Čitaj mi!

Usvojen leks specijalis o "Beogradu na vodi"

Poslanici Skupštine Srbije su usvojili leks specijalis o projektu "Beograd na vodi".

Za zakon kojim je "Beograd na vodi" definisan kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd glasalo je 176 poslanika, protiv je bilo devet, a uzdržanih nije bilo, prenosi Tanjug. Tokom celodnevne rasprave narodni poslanici su razmotrili 77 predloženih amandmana. 

Zakonom se uređuje utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje "Beograda na vodi", kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd.

Prema tom zakonskom predlogu, Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonom kojim se uređuje eksproprijacija, kao i ovim zakonom.

Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, navodi se u obrazloženju i dodaje da je vlasnik nepokretnosti dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.

Predviđeno je da se izgradi nešto više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti, navodi se u obrazloženju Predloga zakona, omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

broj komentara 17 pošalji komentar
(petak, 10. apr 2015, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Auuuu

Zar opozicija ima samo devet poslanika?

(petak, 10. apr 2015, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Projekat politike, a ne struke !

Zasto vlast nije dozvolila da se sprovede javna rasprava o ovom projektu uz aktivno ucesce gradjana, drustvenih organizacija, predstavnika struke i eksperata.
Na ovaj nacin su pravnici i ekonomisti ispali pametniji od planera, arhitekata, urbanista, gradjevinaca, masinaca, elektricara, hidrasa, i drugih tehnickih strucnjaka. Samo zato sto imaju vecinu u Narodnoj skupstini, pa mogu usvajati zakone koje hoce. Vreme ce brzo pokazati ko je u pravu. Bojim se da cemo se svi mi kao obicni gradjani, naci prevarenim, ali ce onda biti kasno.

(petak, 10. apr 2015, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred!

Lokalni kriticari mozemo samo da pisete ovde , u Srbiji treba da se radi I gradi samo tako mozemo dalje..

(petak, 10. apr 2015, 14:43) - Aleksandar [neregistrovani]

Beograd na vodi

Apsolutno sam za ovaj projekat, samo sto smatram da ce gradnja trajati izmedju 10-15 godina u najboljem slucaju...

(petak, 10. apr 2015, 13:35) - Dr.Top [neregistrovani]

@Феникс

Nekoga ko je umro ne treba ponovo ozivljavati ili bolje reci klonirati. Tako je i sa zgradama, ako ih je srusilo vrijeme ili ljudska ruka, ne treba ih ponovo graditi, jer to nebi bili isti objekti nego njihova kopija.
Svako vrijeme u istoriji je imalo svoj nacin gradnje uskladjen sa razvojem tehnologije i stilovima umjetnosti.
Zato i sve nove zgrade koje nastanu ovim projektom trebaju odrazavati vrijeme u kome su nastali, to jest da budu savremene, ali one ne smiju ugrozavati postojecu strukturu grada.
Neki komentatori se ovde pitaju zasto nisu angazovani domaci investitori. Oni su vjerovatno imali priliku ali trebalo je imati ideja i smjelosti, koje su njima mozda nedostajali.
Nadam se i zelim, da ovaj projekt bude jedna uspjesna prica, kao npr. Air Serbia.

(petak, 10. apr 2015, 13:01) - CrNi [neregistrovani]

Nit se tera nit se vodi !!

Ko ce da kupuje stanove i poslovni prostor ? Pa pogledajte statistiku Sajma automobila u BG sta se sve prodalo, ni u zenevi se nije prodalo toliko automobila, pitate se ko kupuje pa oni koji rade i zaradjuju a ne truju okolinu i smaraju sa nekim bezveznim propagandama te onako te ovako.
Zar vam nije lepa maketa ??!! Pa nek bude 50 % od Toga sto vidimo pa ce biti krasno za Beograd.
Ljudi budite realni !
Do Bola je lepo, a bice i atraktivno

(petak, 10. apr 2015, 12:02) - Световид [neregistrovani]

Феникс

Престоница Србадије заслужује да прва повуче Србију са јаким пројектима!

Приликом градње "Београда на води" , београд -град фениск заслужује да се обрати пажња да е гради у складу са традицијом.
А то значи :
-да се врате називи неких улица које су раније укинуте(које не вређају никога) ,
-да се изграде верне реплике зграда/спопменика/фонтана које су уништене бомбардовањима или које су срушене, а које су плениле!!!
-да се граде јаки пројекти и у другим Окружним центрима у Србији, да крене целој Србији!

(petak, 10. apr 2015, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

O cemu se radi?

Radi se o rasprodaji najskupljeg zemljista strancima posto nije ostalo gotovo nista vise za prodaju osim Telekoma i jos necega. Da li ce stranac nesto graditi ili ne to je druga prica a ova maketa je samo za javnost u propagandne svrhe da se stvori utisak. Veliki procenat Beogradjana a medju njjima i arhitekata je protiv ovog projekta a da ne govorimo o stanovnistvu iz unutrasnjosti. Cemu sve to vodi, videce se ubrzo?

(petak, 10. apr 2015, 11:38) - Dj.Ra. [neregistrovani]

Voda i Beograd

Sve je to lepo zamisljeno ali od toga nista? Mozda se nesto izgradi da bi ova vlada sami sebi dokazali zasto su se zalagali da bi dokazali moc. Ja samo ne znam ko ce tamo da iznajmi ili zakupi neke poslovne prostore ili trzne centre kada narod jedva prezivljava.  

(petak, 10. apr 2015, 11:26) - i diajspora voli bg [neregistrovani]

Belgrado-BG na vodi

Beograd je najlepsi grad na svetu... Cestitke!!!