Читај ми!

Zapad o Putinovoj poseti Beogradu

Srbija se kao zemlja kandidat za članstvo u EU jasno obavezala da ostane na evropskom kursu, kaže Maja Kocijančič komentarišući posetu ruskog predsednika Beogradu. U Stejt departmentu kratko o poseti Vladimira Putina.

Evropska unija pažljivo prati odnose Beograda i Moskve i očekuje od Srbije da ostane na evropskom kursu, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Srbija se kao zemlja kandidat jasno obavezala da ostane na evropskom kursu i očekujemo da na njemu ostane", rekla je Kocijančič novinarima u Briselu komentarišući jučerašnju posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, prenosi Tanjug.

Nije želela da direktno komentariše najavljeno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda i automobila iz kragujevačkog "Fijata" u Rusiju, ali je podsetila da je EU u avgustu zatražila od trećih zemalja, pa i Srbije, da ne koriste ruski embargo na uvoz hrane iz EU da uđu na rusko tržište.

"Pažljivo pratimo situaciju i očekujemo da Srbija demonstrira privrženost EU tako što će nastaviti da svoju spoljnu politiku usklađuje sa evropskom", poručila je Kocijančičeva.

Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki kratko je prokomentarisala posetu ruskog predsednika Beogradu, navodeći da su Sjedinjene Države svesne te činjenice i podsetila da je veliki broj zemalja imao istaknutu ulogu tokom Drugog svetskog rata i da je Putin letos prisustvovao i ceremoniji kojom je u Normandiji obeležen Dan de, prenosi Fonet.

To ne znači da ne postoje neslaganja u pogledu pojedinih pitanja, poručila je portparolka Stejt departmenta, navodeći da je to sve što može da kaže o Putinovoj poseti.

Senator u Senatu SAD Kris Marfi kaže da Sjedinjene države pažljivo posmatraju Rusiju.

"Uznemiravaju nas njeni potezi u Ukrajini i poruke koje njima šalje u svet. Pozdravljamo izjave vašeg premijera kojima se on pridružio Evropi i Americi u oceni da je aneksija Krima neprihvatljiva. Ali mi shvatamo da je Srbija u jedinstvenom položaju i nećemo biti isključivi kao što su to Rusi koji kažu - ili ste sa nama ili ste protiv nas. Mi tako ne pristupamo međunarodnim odnosima i svakako nećemo tako pristupati ni za nas veoma važnom odnosu sa Srbijom", kaže Marfi.

Marfi kaže da SAD žele da Srbija postane član EU i da sa Sa Unijom potpišu trgovinski sporazum koji im omogućiti da više posluju i sa Srbijom.

"Ali mi savršeno shvatamo da će Srbija morati da ima važne ekonomske i političke odnose i sa Rusijom", ističe Marfi.

Robert Hend, visoki savetnik Američke komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, koja je tesno povezana sa američkim Kongresom, rekao je za Glas Amerike da je doček upriličen u Beogradu u raskoraku sa opredeljenjem Srbije za uključivanje u evropski blok.

"Naravno, zemlje samostalno biraju svoje prijatelje, saveznike i kakav kurs žele da slede u svojoj spoljnoj politici. Međutim, zemlje takođe slede određene orijentacije. Srbija se opredelila za evropski put, i nadam se da će na tome istrajati", rekao je Hend.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се