Vučić: Formiranje Vlade nije fontana želja, već ozbiljan posao

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da nije siguran da će nova vlada biti formirana pre dolaska predsednika Kine u Beograd, a upitan za konsultacije unutar koalicije i SNS-a o budućoj vladi, rekao je da precizno zna šta svi misle i žele. Poručuje da će Vlada biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka. Vučić je izjavio da je njegovo rušenje zapravo konačni cilj "političkih mešetara" koji traže odgovornost Siniše Malog za Savamalu.

Vučić je rekao da formiranje Vlade nije fontana želja, već ozbiljan posao, a Vlada mora da radi kao tim i donese rezultate, poput današnjeg u Subotici, gde je položen kamen temeljac za novi pogon fabrike "Kontinental".

"Postoje neke neodložne stvari koje morate da uradite, imamo velike pripreme za dolazak predsednika Kine, to je poseta od veoma velikog značaja za nas, nisam siguran da ćemo stići do tada da formiramo Vladu", rekao je Vučić, dodajući da ne bi bilo dobro da se uđe u taj proces i da se završava u vreme posete gosta iz Kine.

Poručuje da će Vlada biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka.

"Stići ću da obavim konsultacije sa koalicionim partnerima i unutar stranke, ali danas precizno znam šta svi misle i žele. Formiranje Vlade nije ispunjavanje fontane želja, već ozbiljan posao, Vlada mora da radi kao tim i da donese ovakve rezultate. Na moju žalost, čini mi se da ti rezultati nikoga ne interesuju osim građana", rekao je Vučić.

Primećuje da deo javnosti ne zanimaju ti dobri rezultati, pa se rukovode praksom da pošto su rezultati dobri treba da se nađe prilika da obesmisle te rezultate.

"Naš posao je da Srbija ide napred, a kako će to neko doživljavati nije naš posao", rekao je Vučić.

"Savamala je zapravo političko-medijska akcija, a ne stvarni problem"

Aleksandar Vučić je izjavio da je njegovo rušenje zapravo konačni cilj "političkih mešetara" koji traže odgovornost Siniše Malog za Savamalu.

"To što vi tražite samo nečiju glavu, što sam u šali rekao da bi neko da strelja Sinišu Malog, to je bila pogrešna metafora, mnogi bi to da rade ne Siniši Malom, nego meni. To je konačan cilj tih političkih mešetara i prevaranata", rekao je Vučić. On im je poručio da sa tim nema problem jer narod vidi ko radi i ko se bori za budućnost Srbije.

"Tucite mene, nemojte da pričate da vas interesuje Siniša Mali, jer vas ne interesuje, nego Aleksandar Vučić", rekao je on.

Vučić je dodao da nije bio obavešten o akciji, da je izvedeno nešto loše i da za to sada snose odgovornost, ali da to javnosti nikad neće biti dovoljno.

"Slučajno nisam znao za tu akciju, da sam znao, rekao bih im da uzmu bagere i da ruše u toku dana i da daju meni jedan bager da sednem u njega, da to ruglo kriminalno sklonim. Nisu me pitali, nisu ni reč rekli, izveli su ono što je loše, za to snosimo odgovornost, ali nije vam dovoljno", rekao je Vučić.

Naveo je da ničija ostavka neće biti dovoljna, jer će uvek naći nešto drugo, nečiju grešku, kako bi ga napali.

Tako je, kaže, Bata Gašić oteran sa mesta ministra odbrane iako je bio najbolji na toj poziciji, zbog jedne rečenice, dok niko ne reaguje kad bivši predsednik Vlade Vojvodine psuje u parlamentu.

Vučić je, takođe, rekao da nikada nijedna televizija nije tražila odgovornost za "plavi most", rušenje dinamitom u Šilerovoj ulici...

On je ocenio da je Savamala zapravo političko-medijska akcija, a ne stvarni problem.

"Sačekaćemo da vidimo šta će reći nadležni organi, a da li će neko imati lični čin to je njegova stvar, i to me ne zanima", rekao je Vučić upitan da li će Mali danas podneti ostavku.

Vučić je rekao da je njemu savest čista, za razliku od onih koji moraju da nameću teme koje nisu teme, jer im se ne sviđa što, na primer, ne mogu da kažu da u Srbiji nema privrednog rasta.

"Niti je ko ubijen, niti je ko povređen, niti je ko vezivan, kako su lagali na različite načine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je siguran da za građane ima hiljade važnijih tema svakog dana.

"Za razliku od onih koji su ubijali pod fantomkama, mi smo taj problem rešili i kao država priznali odgovornost, to pokazuje koliko je Srbija modernija, pristojnija...", rekao je Vučić i dodao da niko nije pokrenuo pitanje rušenja objekata ispod "plavog mosta", kao ni rušenja dinamitom u Šilerovoj ulici. 

"Ako rezultati budu dobri, povećaćemo plate i penzije"

Ako rezultati na fiskalnom planu budu dobri, mi ćemo plate i penzije povećati, poručio je Vučić, dodajući da, kako stvari sada izgledaju, to će biti izvodljivo.

Komentarišući izjavu šefa Misije MMF-a za Srbiju Džejmsa Rufa – da neće moći da se podižu plate i penzije jer Srbija kasni u reformi javnog sektora – Vučić je rekao da je ta ocena donekle izvučena iz konteksta.

"Ruf je u toj izjavi dao mnogo dobrih i izvanrednih stvari, a ta je ocena izvučena iz konteksta, jer je on rekao da se neće povećavati plate i penzije ako ne bude dodatnih fiskalnih ušteda. Ali u našoj je zemlji samo negativno vest i to nam je osatlo valjda još iz turskog perioda", poručio je Vučić.

Dodao je da nam fiskalni rezultati nikad nisu bili bolji, makroekonomska situacija takođe, a MMF je i pre godinu dana imao isti zaključak pa smo mi ipak povećali plate.

"Ako budemo imali dobre rezultate, povećaćemo plate i penzije, a kako stvari sada izgledaju, to ćemo moći da uradimo. Razumem Rufa, jer oni žele još veću stabilnost, da sve ide bez ikakvog rizika", naveo je Vučić, primetivši da mnogi ismevaju i to što je kao posebno značajno on saopštio pre dva dana da je prosečna plata u Srbiji prešla 400 evra, ali je dodao da su to oni koji su govorili da nećemo dostići ni 500 evra prosečne plate.

"I to ćemo, međutim, pokušati da ostvarimo za vreme mandata ove vlade", poručio je Vučić.

"Preboleo sam što SAD i EU plaćaju one koji izmišljaju"

Vučić je poručio da danas nema nikakav nesporazum sa SAD i EU, navodeći da je odavno preboleo u političkom smislu činjenicu da daju novac onima koji izmišljaju priče poput Zapadne Tamnave, te dodao da to sada doživljava kao devizni priliv.

"Nemam nikakav nesporazum i ne pada mi na pamet da se mešam u pisanje novina, jer da to uradim, rekli bi da vršim cenzuru, kao što mi ne pada na pamet da vama govorim šta ćete da pitate i objavljujete, već za razliku od drugih novinara koji ne smeju da pitaju ništa one koje vi podržavate, već zovu obezbeđenje da ih biju, vi možete da postavljate koliko god hoćete pitanja, tako da neću da se mešam u ono što novine pišu", odgovorio je Vučić novinarima koji su želeli da prokomentariše pisanje medija o tome kako SAD i EU finansiraju ekstremiste da bi pravili haos u Srbiji.

Vučić je rekao da ima dobre odnose sa ljudima iz SAD i EU, a kritikovao je izjavu lidera SRS-a Vojislava Šešelja o ambasadoru SAD Kajlu Skotu, navodeći da to ne može da bude dozvoljeno ni njemu, niti bilo kome drugom.

"A da li sam srećan što daju pare onima koji će izmišljati priče o Zapadnoj Tamnavi, nisam srećan, ali sam to preboleo u političkom smislu pre tri godine, sada to doživljavam kao devizni priliv, pa se radujem tome što ćemo više para u budžetu imati, jer znam da će kada dobiju pare da ih troše u 'Ušću' i 'Delta sitiju'", rekao je Vučić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво