Nikolić: Nastavljamo da se oslanjamo na Rusiju, nećemo uvesti sankcije

Ne želimo da nam drugi biraju prijatelje, kao što ih ni mi ne biramo drugima, poručuje predsednik Srbije.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nastavlja da se oslanja na Rusiju i da nikada neće uvesti sankcije Rusiji bez obzira na pritiske.

Nikolić je naglasio da "ne želimo da nam drugi biraju prijatelje, kao što ih ni mi ne biramo drugima".

"Uvek ćemo se zalagati da se nesporazumi u međunarodnim odnosima rešavaju dijalogom, na miran i dostojanstven način", rekao je Nikolić u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, na otvaranju Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji..

Na svečanosti u Rektoratu potpredsednik Ruskog geografskog društva Vladimir Kolosov uručio je Nikoliću člansku kartu tog društva.

Tom prilikom Nikolić je naveo je da je Rusija država bez čijeg stava nema rešavanja nijednog važnog međunarodnog pitanja.

"Svesni smo da bez saradnje sa Rusijom ne bismo mogli u punoj meri da ostvarimo naše državne interese među kojima je najvažniji očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, posebno pred međunarodnim organizacijama", rekao je Nikolić.

Predsednik smatra da je otvaranje Razvojnog centra Ruskog geografskog društva korak koji predstavlja konkretizaciju našeg strateškog partnerstva i potvrdu čvrstih uzajamnih veza u srpsko-ruskim odnosima.

"Za nas je to jasan signal da je Srbija postala važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije, koja je bila jedan od naših najvažnijih oslonaca tokom gotovo čitave naše istorije", tvrdi Nikolić.

Prema njegovim rečima, veoma bogata i sadržajna istorija srpsko-ruskih odnosa, nažalost, još nije do kraja istražena.

Nikolić je napomenuo da je saradnja Srbije i Rusije izuzetno duboka i slojevita i da bi je trebalo sagledavati kroz niz kompleksnih društvenih pojava i slojevitih i međuzavisnih veza i odnosa ukorenjenih u naša srca.

Rusko geografsko društvo, kaže Nikolić, jedno je od najstarijih geografskih društava na svetu, osnovano 1845. godine ukazom cara Nikolaja Prvog, čijem Savetu pokrovitelja predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin.

Nikolić je rekao da je Srpsko geografsko društvo prvo geografsko društvo na Balkanskom poluostrvu, da ga je 1910. godine osnovao Jovan Cvijić, koji je bio njegov prvi predsednik, te da je glavni zadatak društva bio da neguje kontakte sa susednim naukama i istražuje Balkansko poluostrvo.

Objasnio je da je Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji već realizovao više projekata na teritoriji Srbije i Rusije, a posebnu pažnju poklanja razvoju edukativnih i socijalnih programa za potrebe studenata iz dve države.

Ciljevi koje je postavio Razvojni centar, kako kaže Nikolić, jesu razmena studenata, podrška i organizacija zajedničkih istraživačkih, naučnih, promotivnih i izdavačkih aktivnosti koji će, navodi, nesumnjivo doprineti daljem razvoju srpskog društva.

Nikolić je prethodno posetio izložbu radova foto-konkursa "Najlepša zemlja" u holu zgrade Rektorata.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je na svečanosti da je otvaranje Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji logičan nastavak dinamičnog razvoja srpsko-ruskih odnosa, čemu predsednik Srbije Tomislav Nikolić daje ogroman doprinos.

Čepurin kaže da je Srbija druga zemlja u kojoj je otvoreno predstavništvo Ruskog geografskog društva, te da je to korak na putu ka stvaranju toliko neophodne harmonije u svetu.

Na svečanosti je dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović uručio povelju fakulteta za dugogodišnju uspešnu saradnju potpredsedniku Ruskog geografskog društva i predsedniku Međunarodnog geografskog saveza Vladimiru Kolosovu.

Predsednik Razvojnog centra Miroljub Milinčić rekao je da je inicijativa za otvaranje tog centra pokrenuta 2015. godine, te da se već sprovode projekti.

Milinčić, koji je Sporazum o saradnji Ruskog geografskog društva i Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji potpisao sa Kolosovom, rekao je da se ugovorom obavezuju da će raditi još više i efikasnije, sa moralnom obavezom da služimo interesima Srbije i Rusije.

Na svečanosti, na kojoj je pročitana poruka predsednika Ruskog geografskog društva Sergeja Šojgua, rečeno je da Rusko geografsko društvo ima 20.000 članova, a godišnje realizuje više od 400 projekata.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. okt 2016, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Referendum

za savezništvo sa Rusijom je naracionalniji izbor i od srca.

(ponedeljak, 17. okt 2016, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

sad ne shvatam nista

predsednik je definitivno za rusiju ali Vucic kaze nesto drugacije.

(ponedeljak, 17. okt 2016, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Re Mnogi misle?

Niko nije mislio kada smo doziveli agresiju!Nego bili smo sami nazalost ,to je nasa sudbina.

(ponedeljak, 17. okt 2016, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

mnogi misle da je

Rusija "daleko",,ali kada treba pomoci ona nam je najbliza bila i ostala,,,kao i mi koji smo braneci sebe uistinu branili i rusiju,,,jednostavno takva nam je sudbina..