Ispunjeno 80 odsto aktivnosti Akcionog plana za poglavlje 23

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je Srbija do sada u potpunosti realizovala gotovo 80 odsto dospelih aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23, a na još 15 odsto se intezivno radi.

Nikola Selaković je naveo da se otvaranje poglavlja iznova i iznova odlaže bez ijednog razloga koji bi se mogao vezati za ostvarene ili planirane rezultate u procesu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i unapređenja osnovnih prava.

Ministar pravde je rekao da je ponosan zbog svega što su institucije Srbije prethodnih godina uradile na pripremi početka pregovora u okviru poglavlja 23, ali i da je razočaran činjenicom da ti rezultati nisu od strane EU prepoznati i vrednovani na pravi način.

"Taj rad će biti vrednovan, ako niko drugi vrednovaće ga naši građani", istakao je Selaković na predstavljanju izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.

Rekao je da je jasno da je ispunjeno gotovo 95 odsto planiranih aktivnosti, budući da je 80 odsto obaveza ispunjeno, a 15 odsto obaveza se ispunjava.

"U najskorije vreme i te obaveze će biti ispunjene", naglasio je Selaković.

Srbija je, prema njegovim rečima, uradila mnogo više od drugih država u ovoj fazi pregovora.

Podsetio je da je Akcioni plan pripreman na transparentan i otvoren način, uz uvođenje niza mehanizma koji nisu korišćeni u drugim društvima.

Na Akcioni plan su, kako je naglasio, saglasnost dale sve države članice.

"Da podvučem, potvrdile su ga i one države članice koje su blokirale otvaranje poglavlja 23", istakao je Selaković i dodao da je Srbija, motivisana time, usvojila Akcioni plan i Pregovaračku poziciju.

Ministar pravde je pozvao predstavnike institucija da nastave da ispunjavaju obaveze i još intezivnije i vrednije rade, da u njima proradi srpski inat, koji je jemlju uvek pokretao u teškim okolnostima.

Šef Pregovaračke grupe za poglavlje 23 čedomir Backović istakao je da je to poglavlje, što se tiče 60 institucija i organa Srbije koji čine tu radnu grupu, uveliko otvoreno.

"Čestitam vam na tome", rekao je Backović, navodeći da se aktivnosti za otvaranje tog poglavlja uveliko ispunjavaju, te da veruje da će se to na odgovarajući način i ceniti.

Milenković: Srbija ispunila sve objektivne kriterijume

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da je Srbija uradila apsolutno sve što se od nje očekivalo u pripremi za otvaranje poglavlja 23 i da su svi koji su radili na tome razočarani što do toga nije došlo.

Poručila je da će Srbija, nezavisno od toga kada će poglavlje 23 biti otvoreno, jer to zavisi od EU, i kada će biti doneta ta politička odluka, nastaviti da radi na tome.

Napomenula je da je Srbija sve ono što su bili objektivni kriterijumi za otvaranje tog poglavlja ispunila, a da je, pored ostalog, uradila Akcioni plan, koji je najkompleksniji dokument koji je izradila i koji će izraditi u toku pregovaračkog procesa.

Dodala je da se posle svega postavlja pitanje opšte motivacije za nastavak procesa u suštinskom smislu, jer se od organa Srbije očekuje da nastave da rade kao da se ništa nije dogodilo.

Milenkovićeva je pozvala državne organe da nastave da rade na primeni Akcionog plana i da dođemo do procenta koji će biti viši od svih očekivanja, mada je i trenutni nivo ispunjenosti veći od očekivanog.

"Pozivam vas da pronađete entuzijazam u sebi, jer je to u našem najboljem interesu", rekla je Milenkovićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar