Vojne vežbe na Balkanu – NATO u Crnoj Gori, Rusi u Srbiji

Zajednička višednevna vežba oružanih snaga Srbije, Rusije i Belorusije "Slovensko bratstvo" počinje sutra na poligonima u Srbiji i traje do 14. novembra. Nekoliko stotina kilometara dalje, u Crnoj Gori, održava se još jedna vežba. Nju sprovode zemlje NATO-a i partneri Alijanse. Učestvuje i Srbija. I prostorna i vremenska blizina vežbi izaziva mnogo pažnje ovdašnje i svetske javnosti.

Dok NATO, kako tvrdi Moskva, povećava ofanzivni potencijal na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, vojske te dve zemlje vežbaju u Srbiji.

Vojnici Rusije i Belorusije koji su došli u Srbiju na vežbu "Slovensko bratstvo" na aerodromu u Batajnici dočekani su hlebom i solju. Stigla su tri "iljušina" sa opremom, ličnim naoružanjem, borbenim vozilima, kvadovima i padobranima.

"Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da u bilo kojoj tački sveta i u bilo kom trenutku ispune zadatke sa ocenom ne nižom od vrlo dobre ili odlične", poručio je general-major Oleg Olegovič Poljgujev, zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na aerodromima i poligonima, tri vojske sa više od 200 ruskih, 50 beloruskih i 450 pripadnika Vojske Srbije uvežbavaće padobranske i helikopterske desante, napade na terorističke baze, izviđanje upotrebom bespilotnih letelica, sanitetske evakuacije...

"Cilj ove vežbe je da se podigne borbena i operativna sposobnost, pre svega u protivterorističkim dejstvima zajedno sa Vojskom Rusije i Vojskom Belorusije", rekao je komandant Specijalne brigade Vojske Srbije Zoran Veličković.

Nekoliko stotina kilometara od vojno neutralne Srbije, tradicionalni partner NATO-a Crna Gora okuplja drugi blok – 700 civila i vojnika iz 32 članice NATO-a i partnera pokazaće kako se odgovara na vanredne situacije opremom koju jedna zemlja ima. Društvo će im praviti i 17 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Srbije. Naoružanja nema.

"Zemlja domaćin je uvek odgovorna i suverena. I ona je ta koja treba da traži pomoć. Članica NATO-a neće ići nigde gde nije pozvana. Mi vežbamo situaciju gde su bile poplave koje su pogodile Crnu Goru i zemlje regiona koje učestvuju na vežbi. Mi simuliramo situaciju u kojoj je Crnoj Gori potrebna pomoć i traži je od zemalja našeg centra. Na primer, nacija poput Srbije odgovara i dolazi da pomogne", kaže Stefano Santomato iz Evroatlantskog centra NATO-a za koordinaciju u vanrednim situacijama.

"Važan je interes Crne Gore, NATO-a, regiona da uđe u NATO i da širi na ovom prostoru evroatlantske vrednosti koje doprinose boljitku svakog od nas", kaže potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Iako zakazane dosta ranije, dve vremenski i prostorno paralelne vežbe privukle su pažnju i svetskih medija jer se događaju u atmosferi tenzija između Rusije i Zapada, koje su počele od ukrajinske krize, a danas zbog Sirije.

"I jedna i druga strana su zainteresovane da ostvare sfere uticaja, ili barem da blokiraju rivala u većem prodoru. Svaki potez koji se povlači na ovom prostoru je neuporedivo osetljiviji i tumači se sa manje tolerancije i u Moskvi i u Vašingtonu i Briselu", kaže spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Srbija zvanično sarađuje sa obe strane: Sporazum o vojnotehničkoj saradnji sa Rusijom potpisala je 2013. godine, a od 2006. je u programu Partnerstvo za mir. Od 24 vežbe koje naša vojska ima godišnje, dve su sa Rusijom, a ostale sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво