Vučić: Za novu vladu najvažniji rad i rezultat

Politika je pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje, poručuje mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio da će, kada je u pitanju sastav buduće vlade, za njega biti najvažniji rad i rezultat.

Vučić je u intervjuu za najnovije izdanje nedeljnika Ekspres rekao da je za njega politika pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje, kao i da mu nije bitno da li nekoga voli ili ne, nego da li jeste ili nije u stanju da nešto uradi.

"Zato što rezultat ne volim samo ja. Svi ga vole. I još važnije, svima je potreban. Tako da, ako govorimo o rečenici koja rešava pitanje sledeće vlade, ona neće imati nikakvih zareza niti stilskih figura, navodnika, pogotovo ne prideva. Biće kratka i prosta. Dve reči i jedan veznik. Rad i rezultat. I tačka", rekao je Vučić.

Mandatar za sastav nove vlade izjavio je da tim koji će činiti novu vladu treba da mu pomogne da oživi "energiju i veru" građana koji su glasali kako bi je pokrenuo i nepovratno promenio Srbiju.

To je razlog zbog kojeg se, kaže, dugo bavi sastavljanjem tog tima.

Rekao je i da nema lične strahove, da ih je zamenio za ono što se zove odgovornost, zato što je strah nerešiv, a samim tim i iracionalan, čak i kada je realan.

"Odgovornost te tera da radiš, da nalaziš rešenja, da realnost posmatraš racionalno, kao nešto što je dato i što ti svojim angažmanom možda možeš bar donekle da promeniš. Kada sam izabrao odgovornost, dogodilo se da su problemi prestali da budu problemi i postali izazov", naveo je Vučić.

Fali nam samopouzdanje da učimo 

Mandatar je rekao i da je učenje u svim segmentima veoma važno.

"Fali nam više te želje da naučimo. Fali nam malo onog duha koji te tera da istražuješ, otkrivaš i da nikad ne misliš da si sve završio, da ne budeš ubeđen da si najpametniji na svetu i da sve možeš bez ikakvog truda. Fali nam, neki put mislim, i samopouzdanje da uopšte počnemo da učimo. I kada pričamo o reformi obrazovanja, onda je ja vidim upravo kroz taj segment. Kroz vraćanje samopouzdanja čitavim novim generacijama koje sutra treba da vode ovu zemlju", rekao je mandatar.

Vučić tvrdi da ga krupne stvari nikada ne nerviraju, da ne reaguje na gluposti i zbog rejtinga, već da uvek misli kako je vreme da onome ko laže, po bilo koju cenu to i kaže.

Krupne stvari ga ne nerviraju, jer se tada trudi da energiju potroši na traženje rešenja, rekao je Vučić i dodao da ostalo ignoriše.

"Kada pogledaš kolika je gomila gluposti na koje nisam reagovao, dođeš do tog zaključka. I nikada ne reagujem zbog rejtinga. Ne mislim tada o tome. Mislim samo kako je vreme da onome ko laže kažem da laže, po bilo koju cenu. I kada nešto tako radim najčešće uopšte nisam nervozan. Čak se i nasmejem", rekao je Vučić.

Nerviraju ga, kaže, razne svakodnevne sitnice kao, na primer, da neko ne ume da napiše telegram ili da ne zna da sroči šta je upravo pročitao.

To jeste suština, smatra mandatar i dodaje da je to isto tako koliko se zna, koliko se hoće da se uči, koliko smo spremni da ne diramo tuđe, koliko smo spremni da radimo ne za sebe, nego za oni koji žive od toga šta će da se uradi.

"Tako, ko zna, možda sam upravo i otkrio da sam naučio oko čega treba da se nerviram. A ako i nisam, bar znam da ću se oko tih, jednih te istih stvari uvek nervirati", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da "pitanje institucija nije njegovo lično, i ne treba da bude, nego pitanje daljeg napretka ovog društva i njegovog integrisanja u porodicu kojoj teži, onu evropsku, a ne istočnjačko-despotsku".

"To je pitanje elementarne sigurnosti svakog od nas i sigurnosti onih koje zovemo da ovde ulažu svoj novac. A oni su nam potrebni zbog rezultata, koji, opet, mene ozbiljno zanima. I mislim da dalje ne moram da objašnjavam. Ko želi da shvati već je shvatio, na primer ljudi u Evropskoj komisiji, u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, a ko ne želi, ne mora. Neka sanjaju o mojoj moći i tome kako će je zameniti svojom. S kojom bi oni, izgleda, znali šta će. Bolje od Erdogana, na kojeg se toliko pozivaju", poručio je Aleksandar Vučić.

Neću osporiti odgovornost Malog ako bude utvrđena

Vučić je rekao je da nikada neće osporiti odgovornost gradonačelnika Siniše Malog, ako ona bude ustanovljena, uprkos tome što, kako je rekao, u njega ima puno poverenje, te dodao da je najbolji primer za to slučaj Bratislava Gašića.

Vučić je istakao da se, kada je u pitanju odgovornost, odnosi na bilo koga drugog.

"Pitanje poverenja u politici ne postoji osim u glavama ne baš tako dobrih analitičara. Postoji samo pitanje odgovornosti. Zato što je ona i u ovom slučaju jedino rešenje. Ja, na primer, imam puno poverenje u Sinišu Malog, ali nikada neću osporiti njegovu odgovornost ako se ustanovi da je odgovoran. Niti odgovornost bilo koga drugog. To je pitanje uređenje države, sistema i osnovnih načela kojima se rukovodimo", istakao je Vučić.

Izazivaju ga, prema njegovim rečima, isključivo oni u svojoj opsesivno-kompulsivnoj potrebi da pokažu da je strašno loš i nesposoban da nauči jednu prostu stvar – da nikada ne beži, pogotovo ne zbog eventualnih grešaka saradnika.

"Zato što su oni, moji saradnici, pre svega meni odgovorni za svaku grešku koju naprave. I zato što ja insistiram na odgovornosti. Uostalom, slučaj Bate Gašića je najbolji primer za to. Odličan saradnik, sa mojim punim poverenjem, kada je pogrešio, odgovarao je. E sada, što protivnici time nisu zadovoljni, šta da im radim", rekao je Vučić.

Dodaje da nikada nije ni imao nameru da njima udovoljava, baš kao što nikada nije hteo sa njima da se sukobljava, jer taj deo – sukob, u njegovoj agendi ne postoji.

"E sad, što imam tu nezgodnu osobinu da se ne sklanjam kada do sukoba dođe, sasvim je druga priča", dodao je Vučić.

broj komentara 59 pošalji komentar
(petak, 29. jul 2016, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Može uvek bolje

Previše smo mi zahtevni, zato uvek tražimo još, ali od drugih, a nama niko ne sme da kaže da smo gotovani. Postali smo razmaženi do zla boga.

(petak, 29. jul 2016, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Meni se cini

da gospodin Vucic odugovlaci formiranje Vlade Srbije namerno zbog Seselja koji jedva ceka da Vucic u skupstini izlozi svoj ekspoze i da ga napadne.Moda nisam u pravu ali.....

(petak, 29. jul 2016, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

A ja da dodam

Mozda rada i ima,ali dosadasnji rezultati su nikakvi,po meni.

(petak, 29. jul 2016, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

da i ja ponovim

evo da i ja dodam moj glas: Rad, red i disciplina. Toga je kod nas dugo vremena nedostajalo. Samo oni koji vrede neka napreduju a lopove i prevarante nagradite na nacin koji i zasluzuju. Ja ih smisliti ne mogu. Cini mi se da je i Vucic takvog misljenja. Samo napred trazi odgovornost, rad red i discipline. Nagrada ne moze da ne izostane....

(petak, 29. jul 2016, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

Kontradiktoran tekst

Mozda nekad treba biti i samokritican, jer ce biti bolji rezultati i bolji izbori kadrova, saradnika.....malo samokriticnosti kod svih nije na odmet.

(petak, 29. jul 2016, 17:07) - Nenad [neregistrovani]

Vucic i vlast

Enormne takse i porezi! Nema porekla imovine! Korupcija cveta!

(petak, 29. jul 2016, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

Svaka "nova' vlada, je.....

.....bolja od - prethodne!

(petak, 29. jul 2016, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

m

Definicija svakog uspeha je red, rad i disciplina!

(petak, 29. jul 2016, 16:44) - Danijel [neregistrovani]

Vučić

Najveći problem je što se predhodne Vlade, nisu pridržavale rada i rezulata. Žuti su otimali samo za sebe a građani su bili u drugom planu. Za samo dve godine, Vlada Aleksandra Vučića je merama štednje, uspela da povrati stabilnost i vrati zemlju na noge. To građani cene i zato su mu ponovo ukazali poverenje na izborima.

(petak, 29. jul 2016, 16:41) - Mika [neregistrovani]

.

Ne sumnjam da ce ova Vlada biti najbolja do sada...pazljivo je birana.