Železnjak: Srbija primer drugim zemljama na Balkanu

Delegacija Jedinstvene Rusije, predvođena zamenikom sekretara Generalnog saveta zaduženog za međunarodnu saradnju Sergejem Železnjakom, posetila je Srpsku naprednu stranku, gde su sa rukovodstvom te partije razgovarali o unapređenju međustranačke saradnje.

Sergej Železnjak je, nakon sastanka sa potpredsednicima SNS-a Markom Đurićem, Marijom Obradović, Milenkom Jovanovim i Milošem Vučevićem, rekao da je dogovorena još jača međupartijska saradnja i dijalog.

"Naša partija ima dobro iskustvo u održavanju izborne kampanje u Rusiji, a naši srpski partneri su isto imali uspešnu predizbornu kampanju, a slede i važni izbori. Razgovarali smo i o korišćenju novih tehnologija u održavanju takve kampanje", rekao je Železnjak.

Kako je rekao, na sastanku je bilo reči o mnogim pitanjima koji se tiču bilateralnih odnosa Srbije i Rusije.

"Kao vladajuće partije snosimo odgovornost za bezbednost naših zemalja i sprečavanje svih pretnji. Podržavamo težnje naših partnera u smislu ojačavanja vojne neutralnosti i bezbednosti", rekao je Železnjak.

Istakao je da je Rusija zahvalna što Srbija postaje centralna zemlja za vanblokovksu poziciju na Balkanu.

"Bezbednost i suverenitet su veoma važni i moraju da se brane, posebno uzimajući u obzir međunarodni terorizam, a naši srpski partneri mogu da računaju na punu rusku podršku vezanu za zaštitu nacionalne bezbednosti i interesa", rekao je Železnjak.

Podsetivši da je sastanak održan nakon tragedije u Sočiju, Železnjak je još jednom izrazio zahvalnost kolegama i prijateljima iz Srbije i SNS-u za reči saučešća.

"Tragedija u Sočiju i smrt našeg ambasadora u Turskoj i pokazuje koliko je krhak ljudski život i koliko se sve snage moraju objedinjavati za sprečavanje takvih tragedija", rekao je funkcioner Jedinstvene Rusije.

Železnjak je istakao da su Rusija i Srbija mnogo toga proživele u prošlom veku te da zbog toga moraju da sarađuju i podržavaju zajediničke inicijative.

"Mi ćemo raditi na saradnji naših partija, a hteli bismo da u Srbiji postoji konsenzus po najvažnijim državnim pitanjima za zemlju i mi smo spremni da s tim u vezi podelimo naša iskustva", rekao je Železnjak.

Upitan da precizira na šta konkretno misli, rekao je da je najvažnije da postoji konsenzus za pitanja od ključnog značaja za razvoj zemlje - kako da se očuva bezbednost i kako i sa kim da se uspostave odnosi u svetu.

"Veoma nam je važno što je Srbija primer za odbranu suvereniteta i integriteta na Balkanu i smatramo da je dobar primer za druge zemlje na Balkanu koje nisu članice određenih vojnih blokova", rekao je Železnjak.

"Srećni smo što su nam kolege rekle da je za Srbiju važno da razvija odnose i sa EU i sa Rusijom, sa kojom imaju uspešnu sardnju tokom više stoleća", rekao je Železnjak.

Ponovio je da Rusija podržava međunarodnu saradnju na svim nivoima, jer je to mnogo mudrije nego sukobljavanje.

"Ali ti međunarodni odnosi se moraju bazirati na uzajamnom poštovanju i uzimanju u obzir interesa svih zemalja, a to je stav kojeg se pridržava SNS", rekao je funkcioner Jedinstvene Rusije.

Potpredsednik SNS-a Marko Đurić istakao je da je na sastanku bilo reči o tome kako da Srbija i Rusija budu na svakom polju bliže i bolje u saradnji, ali i o zajedničkim izazovima sa kojima se naše dve zemlje i stranke suočavaju.

Dodao je da je još jednom ponovljena podrška Srbiji kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i podrška srpskom narodu na KiM.

"Ova poseta je velika i važna za SNS, ali i za srpsko-ruske odnose, i za nas predstavlja ogromnu čast i zadovoljstvo što svakog meseca unapređujemo odnose, a to ćemo nastaviti i u narednim mesecima", rekao je Đurić.

Potpredsednik SNS-a je istakao da je lako graditi dobre odnose sa Rusijom i strankom Jedinstvena Rusija, kada su lični odnosi predsednika vlade i SNS-a Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ali i Medvedeva, dobri, puni poverenja i zasnivaju se na tome što u Rusiji znaju da Srbija neće menjati svoju principijelnu poziciju prema Rusiji.

"Kao što znaju da mi nemamo problem da u Briselu, i na svakom drugom mestu, kažemo koja je naša pozicija, u vezi sa vojnom neutralnošću", rekao je Đurić i dodao da naši ruski prijetelji znaju da istu politiku vodimo i u Berlinu, Briselu, Vašingtonu, kao i u Moskvi.

"To je politika prijateljstva i saradnje sa Rusijom, politika gradnje dobrih odnosa i jačanja saradnje sa EU i mislim da je ta politika iskrenosti, zasnovana na konrentinm delima, nešto što nam pomaže u odnosima", istakao je Đurić.

Zahvalio je Železnjaku što je posetio Hram svetog Save na Vračaru, ali i Rusiji i ruskom narodu što su sa više od četiri miliona evra do sada podržali izgradnju hrama.

"Gradeći ga zajedno, gradimo sopstvene vrednosti i stvaramo uslove da i u budućnosti naše zajedničke vrednosti budu nešto što je stub i kičma našeg identiteta. A dobri odnosi sa Rusijom su, sasvim sigurno, jedan od važnih stvari našeg državnog i nacionalnog identiteta", rekao je Đurić i dodao da je susret, osim što je bio politički, bio i veoma emotivan, kao i svaki susret Srba i Rusa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. dec 2016, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Sve mi je ovo nesto

"na silu" i nimalo prirodno! Kao da zele da opet mi ispadnemo neki krivci. Srbija ne bi trebalo bas ovoliko, da podilazi Rusima!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">