Vulin: Gde nema srpske crkve nema ni Srba

Srbija će se svakako suprotstaviti i boriti protiv same ideje da Kosovo i Metohija postane član Uneska, a diplomatija će pozvati i svoje prijatelje da pomognu da se sačuva istorijska istina, izjavio je u Prizrenu ministar Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je, posle liturgije u manastiru Svetih arhangela u Prizrenu, povodom obeležavanja manastirske slave Sabora Svetog arhangela Gavrila, rekao da 17. mart nije zaboravljen i da bi oni, koji su spalili Bogorodicu Ljevišku, desetine srpskih crkava, sada želeli da se predstave kao čuvari nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Možda bismo, da nisu palili srpske crkve i da nisu odsekli glavu ocu Haritonu i možda da nije bilo 17. marta, lakše poverovali u to, ovako nećemo. Unesko ne sme i ne može da prihvati da je Visoke Dečane gradio bilo ko, osim srpski naroda i Srpske pravoslavne crkve", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi moraju da se podsete da je jedna od prvih odsečenih hrišćanskih glava bila glava oca Haritona i da za tom glavom ni Evropa ni svet nisu plakali.

"Niko se nije setio da obeleži njegovu smrt, tu strahotu i tragediju koja se, u licu islamske države, vraća čitavom svetu. Zlo na koje je Srbija upozoravala i koje je srpski narod trpeo na Kosovu i Metohiji danas preti čitavom svetu i bilo bi dobro da se slušaju Srbi kada govore o zlu, zato što su se svakom zlu suprotstavili, prepoznali i pobedili ga", rekao je Vulin.

Vulin je poručio da Kosovo i Metohija bez Srba nisu mogući, kao što ne bi bio moguć život Srba u pokrajini bez Vlade Srbije i bez Srbije.

"Vi znate da 40.000 plata svakog meseca dođe na Kosovo i Metohiju i to se mora poštovati, to je stvar koja svakako mora da se čuva. Srbi na Kosovu i Metohiji su najnapaćeniji deo našeg naroda i zato i najvoljeniji", rekao je ministar rada.

Istakao je da je konak manastira Svetih arhangela u Prizrenu koji je izgrađen i završen, prva celovita obnova hrama, još od turskog razaranja Dušanove zadužbine.

"Nadam da će se, zahvaljujujući radu, prvenstveno bratije manastira Arhangeli, igumana, vladike Teodosija, ali i svih Srba, obnova zaista završiti, da će se podići crkva Svetog Nikole, da će se mesto gde su se Srbi okupljali biti završeno i u verskom i u građevinskom smislu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tamo gde nema srpske crkve, gde nije sačuvan manastir, gde nema sveštenika, nema ni Srba.

"Tamo gde nismo uspeli da sačuvamo svoju religiju, nismo uspeli da sačuvamo ni svoj narod", poručio je Vulin, podsetivši da je manastir Svetih arhangela stradalno mesto, koje je i dodatno uništeno 17. marta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара