Potpisana Deklaracija o pomirenju DS i SPS

Lideri DS i SPS, Boris Tadić i Ivica Dačić, potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju njihovih stranaka, koje je ujedinila vizija Srbije, kao demokratske, slobodne, celovite, ekonomski i kulturno razvijene i socijalno pravedne zemlje.

"Deklaracija nije samo posvećena budućnosti, već i prošlosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju. Želimo da stavimo tačku na politiku konfrontacija, koja ugrožava stabilnost zemlje", izjavio je predsednik demokratske stranke, Boris Tadić, koji je dodao da je ova Deklaracija otvorena za sve stranke koje žele da građani Srbije imaju bolji život.

Lider socijalista, Ivica Dačić rekao je da se "prošlost ne može promeniti, ali da se sadašnjost i budućnost može oblikovati i graditi tako da Srbija celovita, ekonomska i kulturno razvijena država".

Demokrate i socijaliste ujedinile su slične vizije Srbije, kao demokratske, slobodne i pravedne zemlje, pa su ovim političkim sporazumom ponudili "platformu nacionalnog pomirenja, koje će okupiti sve one kojima je istinski stalo do obnove, napretka i budućnosti svih građana Srbije".

Potpisivanju Deklaracije u sedištu DS-a u Krunskoj ulici prisustvovali su funkcioneri te stranke Bojan Pajtić, Marko Đurišić, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović.

U delegaciji SPS-a bili su, pored Dačića, funkcioneri te partije Slavica Đukić-Dejanović, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Branko Ružić i Petar Škundrić koji je, zajedno sa savetnikom predsednika Srbije Trivom Inđićem, autor teksta političkog sporazuma.

Ideja o Deklaraciji o pomirenju pojavila se još tokom pregovora o formiranju vlade,  a zvanično je najavljena kada su demokrate i socijalisti potpisali koalicioni sporazum.

Reagovanja političkih partija

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je do pomirenja između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije došlo mnogo pre potpisivanja Deklaracije o pomirenju - "kada su se dogovorili o podeli vlasti".

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić izjavila je da je političko pomirenje DS i SPS "pomirenje razdvojenih na Osmoj sednici" CK Saveza komunista Srbije.

Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da potpisivanje Deklaracije o pomirenju demokrata i socijalista predstavlja "žalosnu lakrdiju" jer to nije nešto što interesuje građane Srbije.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je Deklaracija o pomirenju "čudan dokument" i da on nema ništa protiv, ali ne zna kako će to prihvatiti neke demokrate.

Poslanik DSS Dragan Šormaz od lidera SPS Ivice Dačića zatražio je da odgovori da li je ta stranka promenila politiku prema Kosovu i Metohiji i raspoređivanju Euleksa posle današnjeg potpisivanja deklaracije o pomirenju sa DS.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je na sednici Glavnog odbora da potpisivanje Deklaracije o političkom pomirenju DS i SPS nije dobro za Srbiju.

Komentari političkih analitičara

Potpisana deklaracija je po oceni većine analitičara dobar potez za dve stranke, ali i za državu kojoj je potreban minimalan konsenzus oko najvažnijih pitanja.

Politički analitičar Milan Nikolić izjavio da je potpisivanjem Deklaracije na simboličan način završen politički sukob i otvoren put ka umirenju na domaćoj političkoj sceni. 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da potpisivanje deklaracije predstavlja "korak napred" u odnosima dve partije ali i u pravcu uspostavljanja nacionalnog političkog pomirenja.

Stanković smatra da je deklarcija "nešto čime se može politički dalje opravdati njihova saradnja u okviru Vlade Srbije" i pokušaj da se neutralizuju duboke ideološke i političke suprotnosti dve političke stranke u 90-tim godinama prošlog veka i nakon petooktobarskih promena, smatra Stanković.

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je to značajan politički potez jer je svakoj zemlji potreban minimalni konsenzus za određene ciljeve i vrednosti da bi država mogla da funkcioniše i da napreduje, kao i da je šteta što se tom sporazumu nije priključilo više stranaka.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 19. okt 2008, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Najzad

Bilo je krajnje vreme da do ovog dodje. Previse je bilo podela i poprekih pogleda u ovom narodu, krajnje vreme je da pruzimo ruku jedni drugima i shvatimo svi svoje greske iz proslosti. A imali su ih i socijalisti i demokrate...

(nedelja, 19. okt 2008, 09:14) - Milovan [neregistrovani]

Zašto im ne verujem?

Kada Tadić kaže da je Srbija suviše dugo u svađama i podeli, onda on ne kaže da je jedan od glavnih aktera te podele on sam i DS i da je koliko do juče njegova stranka u kampanji kritikovala druge stranke zbog mnogo naivnije saradnje sa SPS. A onda se pomirenje iznenada pojavilo kao politička opcija kada je Tadiću trebalo tih dvadesetak poslanika koalicije oko SPS.

Na drugoj strani, SPS baš zbog stavova DS, LDP i drugih nije ni sanjao o koaliciji sa "demokratskim blokom". A onda im se iznenada pružila prilika da i sami postanu deo tog bloka iako su do juče bili najcrnji neprijatelji demokratije. A ulazak u taj blok im donosi međunarodnu rehabilitaciju (jedino ne i članstvo u Socijalističku internacionalu jer to ne daju ideološki "istomišljenici" iz Hrvatke i Bosne). I kako reče svojevremeno sam Dačić: Ko je lud da propusti tu priliku?

Zato im ne verujem, jer je u pitanju brak iz računa mada pokušavaju da to predstave kao ljubav. A sutra, ako se posvađaju, zaboraviće na ovu deklaraciju i ponovo će se čašćavati starim epitetima na još gori način.

(nedelja, 19. okt 2008, 05:50) - Zeljko [neregistrovani]

Vuk dlaku menja, ali cud...

... nikada. 'pomiriti' se sa socijalistima? Nisam bas siguran, licno, cudi me da oni i dalje predstavljaju politicku snagu, ali i ne mogu sve to objektivno da sagledam, nakon njihovog desetogodisnjeg vrsljanja po Srbiji. Sa druge strane, gospodin Tadic sa svojim timom se bori za Srbiju i cini sve da ucini situaciju u zemlji boljom - sigurno je da zna sta radi. Pozdravljam!

(subota, 18. okt 2008, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

"Šansa za LDP." Sramota...

LDP je civilizirana stranka i Cedo J. je dobar covijek.
Otisao je Bosnjaku na grob.
Znate li koliko je Bosnjaka poginulo i ubijeno u BiH i na koji nacin, kojim sredstvima?

(subota, 18. okt 2008, 19:25) - Dušan [neregistrovani]

Kristalizacija

Tadić i Dačić znaju zašto su to uradili, kao i što znaju šta je iza njih i šta ih očekuje ispred. Mi smo mala zemlja i ako ne budemo shvatili ovu poruku kao građani nećemo im pomoći da nas uvere ili razuvere u njihove dobre namere. Isto bih mišljenje imao da su to uradili predsednici SRS-a i LDP-a. Zašto nešto ne bi ,što je pre koju godinu bilo nemoguće i nenormalno u Srbiji , danas bilo moguće i normalno. Treba ljudi, da tražimo , u svemu ,šta nam je zajedničko, u interesu ... jer ćemo se izgubiti!? Ne može 3oo-4oo političkih stranaka da vlada na ovim prostorima u isto vreme i da zabludjuju birače.Politička scena u Srbiji mora da bude jasnija , sa što manjim brojem , ali jakih političkih partija.

(subota, 18. okt 2008, 18:40) - SRBIJA NA PRVOM MESTU!!! [neregistrovani]

"Šansa za LDP." Sramota...

Kakav bre LDP, pa to je stranka koja je najviše izdala srpski narod. Kad se samo setim da je Čedomir Jovanović otišao u Sarajevo da položi venac na grob nekog muslimana koji je prema njemu prva žrtva rata, a svi dobro znamo da je prva žrtva po nacionalnosti Srbin!!! A naravno njemu se nije setio otići položiti venac!!! SRAMOTA!!!

(subota, 18. okt 2008, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

Šansa za LDP.

DS sa SOCIJALISTIMA to znaci da svi demokrati u Srbiji nemogu ocekivati da stignu do EU sa takvom vladom.Misli daje ovo velika sansa da LDP dobije glasove od DS, jer jedino je ostala ta stranka koja zeli u EU a sto je normalno svi demokrati su glasali za EU medzutim samo ostaje LDP.
SRECNO LDP SAD SU MNOGI UZ VAS

(subota, 18. okt 2008, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

Izbori!

Da li ce oni u narednim izborima uci kao koalicija?! Kako izgleda to ne bi bilo cudno, cak je to verovatno!!!

(subota, 18. okt 2008, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Ujedinjeni ?

Deklarativno, kao što su nekada bili i razjedinjeni
Sve je isto samo njega nema. Može li samo nekoliko ljudi da bude odgovorno za sve loše što nam se dešavalo i dešava nam se još. Gde su njihovi savetnici, sekretari, ... tamo gde su bili ili su postali ministri.
Možete da farbate zid, ali on će se srušiti.

(subota, 18. okt 2008, 12:20) - anonymous Михаил, Россия [neregistrovani]

Nema nista od toga

Kad 5 oktobra 2000 godine demokrati na celu sa Kostunicom srusili vlast SPS-a na celu sa Milosevicem, niko ne mog predpostaviti da posle 8 godina demokrati i socialisti bice zajedno u vladi, a Kostunica u opozicii. Milosevic ce verovatno prevrnuo u grobu. Sta se tice evropskoj prspektive Srbije, ona je veoma maglovita zbog neresenosti za Srbiju i resenosti za vecinu zemalja EU statusa Kosmeta, zbog maglovite perspektive samoj EU, zbog pogorsanja svetskoj ekonomije. Nikome u Evropi nema brige za Srbiju. Zbog toga ova vlada ne dovede Srbiju u EU.