Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu: Priština pod pritiskom da formira sud za zločine OVK

Članice Saveta bezbednosti UN snažno pritisnule Prištinu da što pre formira specijalni sud za zločine OVK. Dačić istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Tači najavio tužbu za genocid protiv Srbije.

SAD i Rusija su, posle mnogo vremena, pronašle zajednički jezik kada je u pitanju Kosovo, jer su obe države snažno upozorile Prištinu na neophodnost formiranja specijalnog suda koji bi procesuirao optužbe za ratne zločine protov pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovskom ministru spoljnih poslova Hašimu Tačiju, koji je prisustvovao sednici, jednako su se jasno obratili i zamenik američkog ambasadora pri UN Dejvid Presman i ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. 

"Kosovo se mora ozbiljno posvetiti rasvetljavanju optužbi za ratne zločine i što pre formirati sud", rekao je Presman, navodeći da će taj tribunal suditi "šačici" bivših pripadnika OVK.

Pitanje formiranja suda, međutim, bilo je kraj zajedničkog nastupa SAD i Rusije, jer je Čurkin glasno protestovao zbog načina na koji je Zapad, poslednjih nedelja, nagovarao kosovske Albance da formiraju taj sud.

Čurkinove primedbe odnose se na pretnje Amerikanaca iznete zvaničnicima u Prištini da će, ukoliko sami ne formiraju sud, taj posao preuzeti Savet bezbednosti UN, čime bi ruski uticaj u tom procesu umnogome porastao.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podržao je formiranje suda za zločine OVK, navodeći da za Srbiju suštinsko pitanje predstavlja formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je upozorio na nepostojanje uslova za povratak oko 204.000 raseljenih lica na Kosovo, ilustrujući tu tvrdnju podatkom da se u poslednja tri meseca na Kosovo vratilo svega 14 osoba.

Tači je obećao da će Priština formirati specijalni sud, navodeći pak da veruje da je većina optužbi koja se stavlja na teret kosovskim Albancima besmislena.

"To će biti peti sud koji istražuje dela kosovskih Albanaca... Zašto je potrebno potrošiti 200 miliona evra za takvo nešto", rekao je Tači i najavio da će Kosovo uskoro protiv Srbije podneti tužbu za genocid. 

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti o Kosovu: 

18.15 - Čurkin je rekao i da je Rusija zabrinuta zbog načina na koji Zapad nagovara Prištinu da formira sud za zločine OVK, tvrdeći da ne shvata na koji način takav pristup pomaže vladavini prava. 

18.05 - Makedonske policajce su napali banditi u uniformama OVK, koji su planirali dalje napade, rekao je ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin, navodeći da zabrinjavaju povici na stvaranje "velike Albanije".

17.45 - Amerika predlaže da se promeni format izveštavanja Saveta bezbednosti UN o Kosovu, odnosno traži da se izveštaji podnose svakih šest meseci, umesto sadašnja tri. 

17.40 - Kosovo se mora ozbiljno posvetiti rasvetljavanju optužbi za ratne zločine i što pre formirati sud, rekao je jedan od zamenika ambasadora SAD pri UN Dejvid Presman.

17.10 - Kosovo će uskoro tužiti Srbiju za genocid, rekao je Hašim Tači. 

17.05 - Verujemo da je većina optužbi besmislena... podržaćemo formiranje specijalnog suda, rekao je Tači, navodeći da će to biti peti sud koji istražuje dela kosovskih Albanaca. "Zašto je potrebno potrošiti 200 miliona evra za takvo nešto", rekao je Tači. 

17.00 - Vlada Kosova osuđuje nasilje u Makedoniji. Ne podržavamo akcije koje destabilizuju Makedoniju, kojoj je potrebno više demokratije i potpuno sprovođenje Ohridskog sporazuma. Očekujemo ozbiljnu istragu o događajima u Kumanovu, rekao je Tači. 

16.50 - Prema statistikama UN, Priština je najbezbedniji grad u regionu, rekao je Hašim Tači. Tači je takođe optužio Beograd da je "otvorio granice" za migrante sa Kosova, koji su u velikom broju poslednjih meseci otišli na Zapad.

16.45 - Očekujemo da će biti stvoreni uslovi za procesuiranje bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine. Očekujemo što skorije formiranje specijalnog suda za zločine OVK, rekao je Dačić.

16.30 - Dačić upozorio na nepostojanje uslova za povratak oko 204.000 raseljenih lica na Kosovo. U poslednja tri meseca vratilo se svega 14 osoba.  

16.25 - Formiranje Zajednice srpskih opština je od ključne važnosti za Srbiju, uz povratak raseljenih, imovinska pitanja i status SPC, rekao je Dačić.

16.25 - Prisustvo misije UN od suštinske važnosti za stabilnost Kosova i Metohije, rekao je Ivica Dačić. Srbija je u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

16.20 - UN traže opsežnu i nezavisnu istragu o događajima u Kumanovu 9. i 10. maja, rekao je šef UNMIK-a. 

16.10 - Incidenti usmereni protiv povratnika na Kosovu su posebno uznemirujući, rekao je Zarif. Šef UNMIK-a naveo je da je sa kosovskom vladom dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih snaga u Klini, gde je registrovan najveći broj napada na povratnike.

16.13 - Zarif je apelovao na lidere kosovskih Albanaca da što pre formiraju ovaj sud, navodeći da je glavni tužilac tog tribunala već preuzeo dužnost. 

16.10 - Šef UNMIK-a Farid Zarif upozorio na zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i rekao da ovako kompleksan problem zahteva snažno vođstvo. Zarif je takođe istakao "neophodnost" formiranja specijalnog suda za zločine OVK.

16.00 - Sve spremno za početak sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 26. maj 2015, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

pregovori sa...

Nije Taci kriv, vec oni koji su mu dali legitimitet pocevsi pregovore u Briselu sa covekom koji je okrivljen za najteza krivicna dela. On sad uzvraca tuzbom za genoci, kako bi sakrio svoje zlocine.

(utorak, 26. maj 2015, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Hašim Tači ima sto sa svojim imenom u UN

Toliko o kredibilitetu UN kao organizacije.

(utorak, 26. maj 2015, 18:54) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Sve prolazi,sve ce proci,

Al,sto prodje milo biva,rce Puskin.I,Ja se saglasih.Narodi zive,kao i jedinke;neko zbog ljubavi,neko zbog uspeha,neko zbog osvete.I sve to tece u jednom vremenskom krugu,koji se nekad okrece sporije,nekad brze.Gledano kroz istoriju od 6.veka Srbi su uvek bili meta napada,sto zbog svoje gografske sirine,sto zbog svoje veroispovesti,sto zbog svoje gordosti.Ali po mom misljenju,kako stvari stoje u Svetu,opet smo na trecoj trecini kruga[ako Nas ne ubace u tor,koji se zove EU,u sto malo verujem?Svi znamo,da svaki kraj,ima svoj pocetak,kao i pocetak svoj kraj.Ne gubimo nadu!

(utorak, 26. maj 2015, 18:21) - anonymous [neregistrovani]

Patriot-e...

...i samo saginjanje glava...i diskutuju kada je neoficijelno a oficijelno,od 2 000-te,nista protiv UN- a od 2 008...zvanicno,nista protiv Kosmeta...nezvanicno i za Srbijine medije,ostri su...

(utorak, 26. maj 2015, 18:17) - ing.Miloš Đonović [neregistrovani]

Kvedrova 18,Ljubljana

Veliki broj zemalja nije priznao Kosovo,Hašim Tači se tretira u Srbiji kao vojni zločinac,i kao takav govori u Ujedinjenim Nacijama.Takav primjer od osnivanja te organizacije ne postoji.

(utorak, 26. maj 2015, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

ce uskoro tuziti Srbiju za genocid

Nemate vi razlog da tuzite Srbiju! Vreme vam je da saradjujete i da uvedete demokratiju. Vi ne postujete Briselski sporazum nego vi ga koristite protiv Srbije. Srbi nemaju nikakva prava u sred Srbije. To nije politika za mene,to je nesto drugo.

(utorak, 26. maj 2015, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

koji un

un,,je samo zgrada u gradu njujorku.....nama samo preostaje ona stara narodna ....uzdaj se use i u svoje ruse!!!

(utorak, 26. maj 2015, 18:02) - Патриот [neregistrovani]

Одговор на: "УН администрација забушава!"

Не забушава само УН-администрација, наша адмистрација је неупоредиво више крива за такво стање, зато што је научена да сагиње главу и њом послушно клима . 

(utorak, 26. maj 2015, 15:58) - Световид [neregistrovani]

УН администрација забушава!

Кључно питање на Косову, сматра Бан Кимун, ... је поштовање резолуције УН 1244 и повратак Српских избеглица на Косово иМетохију, као и повратак снага безбедности Србије 1000 припадника.
Резолуција УН 1244 штити територијални интегритет Србије, али администрација УН забушав или килави или ???