(Ne)mirna Bosna

Pogoršanje političkih prilika, međunacionalnih odnosa u BiH, ali i opasnost od urušavanja Republike Srpske – o tome se danas razgovaralo u Beogradu. Gosti predsednika i premijera bili su predsednik Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH. Republika Srpska nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, rekao je njen predsednik Milorad Dodik, koji od Srbije očekuje da iza nje stane. Predsednik Nikolić kaže da Srbija godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali da nema uvek punu podršku susednih zemalja.

Da je Balkan mekani stomak Evrope, gde je ona najranjivija, svojevremeno je govorio Čerčil. Danas se opet motri na krhku stabilnost poluostrva. O ugroženoj stabilnosti Republike Srpske unutar BiH premijeru Vučiću je govorio predsednik Srpske Milorad Dodik.

"Republika Srpska nije bila lišena opasnosti da nestane, a danas je očigledno jedno izrazito vreme da ta opasnost postoji. Idem sa sastanka s Aleksandrom Vučićem, gde sam preneo da očekujem od Srbije da stane iza RS u svim okolnostima, imam poverenje da će se to i desiti", kaže Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. 

Dodik navodi sa kakvim se zahtevima suočavao.

"Da se promeni ime RS, da se bira jedan predsednik na nivou BiH a po pravilu bi to uvek bio musliman i zato ova borba i oko popisa, pa je traženo da se Sarajevu prepusti policija, kad sam sve to odbijao – uvek mi je bilo prećeno", kaže Dodik. 

Premijer Vučić je istakao da su mir i stabilnost vitalni interesi srpskog naroda, ma gde on živeo, kao i da će Srbija uvek insistirati na opstanku i boljoj budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj, kao i na dobrim i prijateljskim odnosima sa BiH u celini. 

Iako politički na različitim stanovištima, ovaj put sa istom porukom kao i Dodik kod premijera Vučića došao je Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH.

Trojno predsedništvo, koje bi trebalo odluke da donosi konsenzusom, u poslednje vreme nije jedinstveno u stavovima koje svaki od članova iznosi javno. Tako je Bakir Izetbegović Republiku Srpsku nazvao paradržavom i optužio ju je za progon Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata.

"Sve je počelo nepotrebnim pismom kardinala Puljića patrijarhu Irineju, nakon toga usledila je izjava Komarice, nakon toga neprimereno obraćanje reisa koji je Srbe nazvao vlasima i rekao – glasajte inače puškama ćete morati da se borite za svoju slobodu... Čitav niz stvari, posebno odluka o popisu", kaže Mladen Ivanić.

Zbog svega toga, Ivanić očekuje uskoro i sastanak sa Dodikom, koji pak očekuje da se RS brani i u Sarajevu, ne samo u Banjaluci.

"Mi možemo i treba bolje da sarađujemo. I mi sarađujemo i isto mislimo, jedina razlika je u metodi kako doći do tog cilja, ali kad budemo ovako ugroženi, treba imati jedinstven stav", kaže Ivanić.

Premijer Vučić je zahvalio Ivaniću na odgovornom postupanju u zaštiti vitalnih interesa, kako Bosne i Hercegovine, tako i srpskog naroda u njoj. I njemu je rekao da "Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali ne može i neće nikada ostaviti na cedilu srpski narod u BiH.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 01. jun 2016, 10:04) - milan [neregistrovani]

Premislite

Ako bude Hrvatska još uvek pravila teškoće Srbiji ili
čak bilo ko drugi, a posebno ako Hrvatska bude i
dalje nudiča čak i vojnu pomoć Federaciji BiH, vi
stvarno izvedite referendum na području Republike
Srpske i na području Srbije o priključenju Ruskoj
federaciji, a svu krivdu prevalite na onog, koji vam
ne dozvoljava punopravno članstvo u Europskoj
Uniji, što će ceo svet razumeti.

(sreda, 01. jun 2016, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Nemoj sad

Ljudi samo rade svoj pos'o a Srbi se uzdaju u pravdu i da ce sve ici samo
od sebe. Kad je svojevremeno bio referendum u Crnoj Gori iz Holandije su
organizvano avionom isli da glasaju. Vise nikog ne interesuje
ko je organizovao ako je ikoga i interesovalo, al' su sad u NATO.
Pa ti pricaj o izdaji i nozu u ledja al "Big Brother" radi li radi

(sreda, 01. jun 2016, 05:18) - milan lala [neregistrovani]

Moskva

Predsednik Dodik i gospodin Ivanic treba da zajedno odmah otputuju u Moskvu kod Putina , da iznesu zalbe i molbu celokupnog Srpskog naroda za podrsku i spas nase Republike Srpske. . Samo Rusija / Putin moze da zastiti RS od bilo cijih napada .

(sreda, 01. jun 2016, 01:17) - anonymous [neregistrovani]

previse paznje

se pridaje izjavama Izetbegovica.Njega treba jednostvno ignorirati.Reakcijama na njegove izjave podizete mu rejting 

(sreda, 01. jun 2016, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

suzivot je moguc ......

ali samo ako je RS samostalna I kao takva saradjuje sa ostalima.....tada ce biti mir I prestati ce svaki pokusaji destabilizacije RS,,,,,,,Ovako vjecita borba I nema mira.....

(utorak, 31. maj 2016, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Nesloga i nemirna Bosna

Za vreme nedavnih demonstracija u Banjoj Luci pokazali ste da niste slozni, a samim tim ste postali meta provokacija i svega neprijatnog sto se nakon toga dogadja u BiH. Nesloga je pored ostalog itekako uzrocnik nesrece na tim prostorima - pa dajte ljudi, shvatite vec jednom da tako ne moze da se ocuva Republika Srpska jer ni Srbija ne moze mnogo pomoci u takvoj situaciji. Ujedinite se jer ste tako mnogo jaci protiv svih koji ne zele da RS opstane.

(utorak, 31. maj 2016, 22:28) - MILE [neregistrovani]

Zajedno

Nemojmo vise da se delimo

(utorak, 31. maj 2016, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Popis

Ko zivi u Svedskoj, Danskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Njemackoj, Tunguziji ne moze silom da zivi i u Bosni. Znaci ne moze a Bosnjaci organizovano dolaze na popis jer zele da ih bude iznad 50%.

(utorak, 31. maj 2016, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

inat i samo inat Srpski

interesantno da nijednog komentara nema da Srbi traze suzivot sa svima na prostorima bivse jugoslavije.Nigde mi necemo stici inatom .

(utorak, 31. maj 2016, 20:22) - FORum LIvii [neregistrovani]

budimo ljudi

Verujem da ce do pomirenja medju politicarima iz RS doci.
Svi za ruke pa kod Patrijarha.
Neka se zakunu na grobu Patrijarha Pavla !!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">