Čitaj mi!

Patrijarh Irinej: Dužni smo da dignemo glas u zaštitu KiM

Srpski patrijarh Irinej rekao je u Nišu da smo svi dužni da dignemo glas u zaštitu Kosova i Metohije i da, ako dođe do sile, učinimo sve da "milom ili silom to vratimo".

Povodom početka zasedanja Generalne konferencije Uneska, patrijarh srpski Irinej rekao je novinarima da se nada da neće doći do toga da silom mora da se vraća KiM.

"Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest", rekao je patrijarh Irinej.

Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.

Irinej je, prilikom posete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze srpske svetinje. "To je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi."

"Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu deo naroda kome pripada otkako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod", rekao je Irinej.

Patrijarh je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje srpske istorije i kulture.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 03. nov 2015, 20:37) - гроф од темнића [neregistrovani]

Косово је отето силом

Изјава на месту свака част, али треба да дође од стране властодржаца а не од црквених великодостојника. Косово је отето силом и западу се жури да изнуди признање од Србије милом или силом.

(utorak, 03. nov 2015, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

gospodine i Vaša svetosti !!

Bojite li si vi rata i znate li da mi nemamo dovoljno mladog naroda koji bi u rat i možda žrtvovao život.....nisam siguran da to vodi ka nekom dobru..lično ne prihvatam takvu ideju i poziv a drugi neka sude svako po svojoj savesti.

(utorak, 03. nov 2015, 16:57) - vojnik [neregistrovani]

ugovorne obaveze

Super, meni vojnu vezbu nisu hteli da odloze zbog ugovornih obaveza, a Kristijanu zatvor odlazu zbog ugovornih obaveza. To je ta selektivna pravda u Srbiji.

(utorak, 03. nov 2015, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Ko da nas vodi?

Zdrav razum, a ne neki "vožd"...
Dosta smo ginuli i nećemo više. Kome se gine...samo napred, druge poštedite.

(utorak, 03. nov 2015, 16:37) - Petar [neregistrovani]

Sve opcije su otvorene

Interesantno je da dio "komentatora" smatra da Patrijah Srpski nema pravo da trazi zatitu imovine SPC, a narocito su osjetiljivi kada kaze da ako se silom uzme, onda ce se mozda morati i silom da vrati.
Zar vi ocekujete da ovaj Patrijah bude prvi poglavar SPC poslije 1000 godina koji ce da kaze pa dobro oteli su nam dobra, unistavaju nam istoriju, popali kuce i svetinje, protjerali stanovnistvo, a mi ima da se sa tim pomirimo i da cutimo ?

(utorak, 03. nov 2015, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Ko da nas vodi

Išli bi mi i da se borimo ako treba ali ko da nas povede?

(utorak, 03. nov 2015, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

"Mi" Srbi?

Koji "mi", čoveče? Vi u dijaspori ste "najveći patrioti"! Vratite se pa pričajte i nadasve radite to što pričate...

(utorak, 03. nov 2015, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Samo ne sukob!

Boriti se na sve nacine ali nikako oruzijem! Jel treba deca da nam ginu!?? Kosovo je izgubljeno jos pre 1999!!
Ako budemo ratovali, sravnice nas sa zemljom..a Rusi ce nam "pomoci kao sto su nam pomogli i kad su nas bombardovali!!"
Ne mogu da verujem da u ovoj zemlji ima ljudi koji bi i dalje ratovali...budale!
A sto je najgore i najtuznije..je to sto ti sto pozivaju na rat..ce najmanje ginuti a ginuce svi oni ostali koji samo zele mir i gaje nadu u neki malo bolji zivot!

(utorak, 03. nov 2015, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Mi Srbi smo pokazali kroz vekove svoju duhovnost

Ceo Srpski rod kako u Srbiji tako i u dijaspori je spreman da brani i odbrani nase Srpske svetinje i nasu Srpsku kolevku KiM. Bolje je izgubiti glavu i sacuvati dusu svoju i veru u Gospoda boga, a ne prodati se negativnoj energiji zarad ovozemaljskog laznoga bogatstva i sjaja.

(utorak, 03. nov 2015, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Budimo jedinstveni

Pokazimo punu podrsku istini, nasoj Srpskoj kulturi i svetinjama.Ovi uzurpatori nemaju lica ni obraza a sepure se, sile se i nastoje silom i svim bezobrazlukom da otmu sve sto njima ne pripada i sto nije njihovo.Vazno je za nas Srbe da podignemo svoj glas i da pokazemo pravo jedinstvo i da pokazemo veru u Gospoda boga, jer tada nam niko nece moci nista, posto je mrak, tama prekrila sve ove drzave koje podrzavaju i nastoje svim silama oteti KiM i samozvanu drzavu Kosovo primiti u UNESKO.