"Trepča" na Ist Riveru, rešenje u Briselu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao o Kosovu. Rešavanje statusa kombinata "Trepča" i dalje veliki problem na relaciji Beograd–Priština. Unmik zabrinut zbog nasilnih demonstracija i broja migranata sa Kosova. Ivica Dačić upozorio da demonstracije u Prištini stvaraju atmosferu nesigurnosti za kosovske Srbe. Tači rekao da će odluku o "Trepči" doneti Kosovo. Rusija zabrinuta zbog kosovskih boraca u redovima Islamske države.

Ujedinjene nacije su upozorile lidere iz Beograda i Prištine da se uzdrže od teških izjava u vezi sa rešavanjem problema kombinata "Trepča" i ostalih otvorenih pitanja, kako bi se omogućio uspešan nastavak briselskih pregovora i normalizacije odnosa dve strane.

"Bitno je da se lideri i u Prištini i u Beogradu suzdrže od bilo kakvih izjava i reakcija koje bi mogle da utiču na pojačavanje ovakvih osećanja, pogotovo u vezi sa 'Trepčom' i pogotovo sada pošto je ministar Srbin prestao da bude član vlade", rekao je šef Unmika Farid Zarif predstavljajući tromesečni izveštaj o stanju na Kosovu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo rešenje imovinskog pitanja Kombinata "Trepča" van okvira Briselskog sporazuma, navodeći važnost "vraćanja svih aktivnosti u vezi sa privatizacijom u važeće pravne okvire".

"Za Srbiju bi svako drugo rešenje pitanja 'Trepče', osim onog postignutog u okviru Briselskog sporazuma – bilo neprihvatljivo", istakao je Dačić. 

Hašim Tači je pak rekao da je "'Trepča' kosovska i (da) Kosovo odlučuje o 'Trepči'".

Rešenje za to pitanje, prema njegovim rečima, odloženo je pošto "međunarodna administracija na Kosovu nije bila spremna da se suoči s političkim pritiscima koje bi ono donelo". 

Unmik: Brinu nasilne demonstracije i broj migranata sa Kosova  

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog broja nelegalnih iseljenika sa Kosova, navodi se u izveštaju svetske organizacije koji je Savetu bezbednosti predstavio šef Unmika Farid Zarif.

Upozorenje UN je usledilo pošto su kosovski mediji naveli da je u prethodnih nekoliko meseci, put Evropske unije, otišlo oko 40.000 Albanaca, od čega polovina u Mađarsku. Istovremeno, srpska policija je u proteklih 48 sati uhapsila 290 lažnih azilanata.

Zarif je, takođe, osudio nasilne demonstracije na Kosovu krajem januara naglasivši da je izražavanje neraspoloženja jedno od osnovnih prava, ali da je nasilje za svaku osudu.

Šef Unmika je, obraćajući se ambasadorima članica Saveta bezbednosti putem video-linka iz Prištine, izrazio nadu da će lideri Beograda i Prištine prilikom nastavka dijaloga 9. februara dati sve od sebe da se proces normalizacije odnosa nastavi.

"Nadam se da će lideri na svim nivoima i u Beogradu i u Prištini preuzeti svoje obaveze u istorijskom procesu normalizacije odnosa, da će dati sve od sebe kako bi doneli ponekad teške odluke kako bi ovaj proces mogao da se nastavi", rekao je Zarif.

Dačić: Demonstracije stvaraju atmosferu antisrpske kampanje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija, nakon formiranja vlade u Prištini, očekuje da će biti prevaziđen politički vakuum, što bi trebalo da doprinese nastavku primene do sada postignutih dogovora u briselskom dijalogu.

"Očekujemo da će nastavak dijaloga na visokom nivou, u Briselu 9. februara ove godine, dati dodatni podsticaj započetom procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

Takođe je naveo da Vlada Srbije savesno, dosledno i u predviđenim rokovima ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz do sada postignutih dogovora u sklopu Briselskog sporazuma.

Vicepremijer je rekao i da Beograd očekuje da EU nastavi da svojim aktivnim angažmanom olakšava dijalog sa Prištinom i istakao da će Vlada Srbije nastaviti da se aktivno angažuje na planu primene Briselskog sporazuma, u interesu mira, ekonomskog boljitka i pomirenja.

Dačić je rekao i da smena ministra sa liste "Srpska" Aleksandra Jablanovića i demonstracije koje su prethodile smeni – stvaraju atmosferu mržnje prema srpskom narodu kao i dodatni osećaj nepoverenja i nebezbednosti.

"Stvorena je atmosfera političke nestabilnosti i antisrpske kampanje, što je suprotno ciljevima zbog kojih se vodi dijalog u Briselu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je za Srbiju neprihvatljivo rešenje imovinskog pitanja kombinata "Trepča" van okvira Briselskog sporazuma i istakao da je neophodno obezbediti da sve aktivnosti na KiM u vezi sa privatizacijom budu vraćene u važeće pravne okvire.

Navodeći da Kosovska agencija za privatizaciju sprovodi procese privatizacije koji su u suprotnosti sa međunarodnim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima, Dačić je rekao da je posebno naglašena tendencija privatizacije javnih i društvenih preduzeća u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Dačić je rekao i da je prisustvo Kfora neophodno i da se ne sme ići ka daljem smanjenju trupa.

Ukazavši na potrebu uvođenja dodatnih mera na planu zaštite srpske kulturne i verske baštine, Dačić je podsetio na ponovno ispisivanje grafita Islamske države na objektima manastira Visoki Dečani i istakao da će Srbija nastaviti da odlučno deluje na suzbijanju terorizma.

Dačić je još jednom istakao da sumnju u nepristrasnost kosovskog pravosuđa pobuđuje slučaj Olivera Ivanovića, jednog od političkih lidera Srba koji je godinu dana u pritvoru, a sudski proces protiv njega je na samom početku.

Tači: "Trepča" je kosovska i Kosovo odlučuje o "Trepči"

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je da srpski ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović nije smenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan.

"Ove sedmice, premijer (Isa) Mustafa smenio je člana vlade, jednog od predstavnika srpske zajednice, ne zbog njegove (etničke) pripadnosti već zato što nije pokazao profesionalnost kakva se očekuje od predstavnika vlade", rekao je Tači. "Srbija je to iskoristila za politički napad na Kosovo."

Kosovski ministar je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, trenda srpske strane da odugovlači sa sprovođenjem Briselskog sporazuma i meša se u unutrašnje stvari Kosova.

Govoreći o problemu masovne ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU u poslednje vreme, Tači je ocenio da oni beže s Kosova "zbog nemogućnosti da legalno emigriraju u zemlje EU".

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu: 

17.12 – Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin naveo je da je Moskva zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u džihadističkim pokretima u Iraku i Siriji, i upozorio na izostanak jasne osude takvih akcija među albanskim verskim i političkim liderima.

17.06 – Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine pozitivno će uticati na ekonomski položaj obe strane, navela je predstavnica SAD i pozvala države koje to nisu učinile – da priznaju Kosovo. 

17.00 – Tači je rekao da Jablanović nije smenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan. Takođe, poručio je da je "'Trepča' kosovska i Kosovo odlučuje o 'Trepči'".

16.56 – Kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači naglasio je da se nastavlja "pozitivan ekonomski trend na Kosovu" i pozvao preostalih pet članica UN da priznaju nezavisnost Kosova.

16.48 – Za Srbiju neprihvatljivo svako rešenje za "Trepču" van okvira briselskih pregovora. 

16.45 – Smena Aleksandra Jablanovića i demonstracije koje su prethodile tom činu stvaraju atmosferu nesigurnosti na Kosovu i mržnju prema tamošnjim Srbima. Dačić je zatražio da broj pripadnika Kfora ostane nepromenjen. Dačić je, takođe, upozorio na skrnavljenje srpskih kulturnih spomenika porukama kojima se veliča Islamska država.

16.40 – Srbija protestuje zbog pritvora Oliveru Ivanoviću i traži njegovo puštanje iz pritvora. Beograd garantuje da će Ivanović i još trojica optuženih biti na raspolaganju Euleksovom pravosuđu tokom trajanja postupka, rekao je Dačić. 

16.30 – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je članice Saveta bezbednosti da stvore uslove za još bolje sprovođenje Briselskog sporazuma, naglašavajući da će Srbija nastaviti da insistira na sprovođenju tog sporazuma.

16.20 – Šef Unmika je rekao da je centralno pitanje na Kosovu, u skladu sa Briselskim sporazumom, uspostavljanje Zajednice srpskih opština". Zarif je, takođe, izrazio zabrinutost povodom izveštaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih meseci. Osudio je i nasilne demonstracije na Kosovu tokom januara.

16.12 – Zarif je pozvao kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se obezbedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem. 

16.00 – Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Prvi govori šef Unmika Farid Zarif, koji je pohvalio "izuzetan napredak" koji je tokom protekle godine postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара