Predsednik Medvedev u Srbiji

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev saglasili su se da bilateralni odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom. Medvedev izrazio čvrstu podršku Srbiji po pitanju Kosova, ali i evropskih integracija. Potpisano više međudržavnih sporazuma. Predsednik Rusije obratio se poslanicima Skupštine Srbije.

Intoniranjem himni dveju zemalja i uz najviše državne i vojne počasti, predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je prvog čoveka Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva. U obraćanju javnosti dva predsednika su se  saglasili su se da je reč o istorijskoj poseti.

Srpski predsednik Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo što baš na Dan oslobođenja Beograda može da ugosti prvog čoveka Ruske Federacije.

Ocenjeno je da odnosi Srbije i Rusije idu uzlaznom linijom.

Tadić je svom kolegi zahvalio i na podršci koju Rusija daje Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Poručio da Srbija neće menjati politiku prema Kosovu i Metohiji, i da će nastaviti da insistira na poštovanju međunarodnog prava.

"U miru ćemo sačekati odluku Međunarodnog suda pravde i onda smo spremni da ponovo razgovaramo sa predstavnicima Albanaca na Kosovu o jednom održivom rešenju, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

Dvojica predsednika razmotrila su mogućnosti daljeg produbljivanja saradnje dveju država, pre svega u domenu ekonomije, kao i niz konkretnih projekata.

Predsednik Srbije je naveo da su u razgovorima identifikovane mnoge oblasti u kojima dve države mogu sarađivati, poput uspostavljanja centra za reagovanje u kriznim situacijama u Nišu, kao investicije u putnu infrastrukturu i železnicu.

"Rusija je danas nezaobilazni faktor u međunarodnoj politici, ne samo zato što se radi o najvećoj zemlji na našoj planeti i zato što ona ima tradiciju učešća u globalnim zbivanjima, već zato što multilateralne institucije danas možda imaju veći značaj nego ikada", rekao je Tadić.

Oceniviši razgovore sa predsednikom Srbije kao veoma produktivne, Medvedev je ponovio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova.

"Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije", rekao je prvi čovek Rusije.

Ruski predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što u Beogradu boravi na dan oslobođenja grada od fašističkog okupatora.

"Bez obzira na to ko bude na čelu dveju država taj dan će nas povezivati. Tada smo se zajednički borili za oslobođenje, ali i za izgradnju naših nezavisnih država", poručio je Medvedev.

Ruski predsednik je u Srbiju došao sa 20-članom delegacijom, među kojima su bili trojica ministara, privrednici vodećih ruskih kompanija i bankari.

Posetu ruske delegacije pratilo je više od 500 članova novinarskih ekipa, među kojima je više od 50 novinara iz Rusije, ali iz regiona i sveta.

Međudržavni sporazumi

Delegacije dve zemlje potpisale su šest međudržavnih sporazuma.

Prvi će regulisati zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama, a potpisali su ga ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu. Drugi, o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova, ministar Dačić potpisao je sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Među dokumentima je  i sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. 

Memorandume o saradnji potpisali su ministarstva ekonomije, kao i parlamenti dve zemlje.

Predstavnici Gasproma i Srbijagasa sporazumeli su se o osnivanju zajedničkog preduzeća za skladištenje gasa u Banatskom Dvoru i gasovodu Južni tok.

Medvedevu uručen Orden Svetog Save

Predsednik Rusije posetio je Srpsku patrijaršiju gde mu je uručen Orden Svetog Save Prvog reda, najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve.

Orden Svetog Save Medvedevu uručio je zamenik patrijarha Pavla, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije za doprinos pravoslavlju i vekovnom prijateljstvu srpske i ruske crkve i dva pravoslavna naroda.

Svečanoj dodeli ordena prisustvovao je i vikarni episkop patrijarha Pavla Atanasije hvostanski, nastojatelj Podvorja Ruske patrijaršije Vitalije Tarasjev, kao i drugi visoki predstavnici dve crkve.

Svečanosti su prisustvovali i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, a na ulazu u Patrijaršiju bila je postavljena zastava SPC sa grbom Srpske patrijaršije.

Jeremić: Istorijska poseta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, gostujući u našem Jutarnjem dnevniku, da je reč o istorijskoj poseti. Jeremić kaže da je podrška koju Rusija daje Srbiji za očuvanje Kosova presudna, ne samo u Međunaronom sudu pravde, nego na svim arenama.

 "Sve zemlje Zapadnog Balkana su na putu EU i biće članice Unije jednog dana, a samo jedna od njih ima ovakvu vrstu odnosa i podrške sa Rusijom, a to je Srbija", rekao je Jeremić.

I ekonomski odnosi sa Rusijom čine Srbiju centrom regiona i najvažnijom tačkom Zapadnog Balkana, rekao je Jeremić za RTS.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи