih tržišta širom sveta privukle, veoma su zainteresovani. Zainteresovani su i zbog toga što smo na evropskom putu, ali i zato što imamo dobre odnose da Rusijom, sa Turskom i sa mnogim drugim zemljama, tako da ćemo mi tu poziciju, zbog koje smo neretko kritikovani i u sopstvenoj zemlji, čuvati po svaku cenu, jer nam ona donosi prednost u odnosu na razne druge zemlje. Zato sam siguran da ćemo brže napredovati", smatra premijer.

Za četiri dana su otvorena mnoga vrata za saradnju dve zemlje, a na privrednicima i političarima je sada da ta otvorena vrata iskoriste, jer potencijala ima.

broj komentara 41 pošalji komentar
(petak, 13. jan 2017, 08:30) - Mićoni [neregistrovani]

Indija

Siguran sam da će saradnja sa Indijom biti na mnogo boljem nivou sada kada su obe vlade objavile da bi bilo obostrane koristi ukoliko se takva saradnja ostvari.

(petak, 13. jan 2017, 08:29) - Kikinda [neregistrovani]

Rezultati

Uz podrsku Rusije i dobru saradnju sa Indijom mozemo da poboljsamo nas ekonomski sistem

(petak, 13. jan 2017, 08:14) - Stefan [neregistrovani]

5

Znaci ce nam dosta iz oblasti poljoprivrede,sve pohvale.

(petak, 13. jan 2017, 08:11) - anonymousss [neregistrovani]

....

Sa Indijom smo imali uvek dobre odnose i verujem da ce biti jos bolji.

(petak, 13. jan 2017, 08:02) - aca [neregistrovani]

Вучић: Боља сарадња Србије и Индије у будућности

Indija je mnogoljudana zemlja i zemlja u ekonomskom razvoju.Dobro je razvijati odnose sa takvim državama.

(petak, 13. jan 2017, 08:00) - Zoran [neregistrovani]

zox@yopmail.com

Treba nadoknaditi izgubljeno vreme u odnosima sa Indijom.

(petak, 13. jan 2017, 07:12) - UKi [neregistrovani]

Saradnja

Postavljanje temelja za buducu saradnju je najvaznije.

(petak, 13. jan 2017, 02:10) - anonymous [neregistrovani]

pravi

To je nasa sansa za prosperitet.

(petak, 13. jan 2017, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

Dijamant

Srpska hrana,poljoprivreda....nadamo se tome,jer i Srbija ima sta da ponudi!

(petak, 13. jan 2017, 00:40) - Strahinja [neregistrovani]

Svaka cast!

Obostrana dobrobit i velika cast ukazana nasoj zemlji, hvala im na tome!