Linta: Početak rešavanja otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da podržava susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, ako će zaista označiti početak rešavanja otvorenih pitanja između dve države.

Miodrag Linta navodi da jedno od otvorenih pitanja jeste pitanje oduzetih imovinskih i stečenih prava stotina hiljada proteranih Srba i srpskih povratnika.

"U Hrvatskoj od završetka rata do danas nema iskrene volje da se proteranim Srbima vrate oteta stanarska prava da se isplate dospele, a neisplaćene penzije, da se izvrši obnova ili isplati novčana naknada za srušene srpske kuće i lokale po hrvatskim gradovima i na krajiškom području, da se isplati devizna štednja, da se priznaju doprinosi za deo radnog staža koji su Srbi stekli pre i tokom rata, da se vrati oteto ili uzurpirano srpsko poljoprivredno i šumsko zemljište. U Hrvatskoj nema ni iskrene volje da se kazne počinioci zločina nad Srbima ili su kazne toliko male da vređaju žrtve", navodi Linta.

Ističe da hrvatska strana 12 godina odbija da sprovode Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava" u kojem jasno stoji da će svim građanima i pravnim licima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine a svi ugovori skopljeni za vreme rata pod pritiscima i pretnjama biće proglašeni ništavnim, kao i Aneksa E koji se tiče penzija.

Linta podseća da je Ugovor o pitanjima sukcesije potpisan 2001. godine u Beču, a 2004. godine je stupio na snagu nakon ratifikacije u parlamentima država naslednica bivše Jugoslavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво