Srbija neće ustuknuti pred nasilnicima

Srbija će uvek obezbediti najsigurnije uslove za održavanje Povorke ponosa i tako će biti i u budućnosti, izjavio je predsednik Boris Tadić i poručio da država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima. Srbiji danas niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je FoNetu da će Srbija uvek obezbediti najsigurnije uslove za održavanje Povorke ponosa i tako će biti i u budućnosti i poručio da država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima.

"Ovde je došlo do nesporazuma u javnosti i pogrešnih interpretacija. Srbija, kao država, nikada neće ustuknuti pred nasilnicima i onima koji prete", poručio je Tadić.

"Svi ljudi koji prete biće tretirani u zakonskom smislu kao što se i dogodilo prethodnih dana", rekao je Tadić i ocenio da to "svako ko je dobronameran može da vidi".

"Svi ekstremisti, na levoj ili desnoj strani, biće procesuirani pred našim sudovima, jer sudovi i policija rade svoj posao i tako ćemo i definisati i političku i ukupnu civilizacijsku sigurnost u našoj zemlji koja podrazumeva poštovanje svih demokratskih standarda i ljudskih prava", dodao je Tadić.

Srbiji danas niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava, predočio je Tadić, jer je usvojila demokratski zakon o savetima nacionalnih manjina, zaštiti manjinskih prava i Zakon protiv diskriminacije, koji je on potpisao po hitnom postupku.

Zakon protiv diskriminacije, kako je ocenio Tadić, svedoči o odnosu Srbije prema pravima svih građana nezavisno od njihove orijentacije ili identiteta.

Svako ko želi da iskaže svoje mišljenje i potvrdi identitet imaće prilike da to uradi u Srbiji pod uslovom da ne ugrožava bezbednost i sigurnost drugih građana i države, poručio je Tadić.

On je podsetio da je Srbija organizatorima Povorke ponosa ponudila najsigurnije uslove za održavanje te manifestacije.

Sačuvati mir i stabilnost

"Država je ponudila najsigurnije moguće uslove za održavanje Povorke ponosa i Srbija će, kao i svaka druga evropska zemlja, insistirati na zaštiti ljudskih prava svih svojih građana, mnogo puta sam rekao, nezavisno od njihove nacionalne, političke, verske ili polne orijentacije", precizirao je Tadić.

"To je civilizacijski standard i od toga Srbija, kao demokratska zemlja, nikada neće odustati", istakao je Tadić.

Govoreći o uslovima za održavanje svih manifestacija takvog ili političkog karaktera, Tadić je napomenuo da Srbija mora voditi računa o sigurnosti građana koji izražavaju svoj identitet i demokratske stavove.

"Zbog toga je država, u skladu sa odlukom Skupštine grada, odredila da se takve manifestacije održavaju pred Palatom Srbije. To je centralno mesto u državi, to nije nikakva skrajnuta pozicija, niti poljana", rekao je Tadić.

On je naglasio da je na tom mestu moguće obezbediti prisustvo medija i javnosti, ali je to najsigurnije mesto, jer je u prošlosti Srbija imala iskustva sa rušilačkim demonstracijama i neredima.

"Da bismo sačuvali demokratiju, moramo sačuvati sam grad i mir i stabilnost u zemlji i tako će biti i ubuduće", zaključio je Tadić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. sep 2009, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Nakon oluje ipak sunce

Moram da kazm da ovo deluje umirujuce jer ipak ima nekog ko stoji iza ustava, zakona i drzavnosti. Nakon ovolikog soka koji sam pretrpeo gde sam bukvalno prosao kroz sve stadiume od neverice, uznemirenosti i mrznje danas nakon ove izjave ipak mogu da kazem da ima nade.

(ponedeljak, 21. sep 2009, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Zaista hvala

Potpuno zahvalan komentar.Hvala

(ponedeljak, 21. sep 2009, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

Хвала за слушање

Ево овако... Прочитала сам целу ову изјаву председника Тадића, и колико сам била љута и бесна претходних дана, сада осећам потребу да кажем ипак хвала... Хвала што нас слушате... Пропратила сам све реакције, читала изјаве надлежних, изјаве НВО, изјаве грађана кроз ове коментаре - јер ме људска права интересују будући да сам човек који само жели да живи нормално... И из овога што сте изјавили видим да сте слушали глас грађана у вези са догађајима претходних дана...
Много ценим кад неко чује.
Тако да хвала.