Читај ми!

Vulin Tribunalu: Ne prizivajte nesreću!

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže za RTS da to što je tužilaštvo Haškog suda zatražilo vraćanje Vojislava Šešelja u Hag nije ništa novo i dodaje da je njegovo puštanje na slobodu služilo da se Srbija destabilizuje.

Aleksadar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ponovio da je bilo očekivano da će se situacija oko puštanja Vojislava Šešelja odvijati na ovakav način.

"Sada kada su odlučili da ga puste, služi za destabilizaciju Srbije. Rekao sam da će doći trenutak kada će nam reći da ga uhapsimo, a on neće hteti. Priziva veliku nesreću", kaže Vulin.

Ministar izražava očekivanje da će Sud u Hagu, kao i do sada, doneti političku odluku, kada je reč o slučaju Šešelj.

"Očekujem da će reći: 'Imate Zakon o saradnji sa Hagom – uhapsite ga'. Onda će on pokušati da okupi ljude, da dođe do sukoba sa policijom. I biće zadovoljni svi koji nas ne vole", navodi Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je pravna država, tako da se Zakon o saradnji sa Hagom mora poštovati.

"Ja molim Sudsko veće – ostavite ga. Znam da ste razočarani slabim učinkom, ništa nije mogao da uradi, promeni. Ostavite ga sada, ne pravite još veću nesreću među Srbima", ističe Vulin.

Govoreći o radu nevladinih organizacija, ministar za rad navodi da je sada red da Državna revizorska insititucija proveri ko je i na koji način dobio novac koji je Ministarstvo namenilo za projekte NVO. Do tada, dodaje Vulin, novac će otići u Fond za lečenje dece u inostranstvu.

"Iduće godine ćemo ponovo imati konkurse. A oni koji nisu mogli da sačekaju da prođe zakonski rok, neka sačekaju sledeću godinu i šta će DRI da kaže", naglašava Vulin.

Ministar ističe da za takvu odluku očekuje podršku Ministarstva finansija i da je ovo bio jedini način da se taj novac sačuva kako ne bi otišao u budžetsku rezervu jer "tako svi gubimo". 

Prema njegovim rečima, ogromna većina nevladinih organizacija nije kriva, ali su krivi "klanovi koji postoje u ovoj zemlji".

Ministar podseća da Ministarstvo godišnje izdvaja 15 milijardi dinara za nevladin sektor, koji je, kako kaže, izuzetno koristan za celo društvo.

Problem je, naglašava ministar, što su u rad NVO umešani politički interesi.

Vulin naglašava da su pojedine nevladine organizacije, koje su do sada radile u interesu lokalnih samouprava, morale da se preregistruju i po tom osnovu da nastave da obavljaju svoj rad.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи