Joksimović: Poglavlja bi bila otvorena da je postojalo više političke volje

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da Srbija nastavlja svoj evropski put i dodaje da bi poglavlja 23 i 24 bila otvorena da je postojalo više političke volje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jadranka Joksimović je rekla da neotvaranje poglavlja 23 i 24 jeste signal usporavanja integracija.

"Videla sam prve reakcije koje deluju pozitivno i sami su uvideli da bi malo više političkog takta značilo Srbiji", napominje Joksimovićeva.

Smatra da bi poglavlja bila otvorena da je u četvrtak postojalo malo više političke volje.

"Mi čestitamo Crnoj Gori i Turskoj koje su otvorile poglavlja, ali mislimo da je Srbija daleko odmakla u reformskom procesu. Holandija se vrlo zalagala za otvaranje poglavlja, verujem da će i Slovačka tako nastaviti", dodaje ministarka zadužena za evropske integracije.

Objašnjava da otvaranje poglavlja donosi reforme celog društva i da su važne zbog našeg unutrašnjeg razvoja.

"Ponekad spustim retoriku, tenziju, jer mislim da je to za nas bolje. Mi tako pokazujemo da smo iznad situacije, pokazujemo da smo odgovorna zemlja, ali i pokazuje strpljenje", napominje ministarka.

Poručuje da u četvrtak nije govorila ni o Hrvatskoj, ni o Velikoj Britaniji jer smatra da je "sve stvar Evropske komisije" i postizanja konsenzusa.

"Mi smo svoje uradili, bili smo fleksibilni i pragmatični, cela administracija. Najvažnije je da EU raume da je i za našu motivaciju i efikasnost sprovođenja reformi važno kakvi se politički signali šalju", napominje Joksimovićeva.

Ističe da Srbija ne skreće sa puta, dodajući da građani treba da znaju da su EU integracije proces i da će biti još mnogo rokova.

Kako kaže, nije ključno da li se poglavlja otvaraju u julu, septembru ili oktobru već se postavlja pitanje zašto je problem da se poglavlja otvore kada se već toliko govori o napretku u ovim ključnim reformskim oblastima.

Ističe da je važno da građani shvate da su poglavlja 23 i 24 najvažnija politička poglavlja. 

"Princip EU je da ne možete da idete dalje u otvaranju drugih poglavlja dok ne otvorite 23 i 24, koja se u najširem smislu odnose na vladavinu prava - korupcija, sloboda medija...", poručuje ministarka.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 01. jul 2016, 12:21) - ss [neregistrovani]

eu

zaboravite eu! cista utopija.

(petak, 01. jul 2016, 11:16) - глас разума [neregistrovani]

врхунац ироније

Налазимо се у невероватној ситуацији... свим силама желимо да сустигнемо Титаник звани ЕУ и укрцамо се пошто пото на њега, иако смо видели да је већ ударио у ледени брег звани Брегзит и кренуо лагано да тоне. Једини који нас засад успешно држе подаље од тог Титаника јесу наше комшије Хрвати, који нам из неких својих себичних разлога не желе омогућити приступ тој луксузној тврђави на води, не капирајући ваљда да нам тиме заправо чине велику услугу. А код нас у Србији разочарани тиме су само Еврофанатици, који ваљда имају и неку личну корист од могућег украцавања на тонући брод. Ко нам је овде заправо пријатељ а ко не, и шта нам је корисније...? Што би рекао легендарни Илија Чворовић: "Све је супротно од онога што изгледа да јесте!"

(petak, 01. jul 2016, 10:45) - Гастарбајтер,пензионер [neregistrovani]

Политичари...

и њихови бирачи - стој!-Остали,напред у ЕУ!

(petak, 01. jul 2016, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Ulepšavanje

Gospođa Joksimović ulepšava stanje između Srbije i EU.

(petak, 01. jul 2016, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Izrazito sam protiv

Protivim se EU jer nasi politicari donose zakljucke koji njima odgovaraju,a ne pitaju narod sta misli. Znaju oni sta mi mislimo !!!?