Kakav je status Srba u Albaniji?

Prema popisu iz 2011. godine, Srba u Albaniji ima tek 155. Međutim, manjine su bojkotovale popis, pa se procenjuje je Srba u Albaniji više od 30.000, najviše u Skadru i Fijeru.

Srba u Albaniji ima najviše u prestonici više srednjovekovnih srpskih država, Skadru, zaboravljenom delu srpske istorije.

Simo Ajković, predsednik Pravoslavnog udruženja "Sveti Jovan Vladimir" kaže da kao deca nisu znali da govore albanski nego samo srpski.

"U prvom razredu učitelj je morao da zna malo srpski da bi nam preveo šta učimo", kaže Ajković.

Peščar vremena nije bio darežljiv prema njima. Oduzimao im je nadu, sa svakim nasilno promenjenim imenom u vreme Envera Hodže. Ni posle toliko godina, većina Srba nije vratila izvorna imena – delom zbog skupe, delom zbog komplikovane procedure.

"U arbanaškoj dokumentaciji ja sam Pavle Jakoja, a u Udruženju Srba i Crnogoraca u Albaniji Pavlo Jakoja Brajović, to mi je puno ime. Nisam mogao da menjam prezime, jer još ima problema", kaže Pavle Jakoja, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske manjine "Morača-Rozafa" u Skadru.

Do 1934. godine, u Skadru i okolini bilo je više od 20 škola na srpskom jeziku. Danas – samo kurs srpskog jezika koji je, za osam godina, prošlo oko 700 dece.

Pavle Jakoja kaže da će se boriti za to da srpski jezik bude obavezan na severu Alabanije, a to mu je, kako ističe, obećao ministar spoljnih poslova Albanije, koji je iz Skadra. 

Na potezu od Skadra do Drača nekada je postojalo nekoliko desetina pravoslavnih hramova. Danas, mogu da se izbroje na prstima jedne ruke. Među njima je i Crkva Svete Trojice u naselju Vraka u Skadru.

U Crkvi izgrađenoj pre deceniju služba se, o verskim praznicima, obavlja na srpskom jeziku. I to zahvaljujući sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Zadovoljni smo svojim radom jer smo i mlade priklonili korenima, da dolaze u crkvu", kaže Simo Ajković.

A u centru Skadra, nedaleko jedna od druge – džamija, pravoslavna i katolička crkva. Verska raznolikost se, svi će potvrditi, poštuje. Da je zajednički život moguć, svakodnevno se potvrđuje i u etno-restoranu u centru Skadra, čiji vlasnik pozdravlja i na srpskom.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 27. maj 2015, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

@-Srbi

Србија мора младима омпгућити перспективу пре свега за њих па тек онда ће размножавање доћи само по себи...

(sreda, 27. maj 2015, 04:35) - anonymous [neregistrovani]

sta drzavni organi Srbije preduzimaju

po ovom pitanju. Zasto se ne insistira pred UN i EU o krzenju prava Srba u Albaniji.
Nista drzava ne preduzima da zastiti nase ljude tamo.
Sramota za drzavne organe

(sreda, 27. maj 2015, 03:19) - Др [neregistrovani]

Скадар српски град

Скадар је била престоница Србије више од 1000 (хиљаду) година.

(sreda, 27. maj 2015, 01:42) - Borivoja [neregistrovani]

Srbi

Kako stvari stoje nece nas biti ni u nasoj Srbiji, ako se nesto ne promeni, braco treba da se mnozimo.

(utorak, 26. maj 2015, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Srbi u Albaniji

Ovo je skandalozno ! Tipicno krsenje ljudskih prava.. Ne moze covek da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti, ne moze da ima prezime koje zeli.. Zasto? Sta smo mi uradili toj drzavi da nam vekovima zatire ime???

(utorak, 26. maj 2015, 20:19) - Световид [neregistrovani]

Подрижимо наше сународнике

Добро је што ће наш премијер да се састане у Тирани са удружењем Срба у Албанији .
Надамо се да ће да се освести и Албанска страна и да дају права Србима, какква имају Албанци у Србији, иста/реципроцитет.
Србија има начина и мора да помаже наш народ у Албанији и другим околним земљама.
У Скадру и Фијеру и др. местима да обновимо наше објекте,споменике, да наше државне организациије помогну тамошњеСрбе.
Да направимо/опремимо Српске Библиотеке, школе,тражимо повратак отетих објеката, цркава, културних добара, гробаља и друге имовине. у Албанији.