Srbi u Crnoj Gori insistiraju na svojim pravima

Srbi su diskriminisani u postreferendumskoj Crnoj Gori i nameravaju da istraju na ostvarenju svojih prava, naglasili su predstavnici Srba koji su, posle Samita lidera "Brdo-Brioni procesa", razgovarali sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u čiju čast je priređen i prijem.

Srbi su nakon referenduma izbačeni iz sistema, izloženi su "brutalnoj diskriminaciji na planu kulture, ostvarenja elementarnih prava, kao što je pravo srpske jezičke zajednice", rekao je Tanjugu predsednik Upravnog odbora "Matice Srpske" u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji je razgovarao sa predsednikom Nikolićem.

"Predsednik Nikolić nas je saslušao, sa većinom problema je bio upoznat, ali smo ga upoznali i sa nekim novim stvarima i nadamo se da će od tog sastanka biti konkretnih plodova u narednom periodu", rekao je Božović.

U poslednje vreme, kako tvrdi, prisutan je rastući pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, a taj trend će, kako ocenjuje, na osnovu upornosti i snage koju iskazuje trenutni crnogorski režim, biti nastavljen.

Srbija, kao matica, prema rečima Božovića, može da pomogne u smislu političkog uticaja, u konkretnim dogovorima sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori, ali i, kako je rečeno na sastanku, kroz razvoj određenih projekata, pre svega na kulturnom nivou i značajnijem prisustvu u medijskoj sferi.

Upitan o broju Srba u Crnoj Gori, Božović je rekao da postoji "procena" Zavoda za statistiku, koja ima ideološko-politički karakter, a koja navodi da je udeo Srba u stanovništvu 27 odsto.

"Znamo, s obzirom na stepen manipulacije i pritisaka tokom popisa, da je broj Srba iznad 33 odsto. Ne smemo da zanemaramo da je srpska jezička zajednica u Crnoj Gori blizu 50 odsto, što je značajan podatak. Imamo tri identitetska stuba - pripadnost naciji, jezičkoj zajednici i crkvi. Ako uzmemo u obzir sva tri, statistički gledano možemo da kažemo da stojimo odlično, ali faktički gledano mi smo izbačeni iz sistema i trpimo brutalnu diskriminaciju od strane crnogorskog režima", poručio je Božović.

Preduzetnik iz Grblja Marko Bato Cerović izrazio je zadovoljstvo što je predsednik Nikolić izdvojio vreme za Srbe u Crnoj Gori.

Cerović je rekao da je bitno da Srbi u Crnoj Gori istraju i nada se da će oni steći, odnosno dobiti ono što treba da imaju.

"Mi smo svoji na svojemu. Vekovima smo ovde i nećemo nikada prihvatiti da budemo manjina u Crnoj Gori, već smo konstitutivni, a može se reći i većinski narod", rekao je Cerović, koji je i predsednik fudbalskog prvoligaša Grbalj.

"Želimo kroz civilizovan, zakonom dozvoljen način, da ostvarimo svoja prava, koja nam se permanentno uskraćuju. Nadamo se da će naši rođaci uvideti da greše. Bićemo uporni i nepokolobljivi u svemu tome", poručio je Cerović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи