Читај ми!

"Nećemo podizati bodljikavu žicu, građani Srbije bezbedni"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće podizati ograde i bodljikave žice na svojim granicama i da će sprovoditi kontradiverzione preglede, svuda i na svakom mestu. Građanima poručuje da ne moraju da brinu zbog terorističkih napada jer će država učiniti sve kako bi se osećali sigurno i bezbedno.

Aleksandar Vučić je sa visokim komesarom UN za izbeglice Antoniom Guteresom obišao privremeni prihvatni centar za migrante u Preševu gde su se upoznali sa procedurom i uslovima u kojima migranti borave.

Vučić je rekao da, bez obzira na to da li će doći do eventualnog zatvaranja granica u pojedinim zemljama za izbeglice, Srbija neće dizati žice.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa pojedinim najavama i spekulacijama da će neke zemlje EU zatvoriti svoje granice za izbeglice, Vučić je rekao da bi bilo apsolutno svejedno da li će nastaviti da prihvataju 2.000 ili nijednog izbeglicu dnevno, jer bi to za par dana značilo da ih u Srbiji bude i 20.000.

"Svaka zemlja neka radi šta misli da treba da radi", dodao je Vučić i naveo da će Srbija poštovati ono što radi EU, a posebno je apostrofirao Nemačku i Švedsku kao zemlje koje prihvataju najviše izbeglica i brinu o njima.

"Kada oni budu zaustavili, videćemo šta ćemo raditi, ali ni tada nećemo podizati bodljikavu žicu", istakao je predsednik Vlade.

"Mi nismo skretničari, bavimo se registracijom ljudi, davanjem hrane, pružanjem medicinskog pregleda" naveo je premijer i dodao: "Time se bavimo, a ne mafijaškim skretničarenjem na ovu ili onu zemlju."

Kako je dodao, ne žalimo se niti kukamo i uvek smo bili i bićemo dobri domaćini. "Srbija će primati i pokazivati solidarnost i humanost prema svim ovim ljudima. To će dobro govoriti o našoj zemlji, ali i tim ljudima dobro o našem narodu. To će nam se jednog dana vratiti kroz njihovu ljubav i poštovanje", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da se neće ulagivati javnom mnjenju niti je od onih političara koji to rade, uz ocenu da smo se takve politike nagledali u poslednjih 20 godina, a da je zemlja propala.

Sprovode se kontradiverzioni pregledi 

Podvukao je da će se na granicama sprovoditi i da se sprovode kontradiverzioni pregledi kako bi se obezbedila bezbednost svih građana Srbije.

Na pitanje novinara da li može da se predvidi ko će preći granicu i da li među izbeglicama ima i terorista, premijer je rekao da to niko ne može da predvidi.

"Kontrolišemo ljude. Mi ne možemo znati da li je pasoš koji nam pokažu falsifikovan ili nije. Oni čak ne moraju ni da nam ga pokažu", rekao je Vučić i dodao da se izbeglice registruju, da im se uzimaju otisci prstiju i šaka.

Na pitanje koliko će izbeglica Srbija moći da zbrine ukoliko se takav zahtev pojavi, Vučić je odgovorio: "Onoliko koliko budemo mogli."

"Ionako će to raditi državni organi, a 99 odsto stanovništva to neće ni videti ni osetiti", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je Srbija dobila znatnu pomoć od UNHCR-a, da bi trebalo da stigne i dodatni novac od Evropske unije, ali da je ključno hoćemo li pokazati da smo ljudi.

"Treba da nam stigne i sedam miliona evra i još 2,3 miliona evra iz EU. To sada postaje znatniji novac. Od UNHCR-a sledeće godine trebalo bi da dobijemo 3,7 miliona što u opremi, što na različite načine. Ovo nije pitanje ogromnog novca, već da li ćemo pokazati da smo ljudi i da li smo dovoljno sposobni i odgovorni", zaključio je Vučić.

Vučić je zahvalio Guteresu na poseti Srbiji i dodao da će naša zemlja nastaviti da brine o izbeglicama jer su "u 99,99 odsto slučajeva to dobri ljudi, proterani sa ognjišta, naterani da napuste zemlju zbog terorizma i raznih drugih razloga". 

Guteres: Migrante ne treba poistovećivati sa teroristima

Gutereš je osudio sve terorističke napade koji se dešavaju širom sveta, ali i istakao da migrante ne treba poistovećivati sa teroristima.

"Važno je reći da nije kretanje migranata stvorilo terorizam. Terorizam zajedno sa tiranijom i ratom, stvorio je migrante, poručio je Gutereš.

Ukazao je da dnevno kroz Preševo prolazi pet do sedam hiljada žena i dece koji beže pred nasiljem, te da nije fer da se izbeglice krive za ono što se događa.

Gutereš je izrazio zahvalnost vladi i narodu Srbije ističući da se naša zemlja suočila sa izbegličkom krizom na opravi način, pokazala saosećajnost, solidarnost i mudrost. "Po tome, Srbija može da da lekciju i nekim članicama EU".

Rekao je da će UNHCR podržati Vladu kako bi se obezbedili najbolji uslovi za izbeglice koje će prilaziti kroz Srbiju u zimskom periodu.

Komentarišući to što je pasoš jednog od terorista koji je učestvovao u nedavnom napadu u Parizu bio, navodno, registrovan i u Preševu, rekao je da ne možemo kriviti migrante jer su oni prve žrtve terorizma.

Terorističke grupe, kako je naveo, ne samo da pokušavaju da se priključe izbegličkim grupama, nego i u celo društvo i to se vidi u mnogim delovima sveta i Evrope.

Prema njegovim rečima, strategija Islamske države i jeste da Evropa zatvori granice i istakao da građani Evrope ne smeju da izgube svoje vrednosti zbog straha od terorizma.

Rekao je da Evropa mora da bude ujedinjena kako bi imala kapacitet i kako bi se stvorili uslovi da svi migranti mogu da se identifikuju i rasporede svim članicama po fer kvotama.

Vučić, Guteres i ministar za rad Aleksandar Vulin obišli su šator za popunjavanje upitnika, objekat u kojem se registruju migranti, odnosno u kojem se uzima otisak prsta, ambulantu, montažne kućice i šatore koje je podigao UNHCR, kao i šator sa KD kontrolom.

Premijer i visoki komesar UN obišli su i zgradu bivše duvanske industrije, koja se trenutno renovira, i u kojoj će migranti, umesto u šatorima, biti smešteni tokom zimskog perioda.

Premijer je razgovarao sa migrantima koji su čekali u redu za registraciju, pitao ih odakle dolaze, kako su smešteni, razgovarao sa decom, kao i sa radnicima koji se brinu o izbeglicama i koji rade na registraciji.

Nakon Preševa, Vučić je u Bujanovcu obišao odeljenje Ekonomskog fakulteta u Subotici. Studentima je poručio da budu marljivi, da uče, jer je to najvažnije i da znanje niko ne može da im oduzme.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i visoki komesar za izbeglice UN Antonio Manuel de Oliveira Guteres obišli su kamp za prihvat izbeglica u Miratovcu i privremeni Prihvatni centar za migrante u Preševu.

Vulin i Guteres su se upoznali sa uslovima u kojima migranti borave u tom kampu i razgovarali sa zdravstvenim radnicima, volonterima i izbeglicama koje u Srbiju stižu sa Bliskog istoka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво