Maja Gojković na čelu Odbora za kulturu i informisanje

U Skupštini Srbije konstituisan je i Odbor za kulturu i informisanje, koji će voditi predsednica parlamenta Maja Gojković, dok je za zamenika predsednika izabrana poslanica LDP Nataša Mićić.

Gojkovićevu je na mesto predsednika Odbora za kulturu i inforisanje predložila poslanica SPS-a Slavica Đukić Dejanović, koja, kao najstariji poslanik u odboru, predsedava sednicom.

Slavica Đukić Dejanović je u obrazloženju je navela da se predlaže predsednica parlamenta zbog važnosti odbora i da odbor zaslužuje da ga vodi predsednica Skupštine Srbije.

Gojkovićeva je nakon izbora naglasila da to što je ona predložena za predsednika Odbora za kulturu govori šta će biti prioritet većine, a to je da se obrati veća pažnja u oblast kulture u državi.

Konstituisanje tog skupštinskog tela nije prošlo bez primedbi članova opozicionih stranaka SRS-a, DS-a i DJB-a o nepostojanju konsultacija o izboru predsednika, zbog toga što nisu znali ko će biti predložen do početka sednice, što je sednica zakazana na brzinu...

Poslanica DJB-a Aleksandra Čabraja kaže da se izborima predsednika odbora pristupa kao imenovanjima i da se do početka sednice nije znalo ko će biti predložen.

"Gojkovićeva se kulturom nikada nije bavila, nije joj ni struka ni oblast interesovanja", rekla je Čabraja.

Poslanik SNS Mirko Atlagić kaže da nije tačno da se Gojković nije bavila kulturom, da je izuzetno rukovodila Skupštinom Srbije, da je vrstan pravnik i advokat.

Poslanik DSS-a Đorđe Vukadinović rekao je da odbor ubuduće treba da se bavi gorućim pitanjima iz kulture poput Narodnog pozorišta i Politike, gde, kako kaže, glavni urednik ne zna ko je vlasnik novina koje vodi.

"Odbor treba da se bavi vlasništvom medija, medijskom strategijom. Da bi mogli time da se bavimo potrebna je saradnja i koperativnost svih članova odbora", naglasio je Vukadinović.

Predsednica odbora u prethodnom sazivu Vesna Marjanović (DS) zamerila je većini što su izostale konsultacije sa ostalim strankama i zbog čega ime kandidata za predsednika odbora nije dostavljen članovima dan ranije ili bar pola sata pre sednice.

"Ovaj odbor je dugo bio nepravedno marginalizovan i mislim da su poslanici
u radu odbora pokazali da su teme u oblasti kulture važne", rekla je Marjanovićeva i dodala da će sloboda medija biti veoma važna u pregovorima sa EU.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović kaže da nije bilo primedbi zbog predloga kandidata i zamolio predsednicu odbora da se na narednim sednicama otvori tema slobode medija.

broj komentara 0 pošalji komentar