Vojne vežbe na Balkanu – NATO u Crnoj Gori, Rusi u Srbiji

Zajednička višednevna vežba oružanih snaga Srbije, Rusije i Belorusije "Slovensko bratstvo" počinje sutra na poligonima u Srbiji i traje do 14. novembra. Nekoliko stotina kilometara dalje, u Crnoj Gori, održava se još jedna vežba. Nju sprovode zemlje NATO-a i partneri Alijanse. Učestvuje i Srbija. I prostorna i vremenska blizina vežbi izaziva mnogo pažnje ovdašnje i svetske javnosti.

Dok NATO, kako tvrdi Moskva, povećava ofanzivni potencijal na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, vojske te dve zemlje vežbaju u Srbiji.

Vojnici Rusije i Belorusije koji su došli u Srbiju na vežbu "Slovensko bratstvo" na aerodromu u Batajnici dočekani su hlebom i solju. Stigla su tri "iljušina" sa opremom, ličnim naoružanjem, borbenim vozilima, kvadovima i padobranima.

"Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da u bilo kojoj tački sveta i u bilo kom trenutku ispune zadatke sa ocenom ne nižom od vrlo dobre ili odlične", poručio je general-major Oleg Olegovič Poljgujev, zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na aerodromima i poligonima, tri vojske sa više od 200 ruskih, 50 beloruskih i 450 pripadnika Vojske Srbije uvežbavaće padobranske i helikopterske desante, napade na terorističke baze, izviđanje upotrebom bespilotnih letelica, sanitetske evakuacije...

"Cilj ove vežbe je da se podigne borbena i operativna sposobnost, pre svega u protivterorističkim dejstvima zajedno sa Vojskom Rusije i Vojskom Belorusije", rekao je komandant Specijalne brigade Vojske Srbije Zoran Veličković.

Nekoliko stotina kilometara od vojno neutralne Srbije, tradicionalni partner NATO-a Crna Gora okuplja drugi blok – 700 civila i vojnika iz 32 članice NATO-a i partnera pokazaće kako se odgovara na vanredne situacije opremom koju jedna zemlja ima. Društvo će im praviti i 17 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Srbije. Naoružanja nema.

"Zemlja domaćin je uvek odgovorna i suverena. I ona je ta koja treba da traži pomoć. Članica NATO-a neće ići nigde gde nije pozvana. Mi vežbamo situaciju gde su bile poplave koje su pogodile Crnu Goru i zemlje regiona koje učestvuju na vežbi. Mi simuliramo situaciju u kojoj je Crnoj Gori potrebna pomoć i traži je od zemalja našeg centra. Na primer, nacija poput Srbije odgovara i dolazi da pomogne", kaže Stefano Santomato iz Evroatlantskog centra NATO-a za koordinaciju u vanrednim situacijama.

"Važan je interes Crne Gore, NATO-a, regiona da uđe u NATO i da širi na ovom prostoru evroatlantske vrednosti koje doprinose boljitku svakog od nas", kaže potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Iako zakazane dosta ranije, dve vremenski i prostorno paralelne vežbe privukle su pažnju i svetskih medija jer se događaju u atmosferi tenzija između Rusije i Zapada, koje su počele od ukrajinske krize, a danas zbog Sirije.

"I jedna i druga strana su zainteresovane da ostvare sfere uticaja, ili barem da blokiraju rivala u većem prodoru. Svaki potez koji se povlači na ovom prostoru je neuporedivo osetljiviji i tumači se sa manje tolerancije i u Moskvi i u Vašingtonu i Briselu", kaže spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Srbija zvanično sarađuje sa obe strane: Sporazum o vojnotehničkoj saradnji sa Rusijom potpisala je 2013. godine, a od 2006. je u programu Partnerstvo za mir. Od 24 vežbe koje naša vojska ima godišnje, dve su sa Rusijom, a ostale sa zemljama članicama NATO-a i EU.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 03. nov 2016, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Позвани

>Чланица НАТО-а неће ићи нигде где није позвана.

Ето, нама нико није рекао да су их Гадафи и Асад звали да дођу и помогну им, ја сам био убеђен да се то није десило а сада чујемо да јесте. А и код нас су "долазили" да нам помогну ... права хуманитарна организација.

(četvrtak, 03. nov 2016, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Ignorisanje!?

Zapadne zemlje i Nato ignorišu srbski narod na ovim prostorima i njegovo pravo na zajednički život, koje je stečeno veliki žrtvama u dva velika rata, a ne treba zaboraviti ni borbu za oslobađenje od Turaka. Naš narod su rasturili i rascepkali i još im to nije dovoljno. Pa ko koga ignoriše, pitam ja vas?

(četvrtak, 03. nov 2016, 06:41) - anonymous [neregistrovani]

@Generalno gledano

Nije pametno ignorisati ni Rusiju pa su Balticke drzave usle u NATO...

(sreda, 02. nov 2016, 23:34) - anonymous [neregistrovani]

Nepozvan gost

Земља домаћин је увек одговорна и суверена. И она је та која треба да тражи помоћ. Чланица НАТО-а неће ићи нигде где није позвана.
Pa se pitam da li smo ih mi to pozvali 1999? Mozda i jesmo ali smo zaboravili.

(sreda, 02. nov 2016, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Generalno gledano

Nije pametno ignorisati NATO ako je zemlja okruzena drugim zemljama koje su clanice NATO-a.

(sreda, 02. nov 2016, 21:20) - Славјанин [neregistrovani]

Наши смо !

Како је лепо видети вас опет !
А све стаје у три речи : Рујке , браћа , наши .

(sreda, 02. nov 2016, 20:59) - Србољуб Русијановић [neregistrovani]

Није да НАТО није био позван и 1999....

Па , био је НАТО из Србије позван у Србију и 1999. ( од оних који 2000. "обојеном револуцијом" дођоше на власт).

Данашњи долазак Руске армије ,надамо се, показује да је ова власт другачија.

(sreda, 02. nov 2016, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Dali je iko od vas zapazio dobro video snimak ???

Pogledaj te na kraju snimka u rasklopljivanju oruzija i ponovom sklapanju pobedila je devojka i prva je javila da je zavrseno !!! Bravo svaka cast to je vojnik !
Sretno momci i devojke !

(sreda, 02. nov 2016, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Dobro dosli

Braco!

(sreda, 02. nov 2016, 20:27) - Djordje [neregistrovani]

Dobro dosli braco

Sta kaze, NATO Nije ni u jednu zemlju dosao a da nije bio pozvan! Ha