Tanasković: Ulazak Kosova u Unesko bi imao nesagledive posledice

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković upozorio je da bi, ukoliko Kosovo kojim slučajem postane članica Uneska, to imalo nesagledive posledice po srpski identitet i kulturno nasleđe u pokrajini.

U intervjuu za Jedinstvo, Tanasković je rekao da bi se u tom slučaju u dokumentima te organizacije naši srednjovekovni spomenici, crkve i manastiri, vodili kao kulturna dobra na teritoriji "države Kosovo“, a ne više Srbije".

To, kako objašnjava, ne bi automatski značilo promenu vlasništva nad predmetnim kulturnim dobrima, ni njihovo proglašavanje albanskima u kulturnoistorijskom smislu, na šta se obično misli kad se u javnosti pomalo panično najavljuje „otimanje“ srpske kulturne baštine na KiM.

Međutim, počela bi nova faza planskog "kontekstualnog pritiska" na srpsko kulturno i duhovno nasleđe, i same temelje srpskog identiteta – sa nesagledivim posledicama, rekao je on.

Tanasković je upozorio na to da je cinično i smešno uopšte govoriti o nekoj boljoj zaštiti toga nasleđa, što kao argument u prilog prijema „Kosova“ rado ističu vlasti u Prištini i njihovi zagovornici u međunarodnoj zajednici.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da srpska kulturna baština na Kosovu dobije eksteritorijalnost, istakao je da zna da je bilo ideja da se status naše kulturne baštine na KiM funkcionalno i trajno reši uvođenjem nekog vida eksteritorijalnosti, po modelu Atosa, i da su pojedinci čak pominjali i Jerusalim, Vatikan, ali da za to nema realnih uslova.

"Mislim da za to nema realnih uslova, jer bi svako takvo rešenje kao premisu podrazumevalo postojanje nezavisne države „Kosovo“, u čijim okvirima bi eksteritorijalnost bila uspostavljena, bilateralno dogovorena, a međunarodno garantovana", rekao je on.

Za Srbiju je nezavisnost „Kosova“ neprihvatljiva i ona s njim ne može ulaziti ni u kakve međudržavne aranžmane, naglasio je Tanasković.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 04. jan 2017, 10:30) - Drasko [neregistrovani]

Neizvesnost

Buducnost svega naseg na Kosovu i Metohiji je tmurna. Neumitna istina je da nas tamo nema. Zauzeli su nas zivotni prostor, umnozili se, ojacali, dobili podrsku skoro celog sveta. Jedina mogucnost je pregovorima omoguciti da dobijemo sever Kosova, a da zauzvrat damo Presevo ... naravno pod uslovom da Republika Srpska dobije neku vrstu nezavsnosti istu kao i Kosovo. Da se podelimo i da nikad vise ne prodajemo srpsku zemlju, a da Vlada ekonomski i socijalno motivise srpske profesore, lekare, inzenjere da zive i na jugu i na severu, a ne da svi mastaju da se presele u Beograd.

(sreda, 04. jan 2017, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Одбранити Србију и наша права као и прошли пут

Само упорно, организовано...а ови дефетисти који нас од свега одвраћају нека одморе, а ако раде по задатку-одступите!
Све се може и нема предаје, бре!

(sreda, 04. jan 2017, 09:25) - ss [neregistrovani]

KIM

zato samo uz Rusiju,Kinu......

(sreda, 04. jan 2017, 01:24) - anonymous [neregistrovani]

kasno je za sve to

nisu Srbi trebali da napustaju Kosovo ni ranije a ni 99 godine,I Milosevic je izgresio i namerno i iz neznanja/Uzdajmo se u Trampa i nasu pamet za nove dane,Putin je pomogo koliko je mogo i vise ne moze.

(utorak, 03. jan 2017, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

Утростручити напоре, сва легитимна средства користити

Мало мање о витезовима, мало више патриотизма , правосланног