Stefanović: Haradinaj na poternici zbog krivičnih dela, a ne političkih

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da Ramuš Haradinaj nije na poternici iz političkih razloga, već zbog ozbiljnih krivičnih dela. Očekuje da svaka zemlja koja odgovara na takvu vrstu poternice pokaže da joj je zakon važniji od politike.

"Ako bude pušten, pitanje je šta to govori o poternicama Srbije ili o odnosu drugih država prema tim poternicama. Ne znam šta će biti dalji nastavak pravnog procesa, mi smo to kao država tražili, a video sam da je i premijer potvrdio da je zahtevano da se nastavi", rekao je Nebojša Stefanović novinarima u Beogradu posle obilaska rečne policije.

Ministar je dodao da nema prava da se mešamo u odluke tužilaštva i sudova, i dodao da Srbija Haradinaja traži za ozbiljna krivična dela.

"Dakle, on nije na poternici iz političkih razloga, već zbog ozbiljnih krivičnih dela, zločina počinjenih nad Srbima i važno je da svaka zemlja, koja je na potezu i koja odgovara na takvu vrstu poternice, pokaže da joj je zakon važniji od politike", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ta zemlja treba da pokaže da je snažnija od svih političkih pritisaka i da može da odgovori na zahtev Srbije uprkos svim pritiscima koje trpi.

Odgovarajući na pitanje o poternici za srpskim državljanima koje traži Crna Gora zbog terorizma, Stefanović je poručiko da policija, kada postoji Interpolova poternica koja je validna, uvek postupa po njoj.

Stefanović je objasnio da postoji procedura po kojoj pre svega Ministarstvo pravde treba da uputi nalog.

"Nakon dobijanja naloga od Ministarstva pravde nikakav problem nemamo da postupimo po svim nalozima naših državnih organa", rekao je Stefanović
Posle obilaska Rečne policije, ministar je poručio da policija nikoga ne štiti i da uvek postupa po Interpolovim poternicama.

Na zahtev crnogorskog pravosuđa Interpol je raspisao crvene međunarodne poternice za dvojicom ruskih i dvojicom srpskih državljana, koji se potražuju zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i dela podstrekivanja na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Poternice su raspisane za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz grada Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kirganstaja.

Istovremno na portalu Interpola objavljene su poternice za dvojicom srpskih državljana Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca.

Oni se sumnjiče za dela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

"Neki bi se obradovali da je Vučić 'linčovan"

Stefanović je naglasio da organi BiH treba da utvrde odgovornost za ono što se dogodilo u Potočarima na komemoraciji žrtvama Srebrenice, dodajući da bi poslao više policajaca da je znao da će premijera Aleksandra Vučića tamo neko pokušati da ubije.

Na pitanje da li MUP sprovodi istragu povodom iskaza dvojice optuženih policajaca za odavanje službene tajne, Stefanović je rekao da je Tužilaštvo sprovelo istragu i da je odbacilo njihove prijave protiv rukovodilaca MUP-a, zato što, kaže Stefanović, MUP radi u skladu sa zakonom.

"Cela priča je trebalo valjda da bude politička, a kada ljudima realno i racionalno objasnite, onda vidite da od toga nema ništa. Ima politikanstva i pokušaja da se politički deluje, ali ono što je opasno je odavanje službene tajne", kaže Stefanović.

Stefanović je objasio da između srpske policije i policije RS postoji sporazum o specijalnim vezama i da je na osnovu toga sa ministrom Draganom Lukačem formirao poseban operativni štab uoči događaja u Potočarima, a koji je trebalo da spreči prisustvo bilo koje ekstremističke grupe i izvršenje nekog krivičnog dela.

Kako je rekao, nije mu jasno zašto neko tvrdi da srpska policija na zahtev RS nema prava da to uradi.

"Žao mi je, da sam znao da će se takav slučaj desiti u Potočarima sa premijerom, da će neko pokušati onako brutalno da ga ubije poslao bih mnogo više policajaca, da pokušamo da zaštitimo njegov život. Dakle, niko to od nas nije očekivao, ali je na organima BiH je da utvrde odgovornost i nađu krivca", istakao je Stefanović.

Dodao je da "ima onih koji bi se verovatno obradovali da se incident u Potočarima odvijao na drugačiji način, a da je premijer Vučić tamo linčovan".

Odgovarajući na pitanje o prisustvu 45 pripadnika MUP-a na mitingu i kontarmitingu u Banjaluci, Stefanović je rekao da Srbija ne može da dozvoli da neko odavde ode u Banjaluku i da tamo nešto ruši, pali...

"Nas ne interesuje kakva je vrsta događaja. Ako postoji najava da će određena eksremistička grupa iz Srbije ovakva ili onakva otići na bilo koji događaj u RS i oni zatraže pomoć, mi ćemo se uvek odazvati. Zamislite kakva bi bruka za Srbiju bila kada bismo dozvolili da neko ide u Banjaluku, da tamo nešto pali, ruši, a da nismo preduzeli ništa da to sprečimo", zaključio je Stefanović.

"Presuda NIN-u pokazuje da sam govorio istinu" 

Povodom presude u sudskom sporu protiv nedeljnika NIN, ministar Stefanović je ocenio izjavio da presuda pokazuje da je on govorio istinu a da oni nisu.

Stefanović je rekao da će sačekati pravosnažnost presude ali je izrazio zadovoljstvo što je javnost mogla da vidi da su iznete neistine o njemu i da su ga optužili za učešće u izvršenju krivičnog dela.

"Šta god ko pričao to je pisalo u tom tekstu i to je sud vrlo jasno rekao", rekao je Stefanović novinarima.

Stefanović je istakao da će novac koji NIN treba da mu uplati kao odštetu uplatiti u Fond za decu nastradalh policajaca.

"Hteo sam da pokažem da ne možete optužiti nekog za izvršenje krivičnog dela bez dokaza jer to nije novinarska sloboda, to nije demokratija", rekao je ministar.

Naglasio je da su se plasiraju izmišljotine o postupku koji je trajao jedan dan, navodeći da je postupak počeo onog trenutka kad je podneo tužbu u avgustu i da je trajao do kraja decembra.

"To što je bilo jedno ročište i što su saslušane samo dve osobe... Koliko je ročišta potrebno da bude?", upitao je Stefanović.

broj komentara 28 pošalji komentar
(četvrtak, 05. jan 2017, 19:59) - Crveni [neregistrovani]

Skinite ljagu

Konačno će neko odgovarati za nedela učinjena nad Srbima

(četvrtak, 05. jan 2017, 19:58) - Sanela [neregistrovani]

Zlocin

On je zlocinac, nadam se da ce biti isporucen Srbiji.

(četvrtak, 05. jan 2017, 19:29) - Sale [neregistrovani]

kom

Može on da se izvuče 100 puta, Bog će mu suditi.

(četvrtak, 05. jan 2017, 18:57) - vlada [neregistrovani]

ivan

Haradinaj je ozbiljan zločinac.

(četvrtak, 05. jan 2017, 18:50) - Nada [neregistrovani]

.

Jako volim sto je uhapsen.

(četvrtak, 05. jan 2017, 17:58) - Sara [neregistrovani]

Ubica

Haradinaj neka sada pokaže koliki je junak i neka prihvati svoju odgovornost i treba da odgovara za sve.

(četvrtak, 05. jan 2017, 17:56) - Petar [neregistrovani]

Srbija

Postoje dokazi da je kriv nadam se da Francuska neće podleći pod pritiscima da isporuči Haradinaja.

(četvrtak, 05. jan 2017, 17:07) - Zoran [neregistrovani]

zox@yopmail.com

Haradinaj je ubica to je svima jasno .

(četvrtak, 05. jan 2017, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

olja

Na smeju se zaboraviti zlodela, koja je počinio za vreme njegovog komandovanja OVK.mora da odgovara i da robija .

(četvrtak, 05. jan 2017, 16:31) - darko [neregistrovani]

.

Francuska bi trebala da izadje u susret Srbiji i isporuci zlocinca...