Vučić: Srbija uči da ne gubi

Premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da Srbiju niko ne može da gazi i unizi. Srbija polako ali sigurno uči da ne gubi, dodaje Vučić. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su danas pravda i principi bili jači od pritisaka i kampanja kojima su se služili oni koji su na mala vrata hteli da Kosovo ubace u Unesko.

Premijer Vučić je podsetio da stara izreka kaže da je bahatost najveći neprijatelj pobede, dodavši da ne želi da likuje, niti želi da se građani Srbije sada prave važni.

"Kažemo dve stvari: Srbija nije poražena, a druga stvar je da to više i nije velika novost. Srbija polako ali sigurno uči, u najmanju ruku, da ne gubi", ističe Vučić.

Kako kaže, rezolucija o Srebrenici, ekonomska agresija Hrvatske, Generalna skupština Uneska i uspešan kraj povodom svih tih pitanja najbolji su dokaz za to, naglasio je Vučić.

"Kao narod i zemlja završili smo sa kompleksima i počeli da se borimo, da štitimo interese i nismo neko kome se nameće tuđa volja. Poštujemo sve, ne busamo se u prsa, ali ne uzmičemo ni pred kim", naglašava premijer.

"Mi stojimo uspravno, ne saginjemo glavu, ne gubimo. I zato molim građane Srbije da se naviknu na to. I kada budemo gubili, nećemo odstupiti od svoje politike. Bićemo principijelni, nećemo sukobe, hoćemo saradnju i dogovore", ukazuje Vučić.

Kako kaže, držaćemo svoju reč i ispunjavati šta smo se dogovorili, ali istovremeno nećemo zaboraviti svoje interese.

"I kad kažemo 'ne' biće jako, duboko argumentovano. Naše 'ne' je nauk za mnogo veće, koji su hteli drugačiju odluku na sednici Skupštine Uneska", napominje premijer.

Vučić poručuje Prištini, posle teških reči njihovih lidera i pored uvreda, da Srbija neće odgovarati uvredama.

"Moj odgovor, kao predsednika Vlade, biće: vi radite svoj posao, mi nećemo kamenom da gađamo već ćemo tražiti dijalog i da razgovorima rešavamo probleme. Želimo nastavak dijaloga, a da je bilo pameti i ovo pitanje bi se rešavalo kroz dijalog u Briselu. Srbiju niko ne može da gazi. Srbiju niko ne može da unizi. Srbija to ne dozvoljava", naglašava premijer.

Vučić poručuje da je "jedan mali kratkoročni posao završen, ali da predstoji još posla".

"Završili smo jedan mali kratkoročni posao, ali ne sa neuspehom. A da nas očekuje još mnogo posla, i danas i sutra, u to sam uveren. Uveren sam da nema pobeda u politici, ali važno je da ne budete poraženi. Prave pobede će doći u ekonomiji", navodi Vučić.

Premijer izražava žaljenje zbog odluke Makedonije i Crne Gore da podrže prijem Kosova u Unesko, čime su, kako je rekao, pokazale da im je Priština važnija od Srbije.

"Hvala im na tome, to ćemo umeti da poštujemo. Želimo najbolje odnose sa svima, ali umećemo da merimo i poštujemo to što su uradili, što su pokazali da im je Priština važnija od Srbije", istakao je Vučić.

Dodaje da je Grčka bila uzdržana, a posebno je zahvalio Slovačkoj, koja je izdržala sve pritiske i glasala protiv, kao i Poljskoj, koja je priznala Kosovo, ali je bila uzdržana na Generalnoj konferenciji.

Takođe, kako navodi, Mađarska je glasala za prijem Kosova, a rekli su da će biti uzdržani.

Vučić kaže da se nada da ekstremističkim grupama na Kosovu i Metohiji, koje se oglašavaju po društvenim mrežama, neće pasti na pamet da preduzimaju korake nakon odbijanja Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo.

"Nadam se da neće da preduzimaju ništa. Nadam se da im tako nešto neće padati na pamet", napominje premijer i dodaje da srpska strana ima svoje obaveze, zna šta su i to je sve.

Dačić: Velika pobeda Srbije 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je ovo velika pobeda Srbije i da je siguran da to oseća svaki pripadnik srpskog naroda.

Dačić je parafrazirao rečenicu iz stripa Alan Ford: "Ko želi pobediti, ne sme izgubiti."

"Tuđe nećemo, ali svoje ne damo i baš zato nismo ništa tražili od Kosova. Ništa nismo hteli da otmemo, samo smo branili svoje svetinje i nasleđe. Dijalog mora da ostane način za rešavanje spornih pitanja, pokazali smo da imamo prijatelje i uticaj i želim da se zahvalim svima koji su bili na strani Srbije, pravde i principa", istakao je Dačić na konferenciji za novinare.

Kaže da su danas pravda i principi bili jači od pritisaka i kampanja, kojima su se služili oni koji su na mala vrata hteli da Kosovo ubace u Unesko.

"Bedžep Pacoli je danas bio u hodniku Uneska i on nema veze sa kulturnom baštinom na KiM, ali ima veze sa potplaćivanjem onih širom sveta da glasaju za Kosovo", napominje ministar.

Zahvaljuje svima koji su glasali protiv članstva Kosova u Unesku.

"Nije bilo lako odupreti se svim tim pritiscima i zahvaljujem i onima koji su nam pokazali da nisu neki prijatelji, ali i svima koji su učestvovali u borbi koja je trajala dan i noć", kaže Dačić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da Kosovo, posle odluke da ne bude primljeno u Unesko, ima male šanse da dobije podršku kako bi postalo nestalna članica UN, za šta namerava da se kandiduje.

"Nisu prošli Unesko, gde je nizak cenzus, a u Generalnoj skupštini UN se glasa drugačije, računaju se i glasovi uzdržanih i potrebna je dvotrećinska većina. Te snove treba da prestanu da sanjaju. Trajnog rešenja nema bez Srbije", poručio je Dačić.

Dodaje da je Vlada Srbije razgovarala sa predstavnicima više od 90 država insistirajući da je Srbija za dijalog i poštovanje međunarodnih principa.

Kaže da su pojedine strane agencije pustile unapred pripremljene izvešaje jer nisu očekivale da Kosovo ne bude primljeno.

"Jedna članica EU je obećala da će glasati protiv, a jutros su mi javili da ne mogu da odole pritiscima. Ja sam poslao poruku da mi je žao što zbog unapred izgubljene bitke, jer će Kosovo izgubiti, gube prijatelja", rekao je ministar.

Komentarišući navode svetskih medija da je to pobeda Rusije, Dačić je rekao da Srbija poštuje Rusiju i sve svoje prijatelje, te da je ovo pobeda Srbije.

"Pokazali smo da nije sve u moći, snazi, novcu. Mi smo rezultate ostvarili bez ijednog dinara, jedino ćemo morati da platimo telefonske račune", rekao je Dačić.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара