Samit u Kini: Premijeri vozom do Pekinga, posebna čast Vučiću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji učestvuju na Četvrtom samitu u kineskom gradu Sudžou, nastavili su svoje aktivnosti u Pekingu. Do tog grada su sa kineskim premijerom Li Kećangom putovali brzim vozom preko Šangaja. Vučić i Li se dogovorili da radovi na pruzi Beograd–Budimpešta budu završeni za dve godine.

U vozu koji ide 300 kilometara na sat, kineski premijer je odlučio da najveću čast od prisutnih ukaže predsedniku Vlade Srbije odredivši da upravo on sedi pored njega, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

U toku vožnje, koja između Sudžoa i Šangaja traje dvadesetak minuta, dvojica premijera su se dogovorila da radovi na pruzi Beograd–Budimpešta moraju da budu završeni u roku od dve godine, jer bi to predstavljalo najbolji dokaz srpske i kineske efikasnosti, ozbiljnosti i odgovornosti.

"Premijer Vučić se sastao sa predstavnicima kompanije za izgradnju puteva i mostova CRBC, sa kojima je razgovarao o izradi studije izvodljivosti za izgradnju Industrijskog parka u Srbiji, kao i delova auto-puta Koridora 11 na deonicama Surčin–Obrenovac i Čačak–Požega, čija izgradnja bi trebalo da počne u najskorijem roku", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U toku popodneva premijer Vučić će posetiti sedište kompanije Poli i CMEC i prisustvovati radnoj večeri sa predstavnicima HBIS-a zainteresovanim za privatizaciju "Železare Smederevo", dodaje se u saopštenju. HBIS je druga po veličini čeličana na svetu. 

Vučić je juče učestvovao na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i na Petom ekonomsko-trgovinskom forumu CIEZ.

Kako je rekao, Srbija se među prvima kandidovala da bude korisnik kreditne linije od deset milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

Vučić je rekao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Najavio je da će u narednih šest meseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju Industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou, kao i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa "Hajger" i srpskog "Ikarbusa".

Premijer Srbije posetu Kini završiće u četvrtak, zvaničnim bilateralnim susretima sa najviššim kineskim zvaničnicima.

Tokom oficijelne posete Pekingu, premijer Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom.

Kad je reč o samitu CIEZ, predsednik srpske vlade, koji je višednevnu posetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa "Hajger", primetio je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele Istočne Evrope.

Premijer je rekao da je Industrijski park u Sudžou najuspešniji u Kini, da ima bruto domaći proizvod pet puta veći od Srbije i da naša zemlja može da preuzme taj način organizacije. 

Prema njegovim rečima, uz pomoć ambasadora Kine u Srbiji Li Manćanga došli smo do kineske kompanije, koja će u narednih šest meseci uraditi studiju izvodljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park u okolini mosta Mihailo Pupin, koji je otvorio sa premijerom Kine.

To može da bude, istakao je, izvanredan zamajac za Srbiju.

O saradnji "Ikarbusa" i "Hajgera" 

Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji "Ikarbusa" i "Hajgera", rekao da te dve firme već razgovaraju i da veruje da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa "Simensom", moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća ali i strana tržišta.

"Gledaćemo da prepišemo sve ono dobro što smo videli u Kini", rekao je Vučić, ističući da su Kinezi davali veoma povoljne uslove investitorima. On je naglasio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

"I Srbija želi da, kao punkt na mapi Pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa", izjavio je premijer Vučić.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susedima i zemljama u regionu Jugoistočne Evrope.

Dodao je da je srpska vlada posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije.

"Činjenica da na Samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva", zaključio je premijer Vučić.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 25. nov 2015, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Ikarbus

A Mercedes???

(sreda, 25. nov 2015, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Normalno da cestitam

Samo da kazem da su leteli a ne vozali kad samo razmislim kojom brzinom strah mi u kostima.Ja bi gospodine Vucicu ipak ako moze barem jedna pruga da se ostavi za nostalgicare i ove koji vole malo sporije mislim na mene a ovi drugi neka lete mislim voze hvala i sretno u svakom pogledu.

(sreda, 25. nov 2015, 12:26) - .........anonymous [neregistrovani]

Napredak u politici

BRAVO za nasu vladu i puno pozdrava za prijateljsku Kinu

(sreda, 25. nov 2015, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

jako mi je drago

veoma sam srecan kad vidim ovakve izvestaje i slike. Kina je nasa prijateljska zemlja i slika dva premijera je toliko prijatna sa njihovim izrazom lica. Vidi si ko nam je pravi prijatelj bez uslovljanja.

(sreda, 25. nov 2015, 09:47) - zarko frankfurt [neregistrovani]

Bravo za glas razuma, bravo za komentar!

u potpunosti se slazem sve je lepo rekao jos jednom Bravo

(sreda, 25. nov 2015, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Nije to nista

Ja sam jednom putovala vozom Beograd-Bar. I do Topcidera smo isli oko 2 sata.Sta bi se tu tek moglo dogovoriti !

(sreda, 25. nov 2015, 08:54) - глас разума [neregistrovani]

потребно подржати Вучића у Србији

Иако нисам присталица нити СНС нити актуелне власти и сматрам да пуно тога нису урадили како треба, нашем премијеру се апсолутно не може спочитавати да се заиста не труди и максимално не залаже за напредак Србије.После историјске посете Москви, мислим да и ова посета Пекингу има веома велики значај за нашу земљу.Страни фактор је незадовољан јер нема озбиљне опозиције у Србији, која би могла срушити Вучићев режим, зато ће покушати да га руше унутар СНС.Какви год да су његови односи за министарком Михаиловић, требао би знати да је она одабрана да буде тај супротан пол у влади, који треба заменити премијера.У таквој ситуацији, када странци желе да диктирају шта се код нас треба дешавати, све ово чиме нисам задовољан досад пада у воду и уступа место подршци српском премијеру.Очекујем од озбиљних политичких снага у земљи исто такво понашање, а не да наседају на јефтине трикове страних амбасада у Србији.Ако Вучић треба да оде, то треба народ да одлучи на изборима, и никако другачије.

(sreda, 25. nov 2015, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

Industrijski park

u Beogradu na vodi. Biće zanimljivo videti.

(sreda, 25. nov 2015, 08:41) - Никола [neregistrovani]

Тако треба

Ово је добро, само напред, треба сарађивати са Кином, они су нам пријатељска земља, а и економија која се најбрже развија на свету.