Vučić i Pupovac: Ukloniti tenzije između Beograda i Zagreba

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac konstatovali su da je potrebno da se otklone opterećenja i tenzije u komunikaciji između Beograda i Zagreba.

Premijer Vučić je u razgovoru sa Pupovcem u Beogradu istakao opredeljenje Vlade Srbije, kao i svoje lično, da se sva sporna pitanja u odnosima dveju država rešavaju međudržavnim dijalogom, uz uvažavanje argumenata obeju strana, bez javnih konfrontacija.

Pupovac je zahvalio premijeru Vučiću na takvom opredeljenju i preneo mu podršku srpske zajednice u Hrvatskoj za smirivanje prisutnih javnih tenzija.

Takođe je izrazio podršku spremnosti srpskog premijera da se u što skorije vreme sastane sa hrvatskim zvaničnicima, istakavši političku važnost i dobrobit koju je imao njegov nedavni susret i razgovor sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima položaja nacionalnih manjina – Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća kaže za RTS da je bitno da se uklone tenzije u javnosti, a da dobre odnose Zagreb koči jer ne vidi štetu koju pravi.

"Koči jer ljudi koji zagovaraju kočenje, a to nije sva hrvatska politika, su slepi za činjenice koje nisu dobre ni za hrvatsku, ni za evropu, ni za regiju, nisu dobre za sve ono što Hrvatska treba činiti da bi doprinela i svojim interesima ali i interesima Evrope", naveo je Pupovac.

Susreti predstavnika Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije tokom prethodnih meseci doprineli su da se dođe do zajedničkog imenitelja a to je, objašnjava, izgradnja poverenja s narodima s kojima dele život.

"Obnova poverenja u celoj regiji i doprinos kako Srbi mogu doprineti tome, dakle kako da se politika stabilnosti u regiji, mira i saradnje u regiji promoviše preko nas koji živomo van republike Srbije", naveo je Pupovac.

Milorad Pupovac naglašava i da je svako sukobljavanje Beograda i Zagreba traumatično za Srbe u Hrvatskoj. Dobri odnosi su utoliko više bitni jer sve loše poruke Srbi u Hrvatskoj osete na vlastitoj koži.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 24. avg 2016, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

цц

Опет на нашу штету! Неће да може.

(utorak, 23. avg 2016, 21:47) - anonymous sasa [neregistrovani]

bratsvo i jedinstvo

Opet mi treba da cutimo zarad nekog laznog mira kao da smo mi krivi za prljavu retoriku hrvatske strane. Cutali smo posle drugog svetskog rata pa kako smo prosli posle. Niko nije osudjen od ustasa pa su se zato i povampirili sada. I opet da cutimo za nase zrtve i protjerane u lijepoj njihovoj .

(utorak, 23. avg 2016, 20:46) - MikiXXL [neregistrovani]

Tenzije

Oni trebaju ukloniti fasisticku retoriku a EU treba osuditi to. Kao sto vidimo niko jos ne odgovara na zahtjev nase Vlade upucen EU da osudi povampireni fasizam u Hrvatskoj.
Nikom nista...