Читај ми!

Čotrić: Zahtevati prava za Srbe u Albaniji

Član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić kaže za RTS da Srbija ima puno moralno pravo da zahteva prava za svoju manjinu u Albaniji. Ističe da albanska manjina u Srbiji ima apsolutno sva prava po najvišim evropskim i svetskim standardima.

Aleksandar Čotrić je rekao da je delegacija Skupštine Srbije, koju su činili članovi Odbora za dijasporu i Srbe i regionu, posetila Albaniju, koja nema zakon o manjinama i da je Srbija onemogućena da potpiše bilateralni sporazum o zaštiti svoje manjine.

Čortić je u Jutarnjem programu RTS-a istakao da može samo da se pretpostavlja da u Albaniji živi 30.000 Srba, jer su svi predstavnici manjina bojkotovali poslednji popis stanovništva u Albaniji 2011. godine, koji je bio nedemokratski i diskriminatorski.

S obzirom na to da su bili onemogućeni da se slobodno izjasne u pogledu nacionalne i verske pripadnosti i jezika kojim govore, pripadnici srpske, grčke, cincarske, romske i makedonske manjine su bojkotovali taj popis, objasnio je Čotrić.

Kako kaže, Srbi u Albaniji ne mogu već 70 godina da pohađaju školu na srpskom jeziku i zato su obavljeni razgovori sa ministarkom prosvete, koja je obećala da će albanske vlasti bar za početak omogućiti da srpska deca pohađaju kurs srpskog jezika.

Dodao je da je srpska delegacija posetila pravoslavni hram u Skadru i srpski hram u selu Vraka kod Skadra, koji još nema sveštenika, a otvara se samo za najveće hrišćanske i pravoslavne praznike i da bi taj problem trebalo uskoro da se reši između srpske pravoslavne i albanske pravoslavne crkve.

Čotrić je dodao da je delegacija razgovarala sa predstavnicima srpskih udruženja koja deluju u toj zemlji i sa albanskim zvaničnicima iz vlade i parlamenta i ombudsmanom i ambasadorom OEBS-a u toj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара