Dačić sa šefom diplomatije Kanade i srpskim kokusom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se poslednjeg dana posete Kanadi sa šefom diplomatije Kanade Stefanom Dionom, a prethodno je prisustvovao inaguracionom sastanku Grupe prijateljstva u Parlamentu Kanade za saradnju sa Srbijom.

Dion je istakao da su obostrano uočene mogućnosti za dalje unapređenje prijateljskih odnosa dve zemlje kroz budući razvoj trgovinske, ekonomske, univerzitetske i kulturne saradnje.

Takođe je istakao da postojeći bilateralni sporazumi predstavljaju dobru osnovu za dalju saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri, koji su potpisali Deklaraciju o nameri u vezi sa Sporazumom o vazdušnom saobraćaju, izrazili su nadu da će Sporazum uskoro biti zaključen, do kraja ove ili u prvoj polovini 2017. godine.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju će unaprediti veze između dve zemlje, istaknuto je na sastanku.

Razgovarano je i o predsedavanju Srbije OEBS-u, ulozi Srbije u regionu, evropskim integracijama, i o odnosu dve zemlje sa NATO-om i Ruskom Federacijom.

Potvrđena je obostrana želja za unapređenjem političkog dijaloga. Istaknuto je razumevanje kanadske strane za argumentaciju Srbije u vezi sa trenutno važećim viznim restrikcijama, a ministar Dion je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Sa kanadske strane je izražena spremnost i za pružanje pune podrške našoj zemlji u sprovođenju reformskog procesa na njenom putu ka EU.

Dačić je učestvovao na inaguracionom sastanku Grupe prijateljstva u Parlamentu Kanade za saradnju sa Srbijom (srpskog kokusa), čiji je predsednik senator Lari Kempbel, a zamenik poslanik Bob Bratina, koji je inače srpskog porekla.

Grupa prijateljstva okuplja 16 članova oba doma kanadskog Parlamenta.

Predsednik Grupe senator Kempbel je izrazio zadovoljstvo zbog posete šefa srpske diplomatije Kanadi i njegovog učešća na prvom, inaguracionom sastanku Grupe, koja je ovim putem rekonstruisana u novom sazivu Parlamenta, s obzirom na to da su 19. oktobra 2015. godine u Kanadi održani redovni federalni parlamentarni izbori.

Parlamentarna grupa prijateljstva je izrazila spremnost za aktivni angažman u cilju promovisanja Srbije i kreiranja njenog pozitivnog imidža u kanadskom društvu.

Istovremeno, izrazili su spremnost za pružanje podrške daljem unapređenju parlamentarne saradnje i idetifikovanju zajedničkih interesa.

Dačić je izrazio zadovoljstvo posetom Kanadi, koja usledila nakon 14 godina, i to u godini kada dve zemlje obeležavaju 75 godina diplomatskih odnosa.

Ukazao je na značaj uspostavljanja stalnog dijaloga koji bi doprineo boljem obostranom razumevanju i u tom svetlu uputio poziv članovima Grupe da posete Srbiju.

Uspostavljanje direktne i redovne saradnje grupa prijateljstva u oba nacionalna parlamenta dopinelo bi produbljivanju postojeće saradnje i definisanju njenih konkretnih oblika u budućnosti.

Ministar je istakao da su za Srbiju odnosi sa Kanadom veoma važni i da bi redovan politički dijalog doprineo boljem razumevanju u cilju podizanja prijateljskih odnosa dveju zemalja na viši nivo.

Tokom jučerašnjeg dana, ministar Dačić se sastao i sa Endruom Leslijem, koordinatorom vladine većine u Parlametu Kanade.

Tom prilikom je izrazio zahvalnost za lični angažman Leslija i iznošenje stavova tokom krize na prostoru bivše SFRJ, koji su doprineli objektivnijem informisanju međunarodne zajednice o zbivanjima na terenu, što je za Srbiju bilo od posebnog značaja.

Šef srpske diplomatije je informisao Leslija o problemima sa kojima se suočavaju građani Srbije prilikom podnošenja zahteva za kanadsku vizu.

Ukazao je na brojnost srpske dijaspore u Kanadi i sa tim u vezi na rigidnost kanadske vizne politike. Posebno se osvrnuo na značaj ukidanja člana 35. kanadskog imigracionog zakona iz 1999. godine.

Imajući u vidu prijateljske odnose Endrua Leslija sa predstavnicima srpske zajednice u Kanadi, Dačić je Lesliju uputio poziv da poseti Srbiju, što je koordinator većine u Parlamentu Kanade sa zadovoljstvom prihvatio, naglasivši da će se sa svoje strane angažovati u cilju prevazilaženja prepreka koje su nametnute po pitanju viznog režima Kanade prema Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво