Priština: Pozivni broj za Kosovo od 15. decembra

Posle trodnevnih pregovora u Briselu, koji se vode u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine koji su završeni večeras, potvrđena je obaveza davanja telefonskog pozivnog broja Kosovu, saopštila je kosovska vlada.

Na sajtu vlade u Prištini navedeno je da je ovaj proces uspešno okončan uz posredovanje Evropske unije i da je potvrđeno da će u okviru sporazuma o telekomunikacijama Međunarodna unija za telekomunikacije ITU 15. decembra preneti Kosovu pozivni broj +383.

Navodi se da je ministarka za dijalog Edita Tahiri, koja je predvodila kosovsku delegaciju, rekla da će "po prvi put u istoriji Kosovo imati svoj nacionalni pozivni broj".

U saopštenju stoji i da je Kosovo "vlasnik telefonskog pozivnog broja +383" i da će "Kosovo imati sva prava za upravljanje svojim pozivnim brojem kao sve druge države", te i da će "postojeći pozivni brojevi +381, +377, +386 biti ugašeni".

Navodi se da je "Tahirijeva naglasila da će biti ugašeni svi ilegalni operateri mobilne i fiksne telefonije Srbije na Kosovu".

Tahirijeva je, kako je navedeno, "još jednom ponovila da će svi pozivi sa Kosova prema Srbiji i obratno biti međunarodni".

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">