Gojković: Hidžab sam nosila da ukažem poštovanje Iranu

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je prilikom posete Iranu stavila hidžab, koji je dobila iz Novog Pazara, da bi na taj način pokazala koliko Srbija ceni poštovanje koje je ta zemlja u mnogim trenucima pokazala prema našim državnim interesima.

Maja Gojković je, u intervjuu Politici, podsetila da Islamska Republika Iran, uprkos velikim pritiscima, nije priznala samoproglašenu državu Kosovo.

Gojkovićeva je naglasila da je radila u najboljem interesu svoje države, dodavši da je medijski linč kojem je zbog svog gesta bila izložena nije iznenadio.

"Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila, pa ni sada, i drago mi je što je premijer Aleksandar Vučić, iako je bio u Kini, našao vremena da mi pruži podršku", istakla je predsednica Narodne skupštine Srbije.

broj komentara 27 pošalji komentar
(subota, 28. nov 2015, 15:50) - Арсеније Дангубић anonymous [neregistrovani]

У стилу Обреновића

Пошто је у време ово землја Србија у позицији таквој да је принуђена да води "Обреновићевску" поли- тику, а сећамо се како је Милош ставлјао турбан на своју главу да би тако код Турака завршавао оно што је наумио, и успевао је у свему томе што је замислио, онда потез који је учинила наша драга Маја и није тако непромишлјен или превише снисходлјив како неки доживлјавају, већ је веома могуће да на прави начин "завршава посао" !!!

(subota, 28. nov 2015, 14:55) - Maya [neregistrovani]

glumica

Pokojna princeza Dajana,sada vojvotkinja Kejt ogrnule maramu a ti si se zamotala, ma hajde molim te !

(subota, 28. nov 2015, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Гест добре воље...

Слажем се да је то гест добре воље, али увек треба поставити самом себи и хипотетичко питање: "Да ли ће мој садашњи домаћим узвратити истим таквим гестом кад дође мени у посету?"
Бојим се да неће.
Ни један ирански политичар неће на главу ставити ни шајкачу, а да не причам о промени одеће.
Дипломатија је нешто што се учи и она даје много могућности да се изрази захвалност поводом принципијелног става Исламске Републике Ирана да је Косово и Метохија саставни део Србије.

(subota, 28. nov 2015, 13:16) - Grigorije M.Milićević Micko [neregistrovani]

Poštujmo druge, da bi nas poštovali

Maja Gojković se obukla onako kako sam video da se oblače neke naše kaludjerice. Osim toga, objasnila je zašto je tako postupila. Meni to zvučni i razumno i opravdano. Djoković i Nadal su primili odlikovanja od jednog dalekoistočnog suverena i, ako se sećate, tom prilikom su odenuli tamošnju nacionalnu nošnju. To se radi. Tako se iskazuje poštovanje prema domaćinu. Ne vidim u čemu je problem.

(subota, 28. nov 2015, 13:14) - mariela [neregistrovani]

preterano pa stoga sumljivo

Da hidžab nije obevezni deo garderobe (samo marama) vidi se i u iranskom filmu "Razvod" koji je 2012. godine dobio nagrade: Oskar, Zlatni Globus i 3 Zlatna Medveda. Kod njih je hidžab obavezan kod vrlo tradicionalno orjentisanih slojeva društva... Prema tome , ispravno je poređenje : kao da kod nas neki političar stavi šajkaču . Možda simpatično, ali i degutantno poltronski. PS: film je dostupan na jutubu (s prevodom na srpski)

(subota, 28. nov 2015, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

@Primitivizam...

...sa tobom , nebi se slozio,mislim da nisi,"bas" upucen...nesto slicno,nikada nisam vidjeo...(sasvim je drugo kada je posjeta privatna iili turisticka...ili...stvarno,primitivizam je!)

(subota, 28. nov 2015, 12:53) - Momo [neregistrovani]

Xy

Savrseno izneseno misljenje (o nama).

(subota, 28. nov 2015, 12:37) - Zoki [neregistrovani]

Svaka čast

Ja znam da ti nisi uradila to zato što veruješ u to. Ti si to njima udovoljila. Ja ti kažem da si to uradila tačno. Svaka ti čast. Ako oni vole to, ako im to prija, ako to očekuju, pa zašto da im ne daš to? To uopšte ne vređa tebe, a čini njih zadovoljnim.

Ono što je najvrednije i najvažnije je to šta si govorila i šta sI učinila na tom sastanku ili na tim sastancima. Pamet, misao i nameru za dobrobit Srba je ono što ja mislim nisi pokrila.

Želim ti sve najbolje, i očekujem da vidim tvoju nošnju u Kini. Šalim se. :).

(subota, 28. nov 2015, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Kom

Ja podržavam gest Gojkovićke i smatram rekacije medija i dela javnosti u Srbiji neprikladnim. Mogla je da ode sa maramom ili čak i bez nje, medjutim nama je Iran ,kao saveznik oko pitanja Kosova ,partner od neprocenjivog značaja.
Podsetiću da se i pored toga Iran povukao na glasanju u UNESCO nedavno, što je bio šok i iznenadjenje. Na nama je da obezbedimo da se ovo opet ne desi. Na nama je da pokažemo maksimalno poštovanje prema Iranu i svim zemljama koje nisu bestidno gazile našu slobodu, suverenost i identitet poput neke druge zemlje čiji je ambasador u Beogradu u neiskrenom čudu zbog gorke li i nepravedne li ka njenoj zemlji sudbine naplakivao usred tragičnih dogadjaja koji su usledili par dana posle glasanja u UNESCO.

(subota, 28. nov 2015, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

postovanje?

Umesto hidzaba je mogla, poput zvanicnice Evropske unije, kojoj toliko tezimo, Federike Mogerini, da nosi mnogo umereniju maramu a ne da bude "veci katolik od pape".Da li je to postovanje ili snishodljivost?