Inauguracija Tačija u oblaku suzavca

Novoizabrani kosovski predsednik Hašim Tači inaugurisan je u Prištini pred nekoliko stotina državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora i lokalnih funkcionera. Pre inauguracije pristalice opozicije aktivirale su četiri patrone suzavca. Tri na trgu, na mestu predviđenom za zvanice, a jednu u obližnjoj ulici.

U Prištini je danas, uz manji incident, kada su neposredno pred početak bačeni suzavci, održana inauguracija kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je u svom obraćanju rekao da "posle svih bitaka za slobodu i nezavisnost Kosova" sledi i zajednička borba za učlanjenje u UN, NATO i EU.

Tači je obećao da će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni na političkom, diplomatskom i socijalnom polju i da će Kosovo biti deo globalne borbe protiv radikalizma i terorizma.

Istakao je da će graditi dobre odnose sa susedima i tim povodom istakao da put dijaloga sa Beogradom i ka evrointegracijama mora da se nastavi, ističući da je to nacionalni zadatak i da se ne sme ustuknuti i predati pred mržnjom i razočaranjima.

"Mi ćemo graditi dobrosusedstvo, dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dve države i dva naroda. Uveren sam da će se pomirenje dogoditi", rekao je Tači.

Tači je kazao da će raditi na ekonomskom razvoju i stvaranju perspektive građanima Kosova istakavši da je Kosovo domovina svih njegovih građana i da je nakon juče položene zakletve on zaštitnik kosovskog ustava.

Obećao je da će kao zaštitnik ustava biti politički nepristrasan i da će ponuditi agendu aktivnog dijaloga između predstavnika naroda bez partijskih razlika.

"Upotrebiću savetničke instrumente da imamo aktivan dijalog i sa manjinskim zajednicama", rekao je Tači i istakao da se na Kosovu gradi građanska demokratija.

Tači je zajedno sa svojom prethodnicom Atifetom Jahjagom najpre izvršio smotru počasne jedinice garde kosovskih bezbednosnih snaga.

Poseban program izvela je kosovska Filharmonija a zanimljivo da se program inauguracije pored albanskog prevodi se na srpski i engleski jezik.

Jahjaga je Tačiju predala kosovski ustav. Inauguracija na centralnom gradskom Trgu Skenderbeg protekla je bez prisustva građana, uz jake mere policijskog obezbeđenja.

Kafići i bašte, koji su uobičajeno u ovo vreme popunjeni do poslednjeg mesta, tokom inauguracije su bili prazni, ako se izuzmu pripadnici kosovske policije.

Među zvanicama na inauguraciji kosovskog predsednika Tačija bili su albanski premijer Edi Rama, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, šef delegacije EU u Prištini Samuel Žbogar.

Takođe, među zvanicama bili su predstavnici kosovskih institucija među kojima i potpredsednik kosovske skupštine Slobodan Petrović.

Tači je juče u parlamentu položio zakletvu i time započeo petogodišnji mandat na poziciji kosovskog predsednika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво