AP o kupovini Migova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će putovati u Moskvu kasnije ove nedelje kako bi potpisao ugovor o kupovini šest lovaca Mig 29, prenosi američka agencija AP i ocenjuje da bi to moglo doprineti tenzijama na Balkanu.

Srbija nabavlja "Migove" usred "očiglednih pokušaja Moskve da spreči taj nestabilni evropski region da se pridruži zapadnim institucijama", navodi AP u tekstu pod naslovom "Srbija će nabaviti ruske borbene avione kako bi se suprotstavila pretnji NATO-a".

Istovremeno, AP citira premijera Vučića da su Srbiji lovci potrebni kako bi zaštitila svoju slobodu i suverenitet.

"Iako formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija klizi ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji", ocenjuje AP, dodajući da Moskva ulaže velike propagandne napore kako bi Srbiju zadržala dalje od Zapada.

Regionalne tenzije su porasle posle optužbi u oktobru za pokušaj puča srpskih i ruskih nacionalista protiv prozapadne vlade Crne Gore zbog njenih nastojanja da se pridruži NATO-u, zaključuje američka agencija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. dec 2016, 18:58) - Mile Golja. [neregistrovani]

Americk provokacija.

1. Kakva bi reakcija AP bila da je Srbija narucila americke odbrambene avione. 2. Srbija bi mogla da komentarise americko naoruzavanje Hrvatske, pripremom napada na Srbiju. 3. Amerika i Hrvatska bi najradje da Srbija postane koloruka pa kad im zatreba samo da najav zauzimanja Srbije.

(ponedeljak, 19. dec 2016, 18:23) - Markovljev [neregistrovani]

Nebojte se

Nema čega da se bojite. Šest, pa da ih bude 21 kao pre napada na Jugoslaviju ne može da pobede NATO i zato te avione Rusija ne donira Srbiji. To je donacija za dizanje morala Srbiji i srpskom narodu koja momentalno ima samo par borbenih aviona i helikoptera, pre transportnih nego borbenih. Nama avioni znače dizanje morala kao naroda i ništa više. Mogli bismo taj novac upotrebiti daleko pametnije, ali ne znam mnogo Srba koji ne bi prednost dali avionima, krilima slobode za Srbiju.