Šest tačaka Deklaracije o odnosima Srbije i Hrvatske

Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koju će, kako je najavljeno, danas u Subotici potpisati srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, sadrži šest tačaka.

Najpre se konstatuje da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

To bi, kako se navodi, trebalo učiniti na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994.

Kako prenose srpski i hrvatski mediji, druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

Kao treća tačka je navedena saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču, a kao četvrta je saglasnost da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Dalje se kaže da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne aktivno i koordinirano da deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

"Obe države su spremne aktivno da deluju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU", navodi se na kraju Deklaracije.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jun 2016, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Ogromna razlika

Srbija nema nikakve obaveze prema Hrvatskoj za razliku od suprotne "gresne" strane koja ima mnogo toga da uradi ali nece. Cemu onda ovaj susret?

(ponedeljak, 20. jun 2016, 12:21) - anonymousVucic [neregistrovani]

Prava

srpskog naroda u Hrvatskoj na povratak,obnovljenu imovinu,povrat otete imovine to je trebalo biti prva tacka sporazuma.500.000 proteranih je ogroman broj,ti ljudi su izbjeglice i danas bez prava na drzavljanstvo,bez prava na vlastitu imovinu.To je sagregacija.Zasto Vucic ne uslovi to kao prvu tacku.

(ponedeljak, 20. jun 2016, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Postojeća situacija je ...

apsolutno asimetrična. Mnogo, mnogo puta, su više ugrožena sva prava Srba u Hrvatskoj, od prava Hrvata u Srbiji. Ako se Deklaracija potpiše u ovom obliku i sadržaju, tako će ostati i u budućnosti