Читај ми!

Vulin: Nema političkih odluka o srpskoj imovini na Kosovu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavo je da Vlada Srbije treba da se obrati svakom međunarodnom subjektu kada je u pitanju njena imovina na Kosovu i Metohiji i da se nada da će jezik svojine svi razumeti. Izbori bolje rešenje od refernduma, smatra Vulin.

Aleksandar Vulin je, novinarima u Skupštini Srbije, rekao da je Vlada Srbije bila više nego jasna da se o našoj imovini ne mogu donositi političke odluke, pogotovo bez dogovora sa Srbijom, prenosi Tanjug.

"Godinama možemo da dokazemo svaki dinar koji smo odvojili za imovinu na Kosovu. Mi i dalje servisiramo čak i sve naše obaveze. Plaćamo sve dugove koji su nastali po osnovu kreditiranja za objekte na Kosovu. Postoje i objekti koji pripradaju našem Telekomu koje ne možemo da koristimo", naveo je Vulin.

Podvlači da se o imovini mora govoriti u celini, a ne pojedinačno.

"Ako stavite da mi treba da predamo Gazivode, to se nismo dogovorili, dogovorili smo se da ćemo raditi na rešavanju snabdevanja struje i imovine", naveo je Vulin.

Govoreći o amandmanu na nacrt platforme za poglavlje 35, Vulin je rekao da to poglavlje ne može da bude zamena za briselski dijalog i da bi sve drugo bilo menjanje dogovora.

Vulin je rekao i da je Srbija sve uradila što se od nje tražilo, da implementacija Briselskog sporazuma nije oročena nekim datumom, ali da za neke stvari Srbija nije kriva, poput formiranja Zajednice srpskih opština, i da za to ne može krivica da bude svaljena na Srbiju.

"Mi smo dobar partner, sve smo ispunili, nije u redu da nam bilo ko nameće nove i nove obaveze i da ono što smo uradili nije važno. Srbija je dobar partner i bilo bi dobro da međunarodna zajednica pokaže da postuje to što radimo i da pokaže da nas zaista želi u zajednici evropskih naroda", rekao je Vulin.

Na pitanje o zahtevu da Kosovo bude član Uneska, Vulin je rekao da postoje stvari na koje možemo da utičemo i one na koje ne možemo da utičemo, kao što je kako će države glasati o tom zahtevu.

"Ali, ne smemo da prestanemo da se borimo. Svako mora da razume koliko je za nas baština na Kosovu bitna i svako mora da razume da je to nešto što veoma vređa naša osećanja i političke interese i da u skladu sa tim mora da vodi računa o budućim odnosima sa Srbijom", naveo je Vulin.

Govoreći o mogućim izborima, Vulin je izjavio da su u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bolje rešenje od referenduma, ukoliko imamo dilemu u kom pravcu Srbija treba da ide.

"Mislim da su izbori mnogo bolje rešenje u ovom trenutku, referendum je odgovor na samo jedno pitanje, a naša politička situacija je mnogo kompleksnija nego što je odgovor na samo jedno pitanje", izjavio je Aleksandar Vulin.

Na izborima je čitav niz pitanja i ako mene pitate ja bih pre išao na izbore ako imamo dilemu u kom pravcu treba da idemo, rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

Napominje da je odluka o održavanju tih izbora na premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali da bi on lično voleo da ih bude.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара