Postignut sporazum sa Prištinom o telekomunikacijama

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad "Telekoma Srbije" na Kosmetu. Na osnovu tog dogovora imovina "Telekoma" prenosi se na "MTS d.o.o", ćerku firmu "Telekoma" na Kosovu i Metohiji, potvrđeno RTS-u. Kompletna imovina “Telekoma Srbije“ je trajno zaštićena, kaže za RTS Marko Đurić.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić kaže da je postignut dogovor važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose sa Prištinom i na odnose sa Evropskom unijom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da je dobro što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da je Srbiji u interesu da postiže sporazume koji jesu.

"Ovim dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina 'Telekoma Srbije' je sačuvana, to se vidi i u saopštenju EU", dodaje Đurić.

Đurić ističe da se sva imovina prenosi na "MTS d. o. o" na Kosovu i Metohiji i da je zvanično vlasništvo MTS-a "Telekoma Srbije".

"Imovina 'Telekoma Srbije' je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno - da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i EU", objašnjava Đurić.

Kaže da će se i ubuduće signal "Telekoma Srbije" hvatati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosmeta, gde će "Telekom Srbije" takođe učestvovati. Dodaje da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM.

Prelazni period će, objašnjava, trajati do raspisivanja tendera.

"Priština, odnosno Albanci i sada koriste tuđe pozivne brojeve za Monako, za Sloveniju, ne koriste naš pozivni broj. Ovim će Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast u okviru Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244. Građani će moći normalno da pozivaju Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i dodatnog tarifiranja", ističe Đurić.

Dodaje da će se resursi "Telekoma Srbije" čvrsto "zadržati u našim rukama".

"Niko ne može nešto protiv naše volje da uradi. Za naše građane radi preko 200 ljudi i nastaviće da radi, i to niko ne može da zaustavi. Menja se to da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno nasilje nad imovinom 'Telekoma Srbije'. 'Telekom Srbija' sada stiče i u prištinskom sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji", zaključio je Đurić.

broj komentara 89 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. nov 2016, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

pametnjakovici

uzivam da citam kako pisu ovi eksperti i veliki srbi a nemaju pojma sta radili i kako, a da to bude relno.. najlakse je pametovati i kritikovati druge.. Marko je veliki patriota i covek da se razumemo, i nikada ne bi uradio nesto protiv svoje zemlje. Njemu kao ni Vucicu u opste nije lako, hodaju po zici. Puna podrska Djuricu.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 09:18) - Stefan [neregistrovani]

MTS

Koliko sam ja razumeo gospodina Djurica,on kaze da ce MTS mobilna telefonija nesmetano raditi gde je i do sada imao signal. Gospodine Djuricu, Vi znate da na centralnom kosovu samo u Gracanici i jos dva tri sela trenutno ima signal Mtsa a ostalih 12 sela nije pokriveno signalom. Ako je Vama ovo uspeh i ako vam je centralno kosovo samo Gracanica i jos dva sela onda vam je dogovor stvarno dobar. Lepo ste se dogovorili. Posle dve godine ostace Telekom bez igde icega a Kosovu ostade pozivni broj. Mislim da ste ovim Kosovu sve dali. Od sutra pocinjemo da se vozimo RKS tablicama po Srbiji,dokumenta ste im priznali odlican posao ste odradili. O Vama ce pisati istorija. Bravo.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 09:17) - Александар [neregistrovani]

Мудро

Тзв. Косову смо дали оно што тзв. Косово никада није имало, да бисмо потврдили власништво над оним што је одувијек било наше. Генијално - Приштина нас је још једном надмудрила у елементарној логици!

(ponedeljak, 14. nov 2016, 08:25) - Mладен [neregistrovani]

Споразум

Добро је што се разговара са представницима Косова и што је наводно постигнут споразум о телекомуникацијама о фиксној телефонији и мобилној привремено за две године. Међутим, није јасно шта је договорено са штетом која је нанета по свим српским срединама на Косову и Метохији јер су пре неколико година све станице фиксне и мобилне телефоније по српским срединама једностраним актима Албанаца уништене, насилно посечени каблови и однета опрема. Дали је и о томе постигнут споразум да се све те станице врате у прввобитном положају или је то остало у истом стању. Друго дали је одређен неки рок за поступање и ко ће пружати гаранцију да ће се ово спровести, јер до сада сви споразуми који су постизани у Бриселу, су на жалост остајали само на папирима. Требало би и да се овај споразум објави у свим средствима јавног информисања у његовом оригиналном облику, како би и грађани били упознати.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 08:16) - Vladimir [neregistrovani]

Svojina

Srpska svojina je zaštićena i drugačije nije moglo da bude.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 08:12) - anonymous [neregistrovani]

Odlicna vest

Srbija je pokazala svetu da ume da se bori na pravi demokrattski nacin i da sacuva svoju imovinu!

(ponedeljak, 14. nov 2016, 08:01) - petar [neregistrovani]

..

odlican napredak jako lepo sto je sacuvana imovina telekoma i sto je postignut dogovor koji duze vreme traje.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 07:48) - anonymous [neregistrovani]

Wraith

Zasluga politike koju vodi nasa vlada na celu sa premijerom Vucicem bice sacuvana sva imovina na Kosovu.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 07:46) - anatema [neregistrovani]

anatema

I druga pitanja mogu da se rese. Drago mi je da smo pronasli zajednicki jezik.

(ponedeljak, 14. nov 2016, 07:44) - Pavle [neregistrovani]

Polako

U ovom momentu je najvaznije da je imovina Telekoma zasticena na Kosovu, treba da nastavimo sa jakom diplomatijom i argumentima protiv jer to lagano daje rezultate.