Popravljen predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu

Uoči skupštinske rasprave u ponedeljak o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, na Odboru za poljoprivredu raspravljalo se o amandmanima koji su predloženi na taj zakon. Osnovna izmena, koju su poslanici na odboru usvojili, jeste da će ipak više pravnih lica, a ne samo jedno, moći da zakupljuje do 30 odsto državnog zemljišta u svakoj opštini na period do 30 godina.

Radni vikend u Skupštini, žuri se, jer u utorak po zakonu jesenje zasedanje mora da se završi. Šta je na predlog poslanika Vlada dodala u zakon, koji reguliše izdavanje 240.000 hektara srpskog poljoprivrednog zemljišta?

"Popravljen je zakon, omugućeno je da bude više invesitora a ne samo jedan, to je ključna stvar, da se omogući novo zapošljavanje pogotovo pravnih lica koja bi uzela državno zemljište u zakup i omogućeno je da nema zadrške prilikom transfera sredstava lokalnim samoupravama"", objašnjava savetnik predsednika Vlade Dragan Glamočić.

Nedovoljno za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i predstavnike pokrajinske vlasti, koji su i danas došli u skupštinu.

"U Vojvodini ne postoji problem nezainteresovanosti za izdavanje zemljišta i veliki broj porodica egzistenciju zasniva upravo na tome. To bi bilo kao kada bi se ugasilo desetak fabrika veličine Železare ili Fijata", kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bugaroški.

Đorđe Stojšić iz LSV-a ističe da su amandmani opozicije i udruženja poljoprivrednika odbijeni.

"Zakon se stavlja u interese stranog kapitala, od domaćih poljoprivrednika napraviće socijalne slučajeve", smatra Stojšić.

Savetnik predsednika Vlade Dragan Glamočić kaže da se u medijima iznosi podatak da će desetine hiljada porodica ostati bez zemljišta.

"Tačan podatak je da oko 5.000 gazdinstava na teritoriji cele Republike zakupljuje poljoprivredno zemljište, a imamo oko 350.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava", kaže Glamočić.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević ističe da cena prava prvenstva zakupa ne može biti niža od cene koju imaju srpski stočari za pravo prečeg zakupa.

"Time smo otklonili svaku sumnju da će to biti izdato budžašto, kao što su tvrdili naši politički protivnici", kaže Rističević.

Otklonjena je i većina sumnji koje su stizale iz Agencije za borbu protiv korupcije.

"Većina predloga Agencije je usvojena i vlada je izmenila svoj postojeći predlog u tom smeru da se rizici od korupcije smanjuju", objašnjava zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović.

O amandmanima će se raspravljati u ponedeljak, a dan za glasanje o zakonu biće utorak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво