Vučić: Snaga Srbije je u tome što ne menja svoju politiku

Premijer Aleksandar Vučić kaže za RTS da nije od onih koji jedno pričaju u Moskvi, a drugo u Vašingtonu. Kako je rekao, u Moskvi priča da je Srbija na evropskom putu, a u Vašingtonu kaže da nećemo uvoditi sankcije Rusiji. To je naša politika i tako se pravi jaka Srbija, poručio je Vučić. Istakao je da će posle nabavke aviona iz Rusije, Srbija imati najjaču vojnu avijaciju u regionu.

Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija ne odustaje od vojne neutralnosti i da je to odluka Skupštine.

Naveo je da su ovo važni dani za zemlju, i da se o nabavci aviona govori od 1988. godine.

"Pričali smo o 'migovima 29', ova vlada je to uspela da napravi", rekao je premijer.

Istakao je da je on za to kriv jer je u razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom više puta tražio avione. Naveo je da je njegov posao da se pobrine, zajedno sa predsednikom Republike, za bezbednost zemlje.

"Hoćete li da dočekamo bilo šta nespremi kao što smo ranije bili, da se busamo u prsa a da posle gubimo sve što stignemo, ili da budemo uvek odmereni ali da gledamo kako da zaštitimo granice, sela, mostove? Danas Srbija to može", rekao je Vučić.

"Zaštitićemo naše nebo"

Osim šest aviona "mig 29" koji stižu iz Rusije, Srbija već ima četiri aviona koja će biti remontovana i dovedena do višeg stepena.

"Mi smo ovo dobili besplatno, ali plaćamo rakete koje mi hoćemo da imamo, rakete vazduh–vazduh i rakete vazduh–zemlja", poručio je premijer i dodao da se avioni ne nabavljaju zarad nečije izborne volje, već radi bezbednosti.

Vučić je upitao koji je to avion u regionu bolji? Naveo je da to niko ne zna da mu kaže i da nije saglasan da su "gripeni" bolji jer je "mig 29" najbolji avion u bliskoj borbi.

"Zaštitićemo naše nebo, niko se neće lako odlučiti da napadne Srbiju", naveo je premijer i dodao da Srbija nema nameru da vodi ofanzivne ratove već da zaštiti decu i da garantuje budućnost.

Zahvalio je Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Podsetio je da je rekao da se više nikad neće ponoviti "Bljesak" i "Oluja".

Dodao je da srpski narod neće doživeti sudbinu kakvu je doživljavao 1995. i 1999. godine i "da smo mnogo naučili iz sopstvenih grešaka".

Kada bi Srbija sama kupovala šest aviona "mig 29" sa raketama koje želi, oni bi koštali oko 95 miliona evra po komadu, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija dobija deset strahovito moćnih letelica, ubedljivo najmoćnijih na Balkanu.

"Mnogi drugi susedi koji pripadaju EU i NATO-u nemaju tako moćne letelice", rekao je premijer.

Dodao je da poštuje sve koji govore o "kantama" i da nema problem sa tim, a voleo bi da vidi te njihove avione koji su bolji. 

Govoreći o sukobu između predstavnika Srpske liste na Kosovu i Metohiji i Pokreta socijalista i smeni ministra Ljubomira Marića, premijer kaže da ima puno poverenje u ministra Vulina, kao i da nije reč o njegovoj stranci.

"Imam puno poverenje u ministra Vulina. Nije reč o njemu i njegovoj stranci, neki ljudi su dali za pravo da urade nešto protiv srpskih interesa, tu su i strani uticaji i Albanci", naglašava Vučić.

Naveo je da je za ponedeljak u devet časova zakazao sednicu na kojoj će biti rešena situacija. 

Sledeće godine cilj reforma javnih preduzeća 

Sumirajući rezultate godine koja je na izmaku, Vučić je istakao da je ovo bila dobra godina i zahvalio je svim građanima koji su podržali Vladu.

"Želim da kažem da Vlada nema deficit, imaćemo deficit opšte države 1,4 do 1,5 odsto, što je minimalno. Imamo rast od 2,8 odsto, a sledeće godine očekujemo i više od tri odsto", navodi premijer.

Veruje da će biti još bolji rezultati, a samim tim veće plate i penzije i da će građani živeti bolje.

Poručio je da je pred Srbijom još posla, da se moraju reformisati državna preduzeća, te da će biti potrebna reforma i Radio-televizije Srbije, u ekonomskom i finansijskom smislu. 

"Mi sada ispunjavamo obećanja, vidi se po ocenama MMF-a i Svetske banke", kaže premijer.

Tvrdi da Srbija ima dobre odnose sa svima, kao i da će uspostaviti kontakt i sa najvišim predstavnicima Trampove administracije.

Govoreći o predstojećim izborima, Vučić napominje da se ne bavi anketama, već time šta može da učini za građane Srbije.

"Ako građani hoće da se vrate oni koji su bili na vlasti od 2004. do 2012. godine, koji su doneli najveći deficit i najveći pad industrije, izvolite, glasajte za njih", poručuje premijer.

Tvrdi da neće nikome da se dodvorava, ali da na "semaforu piše odličan rezultat".

Vučić je rekao da će vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, ako budu raspisani, biti istovremeno s predsedničkim, na proleće iduće godine.

Prema njegovim rečima, u državnom budžetu je novac namenjen za predsedničke izbore i zato nema potrebe za dodatnim izdvajanjem za vanredne parlamentarne izbore.

Na njemu je, naglasio je, da uradi najviše što može, da "maltretira i tera ljude da se bore i rade svaki dan, da žele Srbiji što je moguće više i što je moguće bolje".

Srbi, kako je rekao, nikad nisu zadovoljni.

"Mi smo, kada je to u pitanju, licemeri. Toga se setimo tek kad neko ode s vlasti, i obično kukamo. Kod nas je problem i kad blešti grad, a pre dve godine je bilo zašto je Beograd u mraku, a Beč sija itd. Ima da blešti i Beograd i Niš i Novi Sad, i sledeće godine još dva puta više, unapred vam obećavam jer nikome neću da se dodvoravam", poručio je Vučić.

Naglasio je da se danas o trošku države leči 10 puta više dece nego pre dve godine.

"Ono što vidim kao najveći problem i veliki izazov u narednoj godini to je veliki posao za Slavicu Đukić Dejanović – to je natalitet, a što se izbora tiče, narod će odlučiti kakvi će izbori biti i kome će dati svoje poverenje", poručio je Vučić.

Premijer je čestitao svima koji su, kako je rekao, već pobedili.

"Pošto oni imaju vremena da se bave predsedničkim izborima i uglavnom uvredama na moj račun, ja se bavim važnim i velikim stvarima za državu, a odgovoriću u nekih 25 dana i probaću da im se u tih od 20 do 25 dana suprotstavimo kao politička stranka", poručio je premijer.  

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво