Dačić: Imamo put ka EU, ali nećemo dozvoliti da nas ponižavaju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS, povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26, kako u Hrvatskoj postoji antisrpska atmosfera i da ni nova hrvatska vlada nije promenila takav odnos prema Srbiji. Premijer Vučić je do kasno u noć bio u kontaktu sa važnim ličnostima iz EU, naveo je Dačić.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je osim Hrvatske i Bugarska u izvesnom smislu bila rezervisana.

Ukazao je na to da je u Hrvatskoj problem čokoladica koja dolazi iz Srbije i da je to zemlja u kojoj se obnavlja fašistička ustaška ideologija.

Podsetio je na to da je premijer Aleksandar Vučić sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović potpisao dokument o zajedničkom radu u budućnosti koji će biti u interesu manjina i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Govoreći o Bugarskoj, Dačić je rekao da je lako u ustavu napisati kako u nekoj zemlji nema manjina, i onda nemate problem sa manjinama. "I sad oni govore o pravu bugarske manjine u Srbiji", naveo je Dačić.

"Ne mogu da verujem da moćna Evropska unija ne može da utiče na to da li će jedna Bugarska ili Hrvatska dati ili neće dati saglasnost za određena poglavlja", rekao je Dačić.

Rekao je da razume "opterećenost koju Hrvatska ima s obzirom na rezultate koje postiže Srbija", ali je poručio da to ne doprinosi stabilnosti u regionu.

"Ako je to Evropska unija, onda mislim da smo mnogo izgubili na kriterijumima", naveo je Dačić.

Dodao je da bi ipak trebalo sačekati današnja dešavanja i videti da li će se nešto promeniti, jer teoretski postoji takva mogućnost. Naveo je da je premijer do kasno u noć radio i da je bio u kontaktu sa važnim ličnostima iz EU.

"Srbija ima put ka EU, ali neće nikome dozvoliti da je ponižava i vređa", poručio je ministar spoljnih poslova.

Govoreći o poseti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, Dačić je naveo da ima dogovor sa Lavrovom da se susreću dva puta godišnje i naveo da je Srbija i sa Kinom uspostavila redovne susrete.

Poručio je da bi EU trebalo da vodi računa o svojoj privlačnosti.

"Srbija ima svoj put ka EU i taj put nas neće nikada naterati da budemo antiruska država", naveo je Dačić.

Podsetio je na to da, kada Srbija ima problem u međunarodnim organizacijama i forumima, uvek prvo zove Rusiju. Istakao je da je njemu Lavrov najdraži gost, jer Srbija od Moskve dobija podršku, a ne pritiske.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво