Linta: Početak rešavanja otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da podržava susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, ako će zaista označiti početak rešavanja otvorenih pitanja između dve države.

Miodrag Linta navodi da jedno od otvorenih pitanja jeste pitanje oduzetih imovinskih i stečenih prava stotina hiljada proteranih Srba i srpskih povratnika.

"U Hrvatskoj od završetka rata do danas nema iskrene volje da se proteranim Srbima vrate oteta stanarska prava da se isplate dospele, a neisplaćene penzije, da se izvrši obnova ili isplati novčana naknada za srušene srpske kuće i lokale po hrvatskim gradovima i na krajiškom području, da se isplati devizna štednja, da se priznaju doprinosi za deo radnog staža koji su Srbi stekli pre i tokom rata, da se vrati oteto ili uzurpirano srpsko poljoprivredno i šumsko zemljište. U Hrvatskoj nema ni iskrene volje da se kazne počinioci zločina nad Srbima ili su kazne toliko male da vređaju žrtve", navodi Linta.

Ističe da hrvatska strana 12 godina odbija da sprovode Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava" u kojem jasno stoji da će svim građanima i pravnim licima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine a svi ugovori skopljeni za vreme rata pod pritiscima i pretnjama biće proglašeni ništavnim, kao i Aneksa E koji se tiče penzija.

Linta podseća da je Ugovor o pitanjima sukcesije potpisan 2001. godine u Beču, a 2004. godine je stupio na snagu nakon ratifikacije u parlamentima država naslednica bivše Jugoslavije.

broj komentara 0 pošalji komentar